Lumea-n palmă | Se vrea liniște în sectorul bancar, avertizări climatice și un guvern supraviețuitor

Lumea-n palmă | Se vrea liniște în sectorul bancar, avertizări climatice și un guvern supraviețuitor

Cristian Bolotnicov

Autoritățile de reglementare încearcă să readucă calmul în sectorul bancar, în timp ce ONU bate din nou alarma privind criza climatică. La Paris, opoziția nu a reușit să doboare guvernul președintelui Macron.

Iată rezumatul ediției:

„Uniunea” dintre Credit Suisse și UBS, deși nedorită, pare să aibă rolul de a readuce calmul în sectorul bancar.

ONU a lansat un nou raport privind criza climatică, în care cere țărilor dezvoltate să îndeplinească obiectivele asumate până în 2040.

Opoziția franceză nu a reușit să adune suficiente voturi pentru a doborâ guvernul președintelui Emmanuel Macron.

„Mariajul nedorit?”

Anunțul din 19 martie, privind procurarea cu o reducere de 60% a băncii Credit Suisse de către rivalul UBS, a condus la o fuziune, descrisă de The Economist ca fiind „o uniune importantă, dar nefericită”. Anunțul, deși încearcă să readucă liniștea, a adus și la apariția unui nou „too big, to fail”.

Vezi și: UBS a salvat Credit Suisse, iar fuziunea a creat o mega-bancă. Ce urmări are această mișcare

De altfel, efectele acestei decizii dure s-au văzut la scurt timp chiar peste Ocean, unde Reuters a raportat o creștere a acțiunilor bancare americane. Totodată, creditorii europeni par să-și fi revenit din scăderea bruscă suferită anterior, după ce a fost eliminată „o sursă de îngrijorare” pentru sectorul bancar mondial.

O nouă avertizare

Cei mai importanți oameni de știință anunță, sub egida ONU, că actualele planuri mondiale de combatere a schimbărilor climatice nu sunt suficiente și că trebuie luate măsuri mult mai agresive. Cele mai dezvoltate țări, ar trebui să elimine emisiile de carbon până în 2040, notează The Washington Post.

„Bomba climatică ticăie”, a transmis secretarul general al ONU, care a mai afirmat că „umanitatea se află pe o gheață subțire - care se topește repede”, transmite CNN.

BBC se concentrează pe partea soluțiilor și scrie că raportul propune utilizarea intensivă a energiei curate și a altor tipuri similare de tehnologii, de rând cu reducerea rapidă a consumului combustibililor fosili.

Moțiunea a eșuat

Adoptarea fără vot a controversate reforme a pensiilor nu a dus la căderea guvernului președintelui Emmanuel Macron, după ce opoziția nu a reușit să adune suficiente voturi în acest sens, scrie El Pais.

Politico notează că eșecul se datorează unei opoziții puternic divizate, rezultate din ultimele alegeri parlamentare. Principala forță decisivă, republicanii au avut suficienți membri care au refuzat să urmeze linia partidului.

France24 menționează că a doua moțiune de cenzură a fost respinsă cu o mai mare majoritate de Adunarea Națională, aceasta fiind propusă de partidul de extremă-dreaptă a lui Marine Le Pen.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.