„Încotro să o apuc acum?”. Explicăm unde pot apela pentru ajutor femeile abuzate, de la cazare, până la instruiri

„Încotro să o apuc acum?”. Explicăm unde pot apela pentru ajutor femeile abuzate, de la cazare, până la instruiri

„Unde să merg?”. Este una dintre principalele întrebări pe care și le dau femeile aflate în situații de abuz sau violență în familie. De multe ori, fiind gata să plece dintr-un mediu periculos pentru propria viață și sănătate, femeile nu știu unde să apeleze pentru ajutor. Situația pare și mai complicată dacă la mijloc sunt și copii. AGORA a întocmit o listă cu centrele care oferă protecție și adăpost temporar. E important să cunoaștem că pe lângă cazare și consiliere psihologică, majoritatea centrelor oferă și consultanță juridică așa încât femeile să se poată apăra în instanță. Iar în unele centre, femeile pot obține și o profesie care le-ar putea schimba viața radical și spre bine.

Irina Soltan

În R. Moldova, din aprilie 2014 activează Coaliția Națională „Viața fără Violență”. În total, coaliția numără 27 de membri- centre din toată țara, în care activează specialiști în prevenirea și combaterea violenței în familie. Organizațiile oferă asistență juridică, suport psihologic și social, programe pentru abuzatori, servicii de reabilitare la nivel de comunitate, inițiative de advocacy. O parte dintre acestea se regăsesc în lista de mai jos.

La fel, pe pagina Coaliției găsiți o hartă interactivă cu centrele din țară care oferă ajutor victimelor violenței și femeilor abuzate, aflate în situații de dificultate.

...

Harta cu centrele de ajutor pentru victimele violenței.

Coaliția Națională „Viața fără Violență”

Publicitate

ATENȚIE! În cazul în care aveți nevoie de ajutor urgent, AGORA vă îndeamnă să apelați la Telefonul de încredere pentru femei și fete - 0 8008 8008, care funcționează în regim 24/24, 7 zile din 7 și este gratuit și confidențial.

La fel, dacă e nevoie de intervenția oamenilor legii apelați Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112, funcțional în regim non-stop.

Centrele care oferă cazare pentru victimele violenței

...

Refugiul „Casa Mărioarei”

Chișinău

Asociația Împotriva Violenței „Casa Mărioarei” este unul dintre centrele care oferă pe lângă ajutor juridic și psihologic, cazare temporară inclusiv pentru femeile cu copii cu vârsta de la 3 ani. Aici femeile pot găsi refugiu de până la 6 luni. Victimele se pot adresa direct sau prin îndreptare de la polițistul de sector.

În urma unei discuții cu reprezentanții centrului, se stabilește ajutorul de care are nevoie femeia. Cazarea este acordată inițial pentru o lună, timp în care victimei i se acordă sprijinul necesar. Ulterior, dacă femeia mai are nevoie de ajutor, cazarea poate fi extinsă până la jumătate de an.

...

Cazare pentru victimele violenței în familie.

Casa Mărioarei

La fel, după evaluarea inițială a nevoilor femeii aflate în dificultate, dacă centrul nu este cel mai indicat pentru ajutor, persoana este direcționată către instituția cea mai potrivită în acest sens.

...

Ajutor juridic

Casa Mărioarei

La fel, prin asistența socială acordată femeile pot afla cum să obțină o profesie nouă, sunt ajutate să se angajeze în câmpul muncii, iar copii sunt înmatriculați la noi instituții de învățământ în caz de necesitate.

Asociația Împotriva Violenței „Casa Mărioarei” activează de circa 20 de ani și a acordat ajutor la peste 12.000 de persoane. Contacte: Tel: +373 22 725 861, +373 69333261, email: [email protected].

La fel, în Chișinău activează Centrul de Asistență și Protecție a Victimelor. Centrul oferă plasament temporar într-un mediu sigur victimelor traficului de ființe umane şi altor categorii de persoane aflate în situație de risc. Centrul acordă cazare beneficiarilor pe dura până la 30 zile, iar în caz de necesitate, pentru a asigura protecția acestora, durata cazării poate fi prelungită de până la 6 luni.

...

Centrul de Asistență și Protecție a Victimelor

Chișinău

Centrul oferă consultanță juridică, iar victima poate beneficia de servicii ca perfectarea actelor de identitate, custodia copilului, compensare, procedurile de divorț, litigii patrimoniale. La fel, centru poate asigura un reprezentant în judecată în cauze civile sau penale. Consilierea juridică se prestează gratuit, la sesizarea asistentului social. Contacte: Tel: +373 22 927 174, email: [email protected].

Când viața și sănătatea sunt amenințate de un pericol real, perioada cazării poate fi prelungită pe o durată considerată necesară pentru protecția acestora. Pentru femeile gravide – victime ale traficului de ființe umane, cazarea este asigurată pentru o perioadă de până la 12 luni.

Autor: Precizează Centrul de Asistență și Protecție a Victimelor

Centrul pentru Reabilitarea Victimelor „Memoriaeste un centru de reabilitare a victimelor torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante din Republica Moldova. Instituția a fost fondată la 12 noiembrie 1999. În prezent, centrul oferă ajutor, informație şi sprijin victimelor torturii, victimelor violenței domestice şi violenței sexuale, precum și refugiaților și solicitanților de azil.

Mai exact e vorba de consiliere psihologică, consultație medicală cu prescrierea medicamentelor online, psihoterapie individuală și de grup, consultații juridice. La fel, centrul oferă pachete alimentare și suport financiar pentru chirie și servicii comunale inclusiv pentru femeile cu copii care recent au părăsit locuința agresorului sau nu au un venit lunar stabil.

Mai multe informații puteți obține la telefonul +373 79 704 809.

Totodată, pentru ajutor de cazare puteți apela la Căminul social pentru victimele traficului de persoane şi ale violenţei domestice „Începutul Vieţii” din Chişinău. Tel.: 0(22) 92 77 19

La fel, femeile aflate în situații de abuzuri și violențe pot cere ajutor, inclusiv cu adăpost temporar, în centrele din țară. Astfel, la Bălți activează A.O. „Centrul de Criză Familială” SOTIS.

...

A.O. „Centrul de Criză Familială” SOTIS

Bălți

Aici femeile pot fi sigure că vor primi protecției și plasament temporar. Centrul își propune să asigure socializarea şi (re)integrarea victimelor în familie și în comunitate. Gratuit, victimele pot beneficia de protecție şi plasament temporar, servicii de igienă personală, asistență juridică, socială, psihologică şi medicală de urgență. Iar ulterior, centrul oferă ajutor informațional ca victima să-și găsească o locuință, iar în cazul copiilor -o instituție preșcolară sau preuniversitară.

La fel, echipa din cadrul centrului, împreună cu beneficiara, întocmesc un plan individual de protecție împotriva oricărei forme de intimidare, discriminare, abuz şi exploatare. Mai mult, după reintegrarea în familie, centrul monitorizează timp de un an situația în familie şi în comunitate.

Este de menționat că centrul de la Bălți desfășoară lucru și cu familia femeii abuzate. Mai mult, la necesitate, victima este ajutată să obțină o profesie, să se angajeze în câmpul muncii.

Contacte: Tel: +373 231 92 541; Email: [email protected].

Iar în raionul Drochia activează Centrul de Asistență și Consiliere a Victimelor Violenței în Familie „Ariadna”. Centrul a fost deschis în 2012, fiind cofinanțat din bugetul de stat. Instituția activează în lupta cu violența în familie şi acordă asistență specializată victimelor. Centrul dispune de 30 de locuri pentru cazare de urgență.

La fel, asigură organizarea unor servicii de urgență în situația femeilor abuzate în cadrul familiei, precum şi organizarea serviciilor de consiliere pentru agresorii familiali. Contacte: Tel: 079 00 01 18

...

Centrul de Asistență și Consiliere a Victimelor Violenței în Familie „Ariadna”.

Drochia

La Hîncești activează Centrul Maternal „Pro-Femina”. Instituția oferă victimelor violenței în familie plasament temporar, asistență socială, pedagogică, psihologică, socializare și reintegrare în familie şi comunitate.

Centru dispune de 8 dormitoare și un izolator, 4 birouri, 4 camere auxiliare, bucătărie, sufragerie, sală multifuncțională și o cameră de joacă. Fiecare dormitor este dotat cu bloc sanitar și are din mobilier - un pat, noptieră, dulap. Centrul funcționează 24/24h.

Aici femeile și mamele cu copii pot beneficia de găzduire, sunt asigurate cu hrană, beneficiază de consiliere psihologică, pedagogica, iar mamele cu copii de 0-2 ani sunt îndrumate pe direcția educației post-natale. Contacte: Tel +373 269 233 64. Email: [email protected].

O instituție similară se află și la Căușeni - Centru Maternal „Pro Familia”. Și aici femeile pot cere adăpost temporar, asistență socială, consiliere psihologică, consiliere juridică. Contacte: tel: +373 243 268 35;+373 243 26 721 Email: [email protected].

Iar un alt centru de acest fel, este Centru Maternal - Cahul care este o instituție din subordinea Direcției Asistentă Socială și Protecție a Familiei din raion. Centrul oferă servicii de asistență socială la nivel comunitar femeilor cu copii în dificultate și victimelor violenței în familie. Totodată, instituția își propune, în cazul când acest lucru e posibil, integrarea ulterioară a femeilor în propriile familii sau comunitate.

Spre exemplu, în anul 2021, de ajutorul centrului de la Cahul au beneficiat 11 mame și 23 de copii. Contacte: Tel: +373 299 44 080. E-mail: [email protected].

Abilitare economică și orientare profesională

Pe lângă nevoia de un refugiu, multe dintre femeile abuzate fizic sau moral, simt nevoia să obțină inclusiv independență financiară. Unele dintre ele, neavând o pregătire profesională se văd în dificultatea de a-și găsi un loc de muncă. Soluție în această situație poate fi Centrul de Drept al Femeilor.

Independența financiară ajută femeile să rupă cercul violenței şi să aleagă o viață în siguranță pentru ele și copii. Beneficiarele Centrului de Drept al Femeilor au oportunitatea să-și realizeze visurile și să pășească cu încredere în ziua de mâine. Femeile ce au dorit să-și rescrie propria istorie, au investit în studii și dezvoltare personală, au avut curajul să iasă din zona de confort și să nu cedeze în fața greutăților.

Autor: Centrul de Drept al Femeilor

În cadrul centrului, mai multe femei au avut posibilitatea să parcurgă cursuri gratuite de manichiură și coafură, au creat un centru de logopedie, au urmat cursuri de Adobe Illustrator și UI/UX Design și cursuri de contabilitate.

Dacă simțiți că centrul este ceea de ce aveți nevoie, puteți apela: +373 22 811 999 Mobil: +373 68 855 050, Linia gratuită consiliere juridică: 0 800 80 000, Email: [email protected].

Menționăm că instituția oferă și alt sprijin ca ajutor juridic, consiliere psihologică, asistență socială.

Centre în Chișinău ce oferă ajutor juridic și consiliere psihologică

Deja de 20 de ani, în R. Moldova activează Centrul Internațional „La Strada Moldova”. Din 2009, pe lângă acțiuni de prevenire a traficului de ființe umane, „La Strada" a început să activeze și în domeniul luptei împotriva violenței în familie.

În acest scop, a fost lansat Telefonul de Încredere pentru Femei: 0 8008 8008, 24/24, 7 zile din 7. Femeile aflate în dificultate care apelează la linia fierbinte de de mai sus pot fi sigure că vor obține consiliere psihologică, consultație juridică și mediere socială, în funcție de problema cu care se confruntă.

În munca pe care o depune „La Strada” pentru a neutraliza fenomenul violenței în familie, femeile victime sunt cele care aduc cea mai mare motivație și inspirație. Este un proces deloc ușor. Cele mai bune evaluări și soluții le cunosc anume femeile care au trecut prin experiența violenței în familie. Astfel, principiul după care lucrează „La Strada” cu aceste cazuri are ca fundament convingerea că ascultându-le pe victime, le transformi în promotori ai schimbării.

Autor: „La Strada Moldova”, Chișinău.

Iar ajutor mai extins, care se referă și la adolescenți sau familie în ansamblu puteți găsi la Asociația obștească Institutul pentru Familie si Inițiative Sociale. Mai exact, institutul oferă servicii de sprijin psihologic adresat femeilor și copiilor care se confruntă cu experiențe traumatice.

Totodată, periodic echipa Institutului organizează instruiri pentru profesioniști și ateliere de educație parentală pe subiecte care vizează depășirea dificultăților în relațiile familiale și dezvoltarea copilului.

Centrul oferă servicii de consiliere psihologică și psihoterapie pentru copii, adolescenți, adulți, cupluri și membrii familiei extinse, prin diverse activități precum: consiliere și psihoterapie individuală și de familie. La fel, oferă evaluare psihologică a copiilor și adulților în situații de abuz/divorț.


...

Consiliere psihologică pentru copii, adolescenți și adulți.

Institutul pentru Familie si Inițiative Sociale

Tot aici, puteți apela pentru psihoterapie de grup, grupuri de dezvoltare personală, grupuri de suport (programe de sprijin psihologic a femeilor și bărbaților în situații de conflict, divorț, violență familială, probleme de sănătate mintală, boli psihosomatice precum și membrilor familiei extinse).

Menționăm că centrul activează de 5 ani, iar sprijinul este acordat de 6 psihologi specializați pe probleme de cuplu și copil. Anual, de consiliere beneficiază circa 1.000 de persoane.

Cum beneficiezi de o consultație? Pentru aceasta e nevoie să urmezi trei pași: Inițial completezi un formular, după care stabilești detalii cu un specialist la telefon și ulterior stabilești data ședinței.

Mai multe detalii aflați pe pagina institutului sau la tel: +373 68271444 și email: [email protected]

Centre de ajutor în toată țară

Bineînțeles că potențialul ajutor de care poate beneficia o femeie aflată în situație de risc nu se rezumă doar la instituțiile din Chișinău. În mai multe raioane din țară activează specialiști gata să ofere sprijinul necesar.

Spre exemplu, la Ocnița activează Asociația obștească Centrul de ajutor social al femeii și familiei „Stimul”. Specialiștii oferă consiliere, asistenta psihologică și socială, consiliere juridică. Și pot fi contactați la 060 16 54 16 și la 069 53 84 96.

...

Centrul de ajutor social al femeii și familiei „Stimul” în proces de constricție (anul 2020).

Ocnița

La fel, în regiuni activează centre care oferă consiliere psihologică, consultații juridice, asistență socială, produse alimentare, consultații economice, ajutor medical. Iată câteva care ar putea să se regăsească în regiunile unde vă aflați:

Bălți: Asociația obștească „Onoarea și Dreptul Femeii Contemporane” Tel: 079 055 616.

Telenești: Camera de Plasament de Urgenţă pentru victimele violenței în familie. Tel: 079 588 052

Vulcănești: Asociația Obștească „Centrul psiho-social”. Tel: 068 238 386.

Comrat și Vulcănești: Asociația obșteascăVesta” Comrat. Tel 60122508. Iar pentru regiunea Vulcănești - Tel: 069 866 411.

Centre în stânga Nistrului

De ajutor în cazuri de violențe și abuzuri pot beneficia și femeile din localitățile țării din stânga Nistrului. Spre exemplu, la Tiraspol activează Centrul pentru dezvoltarea și susținerea inițiativelor civice „РЕЗОНАНС”. De altfel, în regiune este activă Linia fierbinte pentru probleme de violență în familie - 0 800 44 000.

Tot la Tiraspol activează Centrul pentru inovații sociale și juridice „Женские инициативы”. Centrul oferă consiliere juridică, consiliere psihologică, asistență socială, abilitare economică. Mai multe informații afli la telefonul 373 533 52764.

În același sens activează și Asociația obștească „Interaction din Tiraspol. Centrul a lansat Linia fierbinte privind violența în familie: 0 800 99 800. Instituția oferă servicii de informare, consiliere juridică, psihologică, produse alimentare, medicamente.

AGORA menționează că în țară activează și alte instituții care oferă sprijinul necesar celor aflați în situații de risc. Iar în lista de mai sus puteți identifica o soluție în cazul în care decideți să plecați dintr-un mediu de risc și violență.

La tema lunii martie, „Violența în bază de gen”, AGORA se aliniază campaniei „Rupe tăcerea! Suntem alături”. Aceasta e o campanie socială de prevenire a violenței în bază de gen, implementată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Entitatea Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și abilitarea femeilor (UN Women).

 „Inegalitatea de gen poate duce, de asemenea, la violență. Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (cunoscută sub numele de Convenția de la Istanbul) este instrumentul principal al Consiliului Europei pentru combaterea violenței bazate pe gen și promovarea egalității de gen. Convenția face apel la toți membrii societății, în special bărbați și băieți, să contribuie activ la prevenirea tuturor formelor de violență bazată pe gen.” 

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal