120 de ani de la pogromul anti-evreiesc din Chișinău | Evenimente în capitală, premiera documentarului și top trei publicații, recomandate de AGORA

120 de ani de la pogromul anti-evreiesc din Chișinău | Evenimente în capitală, premiera documentarului și top trei publicații, recomandate de AGORA

La 6-8 aprilie 1903 (19-21 aprilie, conform calendarului pe stil nou), la Chișinău a avut loc tragicul eveniment - Pogromul evreiesc. În acest context, Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, cu susținerea Primăriei municipiului Chișinău va organiza un șir de evenimente comemorative, care vor avea loc timp de două zile, pe 20 și 21 aprilie.

Stela Vdovii

Ce evenimente sunt programate

Primăria municipiului Chișinău a aprobat, cu această ocazie, un program de acțiuni și manifestări cultural-artistice, între care, lansarea unei pagini tematice jewshistory.md.

În data de 20 aprilie:

La ora 16:00, la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, va avea loc lansarea expoziției „În zilele de doliu. 120 de ani de la Pogromul evreiesc de la Chișinău”; la ora 18:00 - concertul „Recviem”, la Palatul Republicii.

La 21 aprilie

La ora 10:00 este programat un eveniment în memoria victimelor Pogromului evreiesc de la Chișinău, care se va desfășura în parcul Alunelul, la Memorialul victimelor Pogromului; la ora 12:30 - deschiderea pasajului subteran „Tel Aviv”, după lucrările de modernizare (intersecția, bd. Dacia și bd. Traian); pentru orele 13:00 este programată organizarea unui tur ghidat cu genericul „Istoria Pogromului evreiesc de la Chișinău din 1903”, iar la 15:00 - prezentarea filmului documentar „Tragedia din Chișinău. Pogromul evreiesc – 1903”, care va avea loc la hotelul Radisson Blu Leogrand Hotel.

Publicitate

Tragedia din Chișinău. Pogromul evreiesc – 1903

Autorii filmului au redat evenimentele din aprilie 1903, referindu-se la protocoalele de interogatoriu ale martorilor, participanților la Pogrom și ale victimelor, când timp de trei zile la Chișinău, 49 de persoane au murit, 500 de persoane au fost rănite, aproximativ o treime din clădirile orașului au fost avariate.

Evenimentele de acum 120 de ani, în film au fost analizate de istoricii moldoveni Roman Rabinovici și Leonid Mosionjnik, precum și de profesorul de la Universitatea Stanford, autorul cărții Pogrom: „Chișinău și înclinarea istoriei”, Steven Zipperstein.

După premieră, filmul documentar „Tragedia de la Chișinău. Pogrom evreiesc - 1903” va putea fi vizualizat și pe site-ul https://jewshistory.md/. Filmul a fost realizat cu sprijinul financiar al Primăriei Chișinău și asistența Comunității Evreiești din Republica Moldova.

Top trei articole despre pogromul evreilor, recomandate de AGORA

1) PORȚIA de istorie | Evreii din Basarabia: Minoritatea care a ajuns de la 11% din populație la doar 0,1% în ultimele două secole

Deși ar părea greu de crezut, în urmă cu aproape 200 de ani, evreii au ajuns la un moment dat să reprezinte aproape jumătate din populația Chișinăului, la acea vreme, capitală a guberniei Basarabia, reprezentând totodată și o importantă parte a populației din regiune. Fabricanți, negustori, cămătari, prăvăliași, intelectuali sau simpli muncitori, influența acestora asupra istoriei țării noastre este una semnificativă, reprezentând în special o parte dureroasă când vine vorba de anii 1940.

2) De la un sfert de milion la mai puțin de 1%. Soarta evreilor din Moldova, după crima Holocaustului (FOTO)

Timp de 100 de ani, au ajuns să reprezinte nici 1% din toată populația Moldovei. Evreii, care în sec XIX numărau aproape un sfert de milion de oameni pe teritoriul Moldovei, au avut o soartă tragică. Mai întâi prin pogromuri, apoi de frica Gulagului, iar apoi - de Holocaust. Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, 27 ianuarie, a fost marcată și la Chișinău, aici unde, mai întâi, au locuit cele mai multe familii evreiești din Moldova, iar apoi au fost cele mai multe ghetouri. 

3) Pogromul de la Chișinău din 1903, văzut prin ochii unui guvernator și a unui poet

„Soarele a strălucit, salcâmul a înflorit, ucigașul a înjunghiat”, sunt o parte din versurile poemului Orașul Măcelului, scrisă de poetul evreu Haim Nahman Bialik cu referire la pogromul antievreiesc din 6 -8 aprilie 1903. Declanșat după ce ziarul de limbă rusă „Bessarabeț” a relatat că în luna februarie a aceluiași an ar fi fost ucis un copil creștin la Dubăsari în cadrul unui ceremonial religios iudaic, acest progrom a tulburat opinia publică internațională, fiind considerat a fi „cel mai oribil masacru anti-evreiesc de până la Buchenwald și Auschwitz”.


Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal