Femeile nu doar nasc lumea, ele o creează: Cinci invenții ale unor femei uimitoare
Într-o lume considerată una a bărbaților, femeile de știință au demonstrat cu stoicism că pot merge mână în mână cu inovația și crea sau descoperi lucruri care să ne ușurează existența. Femeile inventatoare se află în spatele multor tehnologii și produse, creând lucruri absolut uimitoare, de la ștergătoarele de parbriz până la sistemul de încălzire centrală cu gaz.
・ Cătălina Vudvud Grițco
Hedy Lamarr, inventatoarea unei tehnologii utilizate de sistemul Wi-Fi, telefonia mobilă și Bluetooth
Hedy Lamarr este actriță a Hollywoodului care a descoperit tehnologia ce stă la baza Wi-Fi, Bluetooth și GPS. Aceasta s-a născut pe 9 noiembrie 1914, la Viena, sub numele inițial- Maria Kiesler, într-o familie de evrei înstăriți.
Hedy Lamarr a jucat în peste 25 de filme, iar pe lângă succesul cinematografic, în anul 1942 a patentat o metodă tehnologică - denumită „Secret Communication System“ (sistem de comunicare secretă). Invenție a transformat-o în co-inventatoarea tehnologiei „modulație prin spectrul de răspândire cu salturi de frecvență“, care reprezintă, de fapt, baza WiFi-ului şi a Bluetooth-ului din zilele noastre.
Hedy Lamarr
newyorker.com
Aproape 20 de ani mai târziu, mai exact în anul 196O, Marina americană a adoptat această tehnologie, iar principiile invenției Hedy Lamarr sunt încorporate în zilele noastre în numeroase aparate și dispozitive moderne. Invent.org scrie că în anul 2014, numele actriței Hedy Lamarr a fost inclus în National Inventors Hall of Fame.
Hedy Lamarr a fost căsătorită de șase ori și a avut trei copii, dintre care unul adoptat. A murit pe 19 ianuarie 2000, la vârsta de 85 de ani.
Mary Anderson, inventatoarea ștergătoarelor de parbriz
Mary Anderson este femeia care a inventat ștergătorul de parbriz. Aceasta s-a născut în Greene County, Alabama în februarie 1866.
În anul 1903, când e afla într-o mașină în New York pe timp de ploaie, văzând cum se ostenea șoferul să șteargă parbrizul, Mary Anderson a avut ideea să inventeze un ștergător.
Aceasta a schițat un dispozitiv de curățare a parbrizului apoi a creat un prototip al acestuia, o lamelă de cauciuc, prinsă pe un mâner de lemn, pe care șoferul să o rotească stânga-dreapta din interiorul mașinii. Mary Anderson a aplicat pentru un patent al invenției și a primit un certificat cu o valabilitate de 17 ani.
Mary Anderson
innovatealabama.org
Invenția nu s-a bucurat însă de succes. Mary Anderson fiind refuzată de companiile producătoare de autovehicule.
Ani mai târziu, când patentul lui Mary Anderson era deja expirat, industria producătoare de mașini a folosit conceptul inițial inventat de aceasta pentru a fabrica ștergătorul de parbriz.
Se spune că primul producător auto care s-a folosit de ștergătoare a fost Cadillac.
Inventatoarea s-a stins din viață în data de 27 iunie 1953, la vârsta de 87 de ani.
Stephanie Kwolek- Vesta antiglonț sau Kevlarul
Stephanie Kwolek
invention.si.edu
Vesta antiglonț a fost inventată datorită lui Stephanie Kwolek. Inventatoarea s-a născut pe 31 iulie 1923, în New Kensington, Pennsylvania, Statele Unite, din părinți imigranți polonezi.
Mama ei, croitoreasă, a inspirat creativitatea lui Stephanie. În tinerețe, Stephanie fiind interesată de designul vestimentar.
Totuși, Stephanie s-a înscris la facultate cu gândul de a deveni medic, iar pentru a-și putea plăti studiile ea a fost nevoită să se angajeze la compania chimică DuPont. Deși își dorea un job temporar, Stephanie a îndrăgit munca de acolo și a muncit cadrul companiei timp de 40 de ani.
Threadsmagazine.com notează că Stephanie a fost provocată să creeze o fibră puternică și ușoară, care ar putea înlocui sârma de oțel în anvelope. Deoarece era de așteptat un deficit de benzină, se gândea că o alternativă la sârmă de oțel ar face mașinile mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil.
În timpul cercetărilor sale, Stephanie a descoperit o soluție cristalină lichidă tulbure neobișnuită. Când ea a sugerat pentru prima dată rotirea acestei soluții într-o fibră, tehnicianul responsabil cu mașina de filare s-a îngrijorat că soluția ar înfunda găurile mașinii. În cele din urmă, tehnicianul a cedat, iar rezultatul a fost o fibră rigidă puternică numită mai târziu Kevlar.
În anul 1965, Kevlarul a fost folosit pentru prima dată ca înlocuitor al oțelului în anvelopele de curse, iar mai apoi pentru anvelopele bicicletei, pânzele de curse și vestele antiglonț.
Stephanie Kwolek a murit pe 18 iunie 2014, la vârsta de 90 de ani.
Alice Parker și sistemul central de încălzire pe gaz
Unul dintre pionierii sistemelor de încălzire și ventilație pe care le folosim și în prezent a fost creat de către Alice Parker, o inventatoare afro-americană care și-a patentat sistemul de încălzire centrală cu ajutorul gazului natural.
În acele timpuri, utilizarea gazului natural a fost o idee revoluționară. Proiectul ei a permis ca aerul rece să fie aspirat în cuptor, apoi să fie transportat printr-un schimbător de căldură care livra aer cald prin conducte către fiecare cameră din casă.
Alice Parker
rushingco.com
Potrivit rushingco.com, brevetul lui Parker a fost depus la 23 decembrie 1919 și a reprezentat o etapă remarcabilă, deoarece depunerea cererii a precedat atât Mișcarea pentru drepturile civile, cât și Mișcarea de eliberare a femeilor. Aceasta a eliminat ulterior multe dintre barierele cu care se confruntau femeile din generația ei.
Tabitha Babbitt a creat ferăstrăul circular
Fierăstrăul circular a fost inventat în 1810 de către Tabitha Babbitt. Ideea i-a venit atunci când privea cum doi bărbați se chinuiau să taie trunchi de copac cu un fierăstrău obișnuit.
Tabitha a inventat prima lamă circulară de fierăstrău, care urma apoi să fie folosită pe scară largă în atelierele de tâmplărie și în industria de prelucrare a lemnului.
Tabitha Babbitt
EMW- European Maker Week
Inventatoarea făcea parte dintr-o comunitate protestantă cunoscută drept Shakers, care punea accent pe traiul în comunitate, pe simplitate, egalitatea dintre sexe și pe muncă. Iar din vina convingerilor religioase, Tabitha Babbitt n-a făcut demersurile necesare pentru a-și breveta invenția.
Berea, inventată și ea de femei
Berea este de departe cea mai cunoscută băutură alcoolică din lume, și da, a fost creată de femei!
Băutura aceasta a apărut în urmă cu aproximativ 6.000 de ani, ca urmare a udării unei bucăți de pâine, care a declanșat procesul de fermentație.
Femeile au fost cele ce au creat faimoasa băutură, iar săpăturile arheologice efectuate de francezi în vechea Mesopotamia, vestul Iranului de astăzi, la începutul secolului XX, au demonstrat acest fapt.
Doar femeile aveau voie să producă bere și să dețină taverne. La fel, în practic toate societățile antice, berea era considerată un dar al unei zeițe. Până la revoluția industrială de la fârșitul secolului al XVIII-lea, femeile erau renumite în Europa pentru producerea berii.
În jurul anului 1810: O femeie îi oferă o halbă de bere unui bărbat pe stradă
huffpost.com
Alte invenții cu semnătură feminină
Chiar dacă de-a lungul istoriei rolul femeilor în societate a fost desconsiderat, acestea au reușit să dezvolte numeroase invenții.
Mai jos găsiți o listă de lucruri care au fost create de femei:
Ada Lovelace a creat primul algoritm coputerizat din istorie.
Grace Murray Hopper a dezvoltat primul compilator pentru un limbaj de programare.
Margaret Hamilton a creat Software-ul și a contribuit la scrierea codului pentru prima misiune spațială a Apollo 11.
Josephine Cochrane a fost cea care a creat mașina de spălat vase, iar Florence Parpart a fost o inventatoare care a creat o mașina de măturat industrial și frigiderul electric.
Sarah Mather a creat periscopul pentru submarine.
Anna Connelly a conceput scara de incendiu.
Cynthia Westover a creat mașina de deszăpezit.
Letitia Geer a inventat seringa medicală cu piston.
Elizabeth Magie este „mama” jocului Monopoly.
Maria Telkes a creat prima casă încălzită de la energia solară.