Macheta transplantului moldovenesc și cifrele în care a lovit pandemia

Macheta transplantului moldovenesc și cifrele în care a lovit pandemia

În sistemul de transplant moldovenesc au fost înregistrate „creșteri duble, comparativ cu anul trecut”. An în care funcționalitatea sistemului a fost redusă la maxim, din cauza pandemiei. Cu toate acestea, sistemul s-ar afla într-o perioadă de prosperitate. Descoperă cum susțin cifrele „fenomenul”.

Olga Scripnic

În prezent, în Republica Moldova sunt autorizate 20 de instituții medico-sanitare pentru realizarea transplantului de organe, țesuturi și celule umane. Dintre acestea 12 instituții sunt publice și 8 sunt private.

Începând cu ianuarie 2020 și până la sfârșitul anului 2022, în R. Moldova au fost  prelevate organe și țesuturi de la zece donatori vii și cinci în moarte cerebrală, în timp ce pe lista de așteptare se aflau 80 de persoane.

...

Numărul de transplanturi realizate în perioada 2020 - 2022

Ministerul Sănătății

Publicitate

CITEȘTE ȘI: Încurcate sunt căile donării. Provocări și strategii în sistemul de transplant moldovenesc

Donatori potențiali, nu și efectivi

În anul 2020 au fost identificați nouă donatori de organe potențiali în moarte cerebrală, dintre care doi au devenit donatori efectivi. În 2021 a fost identificați trei donatori potențiali în moarte cerebrală, dintre care niciunul nu a devenit donator efectiv. În anul 2022 au fost identificați cinci donatori potențiali în moarte cerebrală, dintre care trei au devenit donatori efectivi.

...

Din donator ponețial în donator eligibil

Ministerul sănătății

În rândul persoanelor diagnosticate cu moarte cerebrală, cea mai mare dificultate este reprezentată de faptul că aceste cazuri nu sunt raportate. Astfel, aflat în moarte cerebrală persoană este donator potențial, însă ea nu ajunge să devină donator efectiv, pentru că despre caz nu este comunicat mai departe, explică pentru AGORA directorul Agenției de Transplant, Vladimir Bolocan.

Mai mult decât atât, un alt aspect care intervine în parcursul donator potențial și eligibil este legat de stare de sănătate și a organelor potențiale pentru transplant.

Nu toate persoanele care decedează acasă pot deveni donatori, pentru că un potențial donator trebuie investigat, iar organele, în primul rând, trebuie să fie transplantabile, pentru a efectua demersurile ulterioare.

Autor: Vladimir Bolocan, directorul Agenției de Transplant.

Numărul redus de operații de transplant de organe este cauzat, în principal, de numărul de donatori efectivi de organe în moarte cerebrală. Cu toate acestea, în prezent, în R. Moldova sunt două instituții medico-sanitare publice  dotate cu echipamente medicale necesare pentru constatarea morții cerebrale și pentru menținerea donatorilor potențiali.

Tot aceste două instituții sunt autorizate pentru prelevare de organe umane în scopuri terapeutice de la donator decedat la respirație dirijată - ficat, rinichi.

Cum și-a spus cuvântul pandemia 

Pandemia a reprezentat o perioadă în care intervențiile de transplant și numărul de donatori a scăzut semnificativ. Sistemul a fost supus unor condiții diferite de funcționare, cu reduceri ale infrastructurii și a personalului medical, iar, în prezent, măsurile întreprinse au drept scop revenirea din acest colaps.

Secțiile de terapie intensivă sunt responsabile de principalele activități legate de prelevare și transplant, și este locul în care sunt asistați pacienții în moarte cerebrală. În perioada pandemică, serviciul de terapie intensivă a fost implicat în acțiunile ce țineau de persoanele infectate de Covid-19 și acordat mai multă atenție acestor pacienți, explică pentru AGORA coordonatoarea de transplant la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Cornelia Guțu-Bahov.

Impactul acestei perioade se face resimțit și după pandemie. La mai multe instituții medico-sanitare au expirat autorizațiile, astfel urmează o perioadă în care trebuie să fie efectuate verificări, pentru ca instituțiile să poată relua activitatea.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal