Curtea de la Haga a emis mandat de arest pe numele lui Vladimir Putin. Reacția Moscovei
Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate internaționale de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, precum și pe cel al comisarului pentru drepturile copilului, Maria Lvova Belova, scrie BBC.
・ Baciu Ana
UPDATE
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova a comentat decizia instanței internaționale de la Haga de a emite mandate de arest pe numele lui Putin și Lvova-Belova.
„Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic. Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia. Rusia nu cooperează cu acest organism, iar eventualele indicații de arestare care vor fi nule din punct de vedere juridic pentru noi”, a scris aceasta.
Știrea inițială
„Astăzi, 17 martie 2023, a doua cameră preliminară a Curții Penale Internaționale a emis mandate de arestare pentru două persoane în contextul situației din Ucraina: Vladimir Vladimirovici Putin și Maria Alexeievna Lvova-Belova”, se arată într-un comunicat de presă al CPI.
Putin este suspectat de deportarea ilegală în Rusia a copiilor din teritoriile ocupate de Ucraina. După cum a explicat instanța, există „motive rezonabile” pentru a crede că Putin este personal responsabil pentru acest lucru, scrie meduza.io.
Amintim că la 13 martie, Curtea Penală Internațională de la Haga a anunțat că intenționează să deschidă două dosare împotriva Rusiei pentru presupuse crime comise în legătură cu invazia rusă a Ucrainei.
Unul dintre cazuri implică răpirea copiilor și adolescenților ucraineni și transferul forțat al acestora în tabere de „reeducare”. Al doilea caz ține de loviturile intenționate asupra infrastructurii civile.
Anterior, The New York Tomes scria că, Guvernul rus a evacuat cel puțin 6.000 de copii ucraineni în tabere situate în Crimeea ocupată, dar și pe teritoriul Federației Ruse, în baza unui raport elaborat de SUA. Avocații pentru drepturile omului califică acest lucru drept „o încercare sistemică a Moscovei de a rusifica părțile ocupate ale Ucrainei”. În raport se mai arată că cei mai mulți dintre copiii, care au între patru luni și 17 ani, sunt ținuți în „programe de integrare” care sunt concepute pentru a-i „cufunda în idealurile pro-rusești”.