Mâncarea din maternități, motiv de demarare a verificărilor în spitale. Pacientă: „Se gătește atât de prost, din produse atât de rele, încât femeile deseori preferă să rămână flămânde”

Mâncarea din maternități, motiv de demarare a verificărilor în spitale. Pacientă: „Se gătește atât de prost, din produse atât de rele, încât femeile deseori preferă să rămână flămânde”

Ala Nemerenco a declarat că Ministerul Sănătății va demara verificări în maternitățile din capitală. Anunțul vine după ce o pacientă a Spitalului Municipal nr.1 s-a plâns într-o postare pe o pagină de socializare pe calitatea mâncării oferite mămicilor internate în instituția medicală.

Baciu Ana

„Niṣte paste răsfierte ṣi o pârjoală din copite ṣi mațe. Terciuri răsfierte, să tragă cât trebuie la cântar, borṣ sau soleancă cu miros greu de descris, nici un fir de muṣchi de carne. Se găteṣte atât de prost, din produse atât de rele, încât femeile deseori preferă să rămână flămânde, în speranța că data viitoare va fi ceva mai bun. Se întorc în salon ṣi mănâncă covrigi. (...) Cât timp am fost internată nu am văzut să se ofere măcar o felie de măr, salată sau legume coapte. Țară agrară. (...) V-ați mirat că plăcintele cu brânză nu au văzut brânză în ele? Să vedeți ce budincă cu brânză se serveşte acolo! Am luat ṣi eu să mănânc odată. Că na, cum poți strica o budincă? Poți! „Brânza” ceea era de fapt cauciuc. (...) Nu cred că nu aveți bani! Nu aveți empatie”, a scris Irina Perciun.

Ulterior, ministra sănătății a declarat că deși spitalele din Chișinău sunt în subordine Consiliului Municipal, Ministerul va demara verificări în maternități.

„Vă rog să vă adresați administrației și Direcției asistență medicală și socială a Consiliului municipal Chișinău, care este fondator. O să îi sesizăm și noi mâine oficial. Vă rugam să nu acceptați așa atitudine și să depuneți plângere la minister și CNAM pentru verificarea calității alimentării și achizițiilor de alimente efectuate. În același timp vom iniția verificări în toate maternitățile la capitolul alimentării. Ministerul Sănătății le înzestrează pe toate cu echipamente de milioane de euro și ei o farfurie de supă normală nu pot pregăti mămicilor ?! (...)  Categoric nu agreez așa ceva. Toate declarați-le. În oraș Fondator e CMC și ministerul nu poate aplica măcar o mustrare, dar o să găsesc alte căi să-i responsabilizăm”, a scris Ala Nemerenco.

În septembrie 2022, bugetul pentru meniul zilnic pentru un bolnav internat în spitalele din R. Moldova era de 22 de lei. La 29 septembrie, Guvernul a aprobat majorarea a normelor de cheltuieli cu 25% pentru alimentarea bolnavilor din instituțiile publice finanțate de la bugetul de stat și majorarea normei de cheltuieli pentru donatorii de sânge.

Astfel, norma de cheltuieli pentru o persoană pe zi, din cadrul centrelor de plasament şi reabilitare pentru copii, centrelor de recuperare şi reabilitare pentru copii urma să constituie 51,63 lei/zi, din cadrul centrelor ftiziopneumologice de reabilitare pentru copii va constitui 55,75 lei, din cadrul centrului de reabilitare pentru copii „Sergheevca” va constitui 86,13 lei, iar pentru donatorii care oferă sânge și componente sangvine va constitui 125 lei.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal