Guvernul a alocat 66,5 milioane lei pentru plata cotelor de membru la organizațiile internaționale. Finanțarea postului MIR, anulată
Guvernul a aprobat în ședința din 4 aprilie alocarea a 66,5 milioane lei pentru plata cotelor de membru la organizațiile internaționale din care Republica Moldova face parte. În același timp, a fost dispusă anularea finanțării postului de televiziune a organizației Comunității Statelor Independente (CSI), MIR, pe motiv că acest canal difuzează știri false și propagandă.
4 aprilie 2023, 18:00 ・ Cristian Bolotnicov
Republica Moldova, din banii contribuabililor, va oferi zero lei pentru propagandă și dezinformare. Astăzi au fost aprobate contribuțiile financiare la mai multe organizații internaționale. În premieră, țara noastră nu va oferi bani pentru televiziunea interstatală MIR, care în această perioadă a oferit materiale care au fost calificate de către instituțiile naționale ca fiind instigatoare la război și promovarea dezinformării.
Autor: Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Guvernului
Update 18:55 - Compania MTRK „MIR”, deținătoarea postului TV interstatal MIR, a venit cu o reacție la declarațiile purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, conform cărora R. Moldova nu va mai finanța postul. Potrivit reprezentanților companiei, o înștiințare oficială privind sistarea finanțării, emisă pe adresa organizației și a Comitetului Executiv al CSI nu a fost recepționată.
Reprezentanții televiziunii neagă și acuzațiile că postul ar fi un „element de propagandă și dezinformare”.
Conform Cartei, Compania Interstatală de Radio și Televiziune "Mir" a fost înființată cu scopul de a "reflecta în mod obiectiv și imparțial viața socio-politică, economică și culturală a statelor fondatoare și relațiile internaționale ale acestora, asigurând un schimb cultural larg între statele fondatoare, oferind populației posibilitatea de a alege o gamă largă de programe de televiziune și radio". Politica informațională a MTRK Mir este formată de toate cele 10 state fondatoare ale Companiei, inclusiv Moldova și Georgia, în mod egal.
Autor: Comunicatul companiei MTRK „MIR”
Compania mai menționează că în ultima perioadă a difuzat mai multe documentare legate de Republica Moldova, printre care un documentar despre „cea de-a 50-a aniversare a președintelui R. Moldova, Maia Sandu” sau un documentar-serial despre cea de-a 30-a aniversare a independenței țării noastre, difuzat în 2022.
Totodată, potrivit companiei, decizia de retragere din Acordul de constituire MTRK „MIR” este luată prin „decizia consolidată a șefilor statelor fondatoare a companiei”, subliniind că nu a recepționat nici un document oficial în acest sens.
Amintim că, la data de 20 martie, membrii Comisiei parlamentare de politică externă și integrare europeană au avizat pozitiv inițiativa Guvernului de a denunța acordul de finanțare a activității Teleradiocompaniei și a activității acesteia pe teritoriul R. Moldova.
Potrivit documentului, această iniţiativă urmăreşte protejarea spaţiului audiovizual naţional şi asigurarea securităţii informaţionale, ţinând cont de situaţia legată de securitatea regională şi pericolul la adresa securităţii naţionale, cauzat de agresiunea Federaţiei Ruse asupra Ucrainei.
De menţionat că „MIR” este o structură media a Comunităţii Statelor Independente (CSI) şi fondatoarea posturilor de televiziune „Mir TV” şi „Mir 24”, care nu deţine licenţă de emisie eliberată de Consiliul Audiovizualului şi, respectiv, nu este furnizor de servicii media aflat sub jurisdicţia Republicii Moldova.
În replică, Moscova a amenințat cu „un răspuns pe măsură, inclusiv sancțiuni economice”, potrivit unei declarații a membrului Consiliului pentru Drepturile Omului pe lângă președintele Vladimir Putin, Alexandr Brod.
Din câte organizații facem parte?
Potrivit notei informative a proiectului hotărârii de Guvern, țara noastră achită cotizațiile de membru față de 67 de organizații internaționale și regionale, fiind vorba mai exact de 5 organizații parlamentare, 55 de organizații internaționale și 7 organizații din cadrul CSI.
Alocațiile bugetare pentru anul 2023 în acest scop reprezintă o majorare de 6,6% sau cca 4,1 mil lei față de cele aprobate pentru anul 2022. Factorii de bază sunt: creșterea bugetelor organizațiilor internaționale în legătură cu nivelul inflației, sancțiunile internaționale aplicate Federației Ruse ca rezultat al agresiunii militare declanșate în Ucraina (exemplu: Consiliul Europei și Comisia Dunării) și fluctuația cursului de schimb valutar
91,7% din cei 66,5 milioane de lei alocați sau 61 milioane lei sunt destinați achitării cotizațiilor de membru iar cca. 8,3% (5,5, milioane lei) sunt pentru achitarea datoriilor anilor precedenți, în acest caz față de Organizația Internațională a Muncii și bugetul unic al CSI.
Cea mai mare cotizație achitată de țara noastră este cea pentru Consiliul Europei, care alături de contribuțiile voluntare însumează 462.926 de euro sau 9,9 milioane lei.