„Să fi știut unde să mă duc, poate era să fie o soluție”. Povestea unei femei care și-a omorât agresorul (VIDEO)
„Violență în familie soldată cu omor”. Așa sună infracțiunea pentru care Natalia urmează să ispășească o pedeapsă de 8 ani de detenție în Penitenciarul 17, Rusca. Femeia povestește cum a trecut prin 9 ani de abuzuri, amenințări și violențe din partea concubinului, pe care într-un final la omorât. Până a săvârși infracțiunea, femeia spune că a cerut ajutorul poliției, a plecat să trăiască la gazdă și se gândea să emigreze cu cei doi copii, însă mereu a ezitat să urmeze acest plan. „Să știut unde să mă duc poate era să fie o soluție, dar n-am știut”, spune femeia.
・ Irina Soltan
Și-a cunoscut concubinul când avea 25 de ani și doi copii dintr-o relație anterioară. Femeia spune că nu are părinți, iar cu sora nu comunică de aproape 10 ani. Își dorea un sprijin și prin recomandarea unei cunoștințe a ajuns să-și cunoască concubinul.
Primii ani eram fericită, eram bucuroasă. Apoi, după circa doi ani în care eram mai mult peste hotare la muncă, el a început să consume droguri și alcool. Mereu cerea bani. Era fără rost să-i spui. Dimineața se scula. Trebuia să se gândească ce să fumeze să meargă să bea.
Autor: Își amintește Natalia
Prima agresiune fizică ar fi fost asupra copilului. Femeia spune că într-o zi, bărbatul ar fi încercat să bată copilul. Ea a intervenit.
M-a dus la balcon și m-a dat cu capul în jos. Mi-a zis - acum ți-s ultimele zile. Tu ții mai mult la copii decât la mine.
Autor: Natalia Lașco
Băieții uneori veneau de la școală și reușeau doar să lase ghiozdanele și stăteau pe afară până ori adormea, ori se ducea undeva. După asta veneau în casă și se schimbau, mâncau și trebuia să vorbim în șoaptă.
Autor: Își amintește femeia.
Un alt caz ar fi fost la un pas de o tragedie. Natalia își amintește cum concubinul i-ar fi stropit fiul cu benzină, amenințând-ul cu moartea. În încercarea de-ai lua apărarea copilului, femeia a rămas cu cicatrice pe față.
Femeia spune că s-a adresat de mai multe ori la poliție. Astfel, în cazul de mai sus, polițiștii ar fi propus să aplice ordonanța de protecție - măsură prin care bărbatului i s-ar fi interzis să se apropie de victimă mai mult de 300 de metri. Însă mecanismul nu ar fi fost gândit până la capăt - femeia locuia cu cei doi copii în casa agresorului. Prin urmare a refuzat să fie protejată astfel - „din frică de răzbunare”.
La poliție am fost. M-am adresat când eram bătută. Într-o noapte m-am dus. Mi-au zis să mă duc acasă că dimineața o să vină. În seara ceea n-am dormit în casă. Am dormit la o vecină. Au venit dimineața și au vorbit cu el. De parcă nimic n-a fost. Când au intrat în casă au zis că tare bine-i stă cu ochii vineți, de ce nu l-ai făcut și pe al doilea? Polițistul așa a zis când a intrat în casă. Apoi a vorbit ce a vorbit cu el, a intrat în casă și a zis - bine, fiți cuminți, nu vă mai certați. Și s-a dus și noi am rămas cu aceeași problemă.
Autor: Spune Natalia
Femeia spune că a mai încercat să plece de lângă concubin în altă localitate. Și-a închiriat o locuință la Rezina. Însă și acolo a fost găsită de agresor.
„Îmi zicea - câte zile am o să trăiesc cu el și n-o să-mi dea voie să trăiesc cu altcineva. Și mie mi-a fost rușine să nu fac probleme la stăpâni și m-am întors înapoi. Și eu, și copii.
Autor: Natalia Lașco
Întrebată de jurnalista AGORA dacă cunoștea despre existența centrelor de ajutor pentru victimele abuzurilor în familie, Natalia a recunoscut că nu știa și că posibil aceasta ar fi fost soluția.
La mine era una în cap - unde să mă duc? Eu voiam și peste hotare să mă duc cu copii, dar erau mici ca să ies din Moldova. Să știut poate era să fie o soluție, dar n-am știut.
Autor: Spune Natalia
Șirul abuzurilor au dus în ziua în care soarta Nataliei avea să se schimbe pentru totdeauna. Era de ziua copilului său, când în familie s-a iscat o ceartă. În valul agresiunilor, femeia a pus mâna pe cuțit. Fapta care dus la decesul concubinului s-a soldat cu pedeapsă de 8 ani de detenție la Penitenciarul Rusca. Femeia se află deja acolo de 3,5 ani. iar copii au ajuns sub tutela unei familii din zona unde locuia Natalia.
Ultimele date indică asupra faptului că circa 40 de femei își pierd viața în urma violenței în familie. Se estimează că 73% dintre femei au fost supuse de către partener la cel puțin o formă violență la un moment dat în viața lor.
La fel, multe dintre cazuri ajung în vizorul poliției. De exemplu, în primele trei luni ale anului 2022, poliția a înregistrat 203 infracțiuni și 374 de contravenții pentru violență în familie. Din numărul total de procese-verbale cu privire la contravenție au fost sancționați 364 bărbați și 10 femei. Cel mai frecvent este raportată violența fizică manifestată față de femei, soții, concubine, dar și față de copii.
În aceeași perioadă, victime au devenit 328 de femei dintre care 45 de victime femei cu copii, 2 copii și 13 bărbați.
La fel, AGORA informează că în țara noastră activează zeci de centre ce oferă cazare temporară, ajutor juridic, instruire profesională și consiliere psihologică. Anual mii de femei primesc ajutorul de care au nevoie ca să revină la viață în siguranță.
Vezi aici lista centrelor din toată țara: „Încotro să o apuc acum?”. Explicăm unde pot apela pentru ajutor femeile abuzate, de la cazare, până la instruiri
În cazul în care aveți nevoie de ajutor urgent, vă îndemnăm să apelați la Telefonul de încredere pentru femei și fete - 0 8008 8008, care funcționează în regim 24/24, 7 zile din 7, este gratuit și confidențial. La fel dacă e nevoie de intervenția oamenilor legii apelați Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112, funcțional în regim non-stop.
La tema lunii martie, „Violența în bază de gen”, AGORA se aliniază campaniei „Rupe tăcerea! Suntem alături”. Aceasta e o campanie socială de prevenire a violenței în bază de gen, implementată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Entitatea Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și abilitarea femeilor (UN Women).
„Inegalitatea de gen poate duce, de asemenea, la violență. Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (cunoscută sub numele de Convenția de la Istanbul) este instrumentul principal al Consiliului Europei pentru combaterea violenței bazate pe gen și promovarea egalității de gen. Convenția face apel la toți membrii societății, în special bărbați și băieți, să contribuie activ la prevenirea tuturor formelor de violență bazată pe gen.”