30 de proiecte pe listă și o ședință extinsă pe două zile. Care sunt ultimele cele mai importante decizii votate în plenul Parlamentului
Ședința Parlamentului din 16 martie a avut 30 de subiecte pe ordinea de zi și s-a extins și pentru ziua de 17 martie. Printre cele mai importante proiecte de legi aprobate de deputați se numără reforma curții supreme de justiție, schimbarea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română”, și majorarea alocației lunare pentru anumite categorii de persoane.
・ Baciu Ana
Deputații au votat în două lecturi un proiect de lege de reglementare a aspectelor ce țin de alegerea membrilor în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Potrivit documentului, în cazul în care Adunarea Generală a judecătorilor sau a procurorilor nu a avut loc din lipsă de cvorum, adunarea repetată va putea fi desfășurată în termene restrânse, iar cvorumul pentru Adunarea Generală repetată va fi redus la 1/3.
De asemenea, au mai fost aprobate în primă lectură două proiecte care țin reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ) și de evaluarea externă a judecătorilor CSJ sau candidații la această funcție ar putea fi supuși evaluării externe. Cel de-al doilea proiect de lege presupune reducerea numărului de judecători de la 33 la 20; admiterea la funcția de judecători ai CSJ pentru persoanele din alte domenii juridice, precum avocați sau profesori universitari din domeniu dreptului, dar care au 10 ani lucrați în acest domeniu; evaluarea funcționarilor publicii angajați în secretariatul CSJ și după caz, reconfirmarea în funcțiile nou-create și examinarea de către CSJ doar cazurile de importanță socială și juridică.
Persoanele juridice de drept public și anumiți furnizori de servicii vor fi obligați să respecte măsuri de securitate a rețelelor și sistemelor informatice, pentru a se proteja de atacuri cibernetice. Asta după ce Parlamentul a aprobat un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat, în două lecturi, de 58 de deputați. Potrivit proiectului Legii privind securitatea cibernetică, va fi desemnată o autoritate competentă în domeniul securității cibernetice, care va identifica și supraveghea furnizorii de servicii, pentru ca aceștia să asigure un nivel adecvat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice.
Cel mai important proiect de lege de pe ordinea de zi a ședinței de ieri este cel care prevede substituirea sintagmelor „limba moldovenească”, „limba maternă” și „limbă de stat” cu sintagma „limba română”. Proiectul de lege a fost votat de 58 de deputați. Deputații BCS au protestat cu pancarte pe care era scris „Poporul este suveran, PAS-ul este tiran”, „Constituția RM: Moldova, moldoveni, moldovenească”.
Cuantumul alocației lunare de stat acordate mai multor categorii de populație a fost majorat. Este vroba de alocația oferită participanților la războiul de pe Nistru, la acţiunile de luptă din Afganistan şi la acţiunile de luptă de pe teritoriile altor state; persoanelor cu dizabilităţi și soții supraviețuitori de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial, a și a participanților la acţiunile lichidării consecinţelor avariei de la Cernobîl. În funcție de categoria de beneficiari, cuantumul minim va crește până la 800–1.800 de lei, iar suma totală care ar urma să fie oferită din bugetul de stat în acest scop va constitui circa 90,6 milioane de lei.
Legislația națională cu privire la comerțul electronic a fost armonizată cu cea europeană. În urma modificărilor la Codul contravențional, consumatorii de servicii electronice vor beneficia de protecție sporită în cadrul comerțului online. Legea va intra în vigoare în luna iulie a acestui an.
Pe parcul ședinței de ieri, deputații au ratificat Convenția Consiliului Europei privind coproducția cinematografică ceea ce presupune că producătorii de film din țara noastră vor putea atrage mai ușor investiții străine în proiecte.
Și, nu în ultimul rând, a fost ratificat programul „UE pentru sănătate”, astfel, Republica Moldova va putea participa la concursurile de proiecte lansate pentru a obține finanțare sub formă de granturi, premii și achiziții publice. Bugetul total al programului este de 5,3 milioane de euro.