Cei șapte magistrați CSJ, care au avut interdicție să demisioneze, pot pleca din sistem. Noua decizie CSE

Cei șapte magistrați CSJ, care au avut interdicție să demisioneze, pot pleca din sistem. Noua decizie CSE

Șapte judecători ai Curții Supreme de Justiție care au depus anterior cereri de demisie, efectele juridice ale cărora au fost suspendate prin intermediul unei dispoziții a Comisiei pentru Situații Excepționale, își vor înceta activitatea în calitate de judecători ai instanței. Comisia pentru Situații Excepționale a intervenit cu ajustări în dispoziția respectivă prin care a abrogat unele prevederi particulare, inclusiv cea referitoare la suspendarea efectelor juridice ale cererilor de demisie a judecătorilor CSJ, pe un termen de 30 de zile.

Stela Vdovii

Decizia a fost aprobată, în contextul în care autoritățile statului au ajustat cadrul normativ cu mecanismele necesare pentru soluționarea dificultăților legate de completarea provizorie a locurilor vacante de judecător la instanța judecătorească supremă și au inițiat concursul pentru suplinirea, prin transfer temporar, a funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție, anunță Guvernul Republicii Moldova, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, din 10 aprilie.

Amintim că această criză la Curtea Supremă de Justiție a început, odată cu demisia din funcție a mai multor magistrați, în luna februarie. Plecări au urmat și în luna martie, iar, odată cu aprobarea acestor demisii de către CSM, activitatea Curții Supreme de Justiție a fost pusă într-o situație aproape de blocaj

Urmare a acestor plecări, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a constatat situația excepțională existentă la Curtea Supremă de Justiție și a decis adoptarea unei măsuri extraordinare temporare de suspendare a cererilor de demisie a judecătorilor, pe un termen de 30 de zile, în vederea asigurării funcționalității instituției. Decizia CSE a intrat în vigoare la data de 31 martie 2023. Din acel moment, șapte judecători care urmau să plece din funcții în baza cererilor de demisie au fost nevoiți să rămână. Nici magistrații care nu au depus cereri de demisie nu nor avea dreptul să plece, atât timp, cât va fi în vigoare decizia CSE.

Luni, 10 aprilie, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat un concurs pentru suplinirea, prin transfer temporar, a 12 funcții de judecător la Curtea Supremă de Justiție.  

Astfel, 12 judecători de la alte instanțe din țară vor fi transferați să activeze temporar la CSJ, pentru a evita blocajul în activitatea instanței. Concursul se va desfășura la 3-4 mai 2023.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal