Curtea Constituțională a decis că panglica Sfântul Gheorghe poate fi purtată, dar nu poate fi folosită pentru a justifica crimele de război și agresiunea rusă

Curtea Constituțională a decis că panglica Sfântul Gheorghe poate fi purtată, dar nu poate fi folosită pentru a justifica crimele de război și agresiunea rusă

Domnica Manole a declarat că este legal să sancționezi justificarea sau glorificare agresiunii militare, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității prin simbolurile folosite de Rusia în războiul din Ucraina - panglica Sfântului Gheorghe, litrele „Z” și „V”. Prin urmare, Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea deputaților socialiști și a constat că neconstituțională este doar sintagma „precum și cele asemănătoare acestora în măsura în care pot fi confundate” din definiția „atributelor sau simbolurilor notorii utilizate în contextul actelor de agresiune militară”.

Baciu Ana

„Prevederile articolului 365/5 din Codul contravențional și prevederile articolului 1 din Legea privind combaterea activității extremiste, în măsura în care se referă la justificarea sau glorificarea agresiunii militare, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității, sunt considerate constituționale", a declarat Domnica Manole.

Judecătorii Curții Constituționale au admis parțial cererea deputaților socialiști, constatând neconstituțională doar sintagma „precum și cele asemănătoare acestora în măsura în care pot fi confundate” din definiția „atributelor sau simbolurilor notorii utilizate în contextul actelor de agresiune militară”

Amintim că, la 20 aprilie 2022, în Monitorul Oficial a fost publicată legea prin care se interzice afișarea și utilizarea simbolurilor folosite în actele de război din Ucraina. Astfel, simbolurile „Z”, „V” și panglica „Sfântului Gheorghe” sunt interzise pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit proiectului de lege pentru modificarea Codului Contravențional, pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cele care dețin cu funcții publice, în cazul în care vor încălca aceste interdicții, riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.

Amintim că deputații din majoritatea parlamentară, cu 53 de voturi „pentru” au aprobat amendamentul la Codul Contravențional, prin care se interzice utilizarea, pe teritoriul țării noastre a simbolurilor „Z”, „V” și a panglicii „Sfântul Gheorghe”.

Citește și: Și-au făcut rebranding după invazia Rusiei în Ucraina. Companiile autohtone care renunță la denumirea de „Z”

Și deși legea a intrat în vigoare, la 9 mai 2022, cei doi foști președinți ai Republicii Moldova, Igor Dodon și Vladimir Voronin au fost observați în timpul evenimentului de 9 mai purtând panglica Sfântului Gheorghe. Primul a menționat că fiecare cetățean are dreptul la opinie, inclusiv dreptul de a purta panglica. Cel de-al doilea a declarat că prin acest gest dă dovadă de maturitate politică. 

La 11 mai 2022, poliția anunța că, 17 deputați, membri ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, ar putea fi sancționați pentru că la evenimentul din 9 mai au purtat panglica bicoloră „Sfântul Gheorghe”, interzisă prin lege în R. Moldova. Aceștia au fost documentați de poliție, dar pentru sancționare, procedura prevede ridicarea imunității parlamentare.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal