Monica Babuc a fost numită șefă la Institutul Cultural Român din Chișinău de Senatul României. Ce a declarat despre relația sa cu Plahotniuc

Monica Babuc a fost numită șefă la Institutul Cultural Român din Chișinău de Senatul României. Ce a declarat despre relația sa cu Plahotniuc

Fosta ministră a educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, care a deținut o perioadă și președinția interimară a Partidului Democrat din Moldova (PDM), a fost numită șefă a Institutului Cultural Român (ICR) de la Chișinău. Candidatura acesteia a primit un vot favorabil în ședința Comisiilor pentru cultură și politică externă a Senatului României.Cristian Bolotnicov

În cadrul ședinței, Babuc a primit 13 voturi „pentru” și 5 voturi „împotrivă”, transmite Libertatea. Oficial, propunerea a fost emisă de președintele ICR, Liviu Sebastian Jicman și aprobată de Ministerele Culturii și Afacerilor Externe de la București.

Neoficial, presa română, scrie că Babuc a fost propusă de Partidul Social Democrat, aflat la guvernare în România.

Ce a declarat despre apropierea de Plahotniuc

Publicitate

Întrebată de senatorii USR Radiu-Mihai Mihail și Eugen-Remus Negoi despre apropierea de fostul lider PDM, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, Babuc a negat că ar fi preluat conducerea interimară a PDM în iunie 2019.

Vreau să vă spun că, din păcate, și dumneavoastră ați devenit probabil victima unor adevăruri trunchiate sau chiar a unor falsuri care se proliferează cu insistență și în presa română, preluate și în Republica Moldova. Mai întâi, eu nu am preluat conducerea echipei politice altădată condusă de Plahotniuc, pentru că în 2019, când a plecat, congresul următor al Partidului Democrat a ales în mod ordinar un fost prim-ministru al Republicii Moldova, domnul Pavel Filip, care a condus acest partid circa trei ani de zile. Or, eu am preluat după ce domnia sa și-a dat demisia de la conducerea partidului și am avut un interimat care a fost realizat la solicitarea și la rugămintea colegilor mei în ultimele luni ale anului 2022. Deci e un fals să spui că Monica Babuc a preluat după această persoană conducerea Partidului Democrat.

Autor: Monica Babuc, șefă a Institutului Cultural Român Chișinău

Politiciana a precizat că ulterior și-a prezentat demisia din funcția de președintă interimară a PDM și inclusiv din rândurile partidului.

„Mai departe, dacă ați fi studiat materialele ultimelor două congrese ale PDM, ați fi văzut că nu numai ultimul congres, în care mi-am prezentat demisia și din partid, și din funcția de președinte interimar, dar chiar și în celălalt congres, din septembrie 2019, s-a luat o atitudine drastică și vehementă în raport cu ceea ce s-a întâmplat în conducerea partidului raportat la fostul lider al PDM.

Autor: Monica Babuc, șefă a Institutului Cultural Român Chișinău

De cealaltă parte, senatorul PSD Titus Corlățean a afirmat despre cei care insistă cu faptul că Monica Babuc este apropiata oligarhului Plahotniuc că „citesc presa hashtag” și că astfel de acuzații sunt „populismele deșănțate care au un scop politic”, potrivit Libertatea.

Cine e Monica Babuc

Anterior, Monica Babuc a ocupat funcția de ministră al Culturii în mai multe Guverne în perioada mai 2013 - iulie 2017, după care a preluat funcția de ministră a educației, culturii și cercetării, în Guvernul Filip, în perioada iulie 2017 - iunie 2019.

Ulterior, din iunie 2019 și până în decembrie 2020, Babuc a deținut funcția de deputat și vicepreședinte a Parlamentului Republicii Moldova din partea Partidului Democrat din Moldova, formațiune în care a intrat în 2010 și care între 2016 și 2019 a fost condusă oficial de oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc.

La 30 octombrie 2021, Monica Babuc a fost aleasă în funcția de președintă interimară a PDM, în cadrul ședinței Consiliului Politic Național al formațiunii. La 4 decembrie 2021, Babuc a fost revocată din funcția de vicepreședintă a Parlamentului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal