„În spatele acestei cifre nu sunt doar  femei”: Ucraina investighează 171 de cazuri de violență sexuală comise soldații armatei ruse

„În spatele acestei cifre nu sunt doar femei”: Ucraina investighează 171 de cazuri de violență sexuală comise soldații armatei ruse

Procuratura Generală a Ucrainei investighează 171 de cazuri de violență sexuală, comise de militari rusi împotriva locuitorilor Ucrainei după declanșarea războiului. Despre acest lucru a informat soția președintelui ucrainean, Olena Zelenska, la conferința „United for Justice”, care a avut loc la Lviv, notează meduza.io.

Stela Vdovii

„În spatele acestei cifre nu sunt doar femei. Printre victimele violenței sexuale se numără 39 de bărbați, 13 minori, printre care și un băiat. Principalul lucru este că noi cunoaștem despre astfel de cazuri, doar pentru că acești oameni au găsit puterea de a vorbi. Câți suferă în tăcere, mai ales în teritoriile ocupate, nu știm”, amențoinat Olena Zelenska.

Soția președintelui a vorbit și despre cazuri individuale de violență sexuală, pe care Procuratura Generală le investighează.

În regiunea Herson, amenințănd cu arma, un militar al armateiu Federației Ruse a violat în mod repetat o femeie de 62 de ani. În regiunea Kiev, invadatorii au violat o fetiță și pe mama ei, pe când tatăl  a fost bătut și impus să privească. O altă familie din regiunea Kiev - o mamă, fiică și  nepoata - au fost supuse violenței de către invadatori timp de două săptămâni. La Sviatogorsk, o femeie a fost violată de trei militari ai Federației Ruse.

Autor: Olena Zelenska, la conferința „United for Justice”

De asemenea, Olena Zelenska a menționat că toate victimele beneficiază de asistență psihologică.

La sfârșitul lunii ianuarie 2023, Procuratura Generală a Ucrainei anunța despre faptul că au fost înregistrate 155 de cazuri de violență sexuală comise de personalul militar rus. Cele mai multe dintre aceste cazuri au fost semnalate în regiunile Herson și Kiev.

...

Cazurile înregistrate de violență sexuală comise de militarii armatei Federației Ruse în Ucraina

Procuratura Generală a Ucrainei

Astfel, potrivit datelor de la Procuratura Generală a Ucrainei, făcute publice la data de 23 ianuarie, au fost înregistrate 65 de cazuri de violență sexuală în regiunea Herson, 52 - în regiunea Kiev, 17 - în regiunea Donețk, 9 - în regiunea Harkiv și 6 în regiunea Zaporojie.

Șefa departamentului de profil al Procuraturii Generale, Irina Didenko, a explicat că aceste date arată doar cazurile, în care victimele au depus mărturii. Dar, de fapt, numărul total de cazuri de violență sexuală comise de armata rusă este mult mai mare.

„Plănuim să transferăm crimele înregistrate în mod corespunzător ale armatei ruse către instanțele internaționale, în special către Curtea Penală Internațională”, a pfrecizat Didenko.

Ea a mai menționat că, în viitor, în Ucraina este planificată crearea unui sistem unificat pentru schimbul de informații între toate instituțiile implicate în identificarea crimelor comise de armata ruse, determinarea locațiilor acestora etc. Acest lucru va permite o abordare mai cuprinzătoare a problemei. Iar asta, la rândul său, va ajuta la demonstrarea faptului că violența sexuală este sistemică și este folosită de armata rusă ca armă de război.

Comunitatea internațională condamnă violențele sexuale comise de soldații armatei ruse în Ucraina

Amintim că, anterior, Parlamentul European a adoptat o rezoluție, prin care condamnă folosirea violenței sexuale ca armă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Forul legislativ a cerut țărilor UE să aibă grijă de nevoile speciale ale femeilor refugiate.

Parlamentul European a cerut UE să protejeze femeile refugiate ucrainene de violență și abuz. Acest lucru se precizează în rezoluția adoptată în ședința plenară de la Strasbourg, în data de 5 mai, 2022. Pentru aceasta au votat 462 de europarlamentari.

„Violurile în masă, violența sexuală și de gen, tortura și genocidul sunt folosite ca arme de război. Nu ne vom opri până când toți cei care au comis aceste crime nu vor fi aduși în fața justiției și, chiar și atunci, victimele s-ar putea să nu se mai recupereze niciodată”, a precizat autorul rezoluției, europarlamentarul polonez Robert Biedron, citat de serviciul de presă al Parlamentului European.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.