Nouă ani de la liberalizarea regimului de vize: peste 13 milioane de traversări ale frontierei

Nouă ani de la liberalizarea regimului de vize: peste 13 milioane de traversări ale frontierei

Peste 13 milioane de moldoveni au călătorit în Uniunea Europeană, de la liberalizarea regimului de vize. Din data de 28 aprilie 2014, cetățenii Republicii Moldova, beneficiază de anularea vizelor pentru călătoriile în statele membre ale Uniunii Europene.

Diana Latiș

De la an la an, crește numărul cetățenilor moldoveni care beneficiază de regimul liberalizat de vize, precizează Poliția de Frontieră

Astfel, timp de nouă ani, pe sensul de ieșire din țară, prin punctele de trecere situate la hotar cu România și prin Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate peste 13 milioane de traversări ai cetățenilor moldoveni cu pașapoarte biometrice. Numărul acestora a crescut cu peste două milioane, în comparație cu anul precedent când marcam opt ani de liberalizare a regimului de vize.

Pe direcția ieșire din Republica Moldova spre Uniunea Europeană, cel mai traversat punct de trecere a frontierei a fost Leușeni – Albița, poliţiştii de frontieră fixând un număr de aproximativ cinci milioane de treceri, fiind urmat de PTF Sculeni – aproximativ trei milioane de treceri ai deţinătorilor de paşapoarte biometrice moldovenești.

Totodată, de la începutul anului curent și până în data de 26 aprilie, aproximativ opt milioane de cetățeni au traversat vama.

Autoritățile susțin că au asigurat ca cetățenii R. Moldova care călătoresc în statele UE să fie informați privind regulile de intrare și ședere în Uniunea Europeană. În același context, a fost menționată și dotarea cu tehnică și echipament performant, iar securitatea la granița externă a Uniunii Europene este la un nivel înalt.

AGORA amintește că la marcarea celor șase ani de la liberalizarea regimului de vize au fost înregistrate puțin peste două milioane de plecări, ceea ce constituie aproximativ de trei ori mai puțin în comparație cu situația actuală a traversării frontierei. În acea perioadă, tinerii erau în topul persoanelor care alegeau să plece spre Uniunea Europeană, numărul estimânduse la aproximativ 600 mii de traversări.

CITEȘTE ȘI: Drumul spre UE, pas cu pas: Cum s-a apropiat Republica Moldova de Uniunea Europeană (CRONOLOGIE)

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal