SA „Moldovagaz” despre achizițiile de gaze naturale în luna martie de la Gazprom: S-a evitat încălcarea condițiilor contractuale

Compania susține că excesul de gaze naturale adunate în conturile de echilibrare operațională ar fi dus la încălcarea contractului cu Gazprom.

21 martie 2023, 16:59Cristian Bolotnicov

SA „Moldovagaz” despre achizițiile de gaze naturale în luna martie de la Gazprom: S-a evitat încălcarea condițiilor contractuale

Compania SA „Moldovagaz” a venit cu mai multe precizări suplimentare privind achizițiile de gaze naturale în luna martie de la Gazprom. Explicațiile vin după ce ministrul energiei, Victor Parlicov, în cadrul conferinței de presă din 21 martie, a declarat că decizia nu a fost coordonată cu Ministerul pe care îl conduce.

Potrivit unui comunicat de presă emis de companie, în luna martie volumul de gaze naturale livrat de SAP „Gazprom” și recepționat de SA „Moldovagaz” la hotarul Ucraina - R. Moldova a fost de 5,7 milioane metri cubi pe zi sau 176,7 milioane metri cubi până în prezent. Reprezentanții întreprinderii susțin că volumele sunt „insuficiente pentru ambele maluri ale Nistrului”.

Publicitate
Prin urmare, volumele livrate integral au fost redirecționate către SRL „Tiraspoltransgaz” pentru consumatorii din partea stângă a Nistrului, inclusiv întreprinderea „Moldavscaia GRES”, care produce energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului.

Autor: Comunicat SA „Moldovagaz” - 21.03.2023

Potrivit reprezentanților companiei, având în vedere încălzirea temperaturii aerului de afară și reducerea cererii SA „Energocom” de procurare a energiei de electrice de la „Moldavscaia GRES” în a a doua jumătate a lunii curente, consumul de gaze naturale s-a diminuat considerabil.

Ca consecință, gazele naturale contractate au început să se acumuleze pe contul de echilibrare operațională (OBA) la punctele de interconectare ale sistemelor de transport gaze ale Ucrainei și Republicii Moldova, în pofida prevederilor Acordului de Interconectare semnat de operatori, care prevede că conturile OBA trebuie să tindă spre zero.

Autor: Comunicat SA „Moldovagaz” - 21.03.2023

În consecință, conform condițiilor contractuale cu SAP „Gazprom” abaterile de la volumele stabilite pot fi maximum în limita de „minus” 5%, iar calculele demonstrează că volumul prelevărilor efective era sub „minus” 6,8%.

În vederea neadmiterii încălcării condițiilor contractuale cu SAP „Gazprom”, SA „Moldovagaz” a preluat gazele naturale neprelevate de SRL „Tiraspoltransgaz” în decursul a 4 zile a câte 500 mii m3/zi.

Autor: Comunicat SA „Moldovagaz” - 21.03.2023

Totodată,  21 martie 2023, în cadrul ședinței comune dintre SA „Moldovagaz” și SRL „Tiraspoltransgaz”, s-a constatat revenirea din 22 martie 2023 la consumul integral al gazelor naturale livrat de SAP „Gazprom” zilnic de către partea stângă a Nistrului și s-a punctat asupra oportunității solicitării în termeni prevăzuți a revizuirii volumelor contractate.

Precizăm că, la 21 martie, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul energiei, Victor Parlicov a declarat că decizia de achiziționare a gazului de la Gazprom a fost luată fără știrea ministerului. Ministrul a mai precizat că malul drept nu are nevoie de gaze de la Gazprom: „Noi avem stocuri create pentru securitate, cumpărate de Energocom și ar trebui în continuare să cumpărăm de la Energocom”. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal