Roller-coasterul prețurilor de consum. BNS: Rata inflației anuale continuă să scadă

Roller-coasterul prețurilor de consum. BNS: Rata inflației anuale continuă să scadă

În luna februarie 2023, comparativ cu luna februarie 2022 prețurile medii de consum au crescut cu aproape 26%. Pentru comparație, luna trecută, acest indicator era de 27,3%. Astfel, menționează BNS, începând cu luna noiembrie a anului 2022, rata anuală a inflației este în continuă scădere. 

Totodată, față de luna ianuarie 2023, prețurile au crescut cu 0,9%, informează Biroul Național de Statistică. Ce mărfuri, produse și servicii ne-au golit cel mai mult portmoneele, în această perioadă, aflați în continuare.

Stela Vdovii

Inflația anuală: Crește, dar din ce în ce mai lent

Prețurile medii de consum în luna februarie 2023, comparativ cu luna februarie 2022 (adică, în ultimele 12 luni) au crescut cu 25,9%. Cel mai mult s-au scumpit, desigur, serviciile prestate populației - cu 40,0%. Și prețurile la produsele alimentare ne-au bătut la buzunar - acestea au crescut cu 26,5%. Mărfurile nealimentare tot ne-au golit bugetele noastre personale, deoarece au crescut în preț cu 16,3la sută.

Un lucru insuflă optimism: dacă e să comparăm cu creșterea inflației din luna ianuarie, atunci în februarie observăm o ușoară încetinire. Adică, în ianuarie indicatorul a fost de 27,3%, pe când în februarie - de 25,9%

Astfel, din luna noiembrie 2022, rata inflației anuale, crește, dar într-un ritm mai lent. 

Publicitate

Inflația lunară sau ce ne bate azi la buzunar


Față de luna ianuarie 2023, prețurile au crescut cu 0,9%. Cel mai mult s-au scumpit serviciile prestate populației - cu 1,7%, cu 1,1% au crescut prețurile la produsele alimentare, iar mărfurile nealimentare s-au scumpit nesemnificativ - cu 0,3%.

Prețurile medii la serviciile prestate populației în luna februarie a.c. față de ianuarie 2023 s-au majorat cu 1,7%. Majorarea prețurilor la serviciile prestate populației a fost determinată în special de creșterea tarifelor medii la energia electrică - cu 15,7%, precum și la serviciile de alimentare cu apa potabilă și canalizare - cu 3,7%.

Din produsele alimentare, creșteri mai accentuate a prețurilor medii de consum au fost marcate la legume – cu 11,0% (inclusiv la: ceapă – cu 32,3%, castraveți – cu 25,9%, roșii – cu 15,9%), la fructe – cu 0,8%, lapte, produse lactate și zahăr – cu câte 0,6%, pâine din făină de grâu – cu 0,5%. Totodată, în perioada de analiză au fost înregistrate reduceri de preţ la ouă de găină – cu 11,6% și ulei vegetal – cu 0,5%.

La mărfurile nealimentare, în luna februarie 2023 față de ianuarie 2023 au crescut moderat prețurile medii la medicamente – cu 0,8% și materiale de construcție – cu 0,5%.

Prețurile medii la combustibili și carburanți s-au diminuat cu 0,8% (inclusiv la: motorină – cu 4,6%, cărbune de pământ – cu 2,4%).

Să ne comparăm cu vecinii

...

Inflația lunară în țările din regiune

BNS

Așadar, inflația în luna februarie 2023 față de luna ianuarie 2023 în Republica Moldova (0,9%) a fost sub nivelul inflației înregistrate în Turcia (3,2%), Luxemburg (1,7%), Islanda (1,4%), Spania și Austria (1,0%).

Totodată, avem scumpiri mai mari decât în Ungaria, Germania și Cipru (0,8%), Elveția, Lituania și Slovenia (0,7%), Macedonia, Letonia și Estonia (0,6%), Portugalia și Italia (0,3%).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal