Unde își va ispăși pedeapsa Ilan Șor și cum vor fi întorși banii statului? Explicațiile șefei Procuraturii Anticorupție

Unde își va ispăși pedeapsa Ilan Șor și cum vor fi întorși banii statului? Explicațiile șefei Procuraturii Anticorupție

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, spune că decizia Curții de Apel de a-l condamna pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare oferă mai multe oportunități privind extrădarea sau executarea pedepsei de către acesta în Israel, țară a cărei cetățenie o deține politicianul. Totodată, Dragalin a declarat în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Jurnal TV că mai multe bunuri ale lui Ilan Șor ar urma să fie confiscate.

Zagnat Elena

În urma deciziei Curții de Apel vor putea fi confiscate bunuri din Moldova, dar și de peste hotare, care îi aparțin lui Ilan Șor.

E o sumă de mai mult de cinci miliarde de lei care trebuie să fie plătită din contul lui Ilan Șor către Banca de Economii, care, de fapt, este sub controlul statului. Se primește că banii o să ajungă înapoi, în bugetul statului. (...) Suma bunurilor care au fost argumentate de procurori că îi aparțin sau lui sau prin persoane interpuse sunt în jur de un miliard de lei aici, în Moldova. (...) Dacă identificăm bunuri, inclusiv peste hotare, care îi aparțin, această decizie poate fi folosită ca să fie executată chiar și în afara țării. Este o procedură, curțile din alte țări trebuie să examineze și ele, nu este ceva care se întâmplă peste noapte, dar aceasta ne dă posibilitatea să executăm din punct de vedere financiar.

Autor: Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție

Publicitate

Veronica Dragalin spune că decizia este un argument în plus în favoarea extrădării politicianului. 

Autoritățile din Israel așteptau să vadă ce se întâmplă pentru că era posibil că Curtea de Apel să-l achite pe acest om și atunci extrădarea nici nu are sens. 

Autor: Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție

Potrivit șefei Procuraturii Anticorupție, Șor și-ar putea ispăși pedeapsa fie în Republica Moldova, fie în Israel. 

Arestul va fi efectuat de alte țări dacă domnul Șor se va afla și în altă parte, nu doar în Israel. (...) După lege, există posibilitatea ca autoritățile din Israel să spună că vor recunoaște sentința, dar va fi executată în Israel. Aceasta este o opțiune care se poate întâmpla. Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie extrădat și adus în Moldova. (...) Recent, am avut o discuție cu experți care au venit în vizită în Moldova din alte țări, vorbeam cu un procuror care a spus că a avut experiența, un cetățean din Israel, care a fost extrădat în altă țară pentru executarea pedepsei. 

Autor: Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție

De menționat că potrivit sentinței Curții de Apel, Ilan Șor nu are dreptul să dețină o funcție în sistemul bancar pe un termen de cinci ani. Amintim că acesta a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Totodată, bunurile pe care a fost aplicat sechestru vor fi confiscate în favoarea statului, fiind vorba despre peste cinci miliarde de lei. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal