Decizie extremă a CSE: Demisiile judecătorilor Curții Supreme de Justiție, suspendate pentru o perioadă de 30 de zile

Demisiile judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ) sunt suspendate pentru o perioadă de 30 zile, potrivit unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Decizia a fost luată la propunerea Ministerului Justiției, pentru a se evita blocajele din sistemul de justiție.

31 martie 2023, 16:31Cristian Bolotnicov

Decizie extremă a CSE: Demisiile judecătorilor Curții Supreme de Justiție, suspendate pentru o perioadă de 30 de zile

Membrii Comisiei au constatat situația excepțională existentă la Curtea Supremă de Justiție și au decis adoptarea unei măsuri extraordinare temporare de suspendare a cererilor de demisie a judecătorilor, pe un termen de 30 de zile, în vederea asigurării funcționalității instituției.

„Este un instrument de intervenție rapidă, o măsură extraordinară, dar necesară. Trebuie să ajustăm și să asigurăm cadrul legal de funcționare a justiției, astfel încât să diminuăm riscurile care pot apărea și să asigurăm accesul oamenilor la justiție. Este o oportunitate în plus pentru judecătorii onești de a face un pas înainte și de a acționa în beneficiul cetățenilor.

Autor: Dorin Recean, prim-ministru al R. Moldova

Publicitate

Potrivit ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în contextul în care mai mulți judecători și-au dat demisia și există riscul de întrerupere a funcționalității Curții Supreme de Justiție și o posibilă stopare a examinării dosarelor, se impune în ultimă instanță aplicarea acestei măsuri temporare. 

„În cazul în care o bună parte a funcțiilor vacante existente la Curtea Supremă de Justiție vor fi completate mai devreme, decizia în cauză poate fi revăzută în orice moment. Decizia este luată pentru a asigura interesul public, pentru continuarea procesului de examinare a dosarelor prioritare, inclusiv a contestațiilor depuse împotriva comisiei de pre-vetting. Mai mult, având în vedere rolul esențial pe care îl joacă sistemul instanțelor judecătorești în procesul de apărare a drepturilor omului și accesul la justiție, este esențial să păstrăm funcționalitatea neîntreruptă a acestuia pe perioada stării de urgență.

Autor: Veronica Mihalov-Moraru, ministra justiției

Amintim că, în lunile februarie - martie, un grup de 16 judecători din cadrul Curții Supreme de Justiție (CSJ) și-au anunțat demisia din cadrul instanței supreme. Astfel, începând cu luna aprilie, CSJ urma să rămână în funcție cu doar opt magistrați, ceea ce ar fi tergiversat procesul de examinare a numeroase dosare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal