„Se vor economisi bani”. Parlamentul a votat pentru denunțarea acordurilor privind activitatea Teleradiocompaniei „MIR”

„Se vor economisi bani”. Parlamentul a votat pentru denunțarea acordurilor privind activitatea Teleradiocompaniei „MIR”

Acordurile privind crearea și activitatea Teleradiocompaniei Interstatale „MIR” a fost denunțat. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat de 55 de deputați. Potrivit documentului, se urmărește scopul de a proteja spațiul audiovizual național și de a asigura securitatea informațională, ținând cont actuală regională și pericolul la adresa securității naționale, cauzat de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei.

Baciu Ana

„În perioada anilor 2000 – 2022, din bugetul de stat către reprezentanța din Moldova a companiei „MIR” au fost achitate mijloace financiare în valoare de 40,3 milioane lei. Denunțarea de participare a țării noastre la activitatea companiei „MIR” va contribui la economisirea de resurse financiare și, probabil, mult mai important, va reafirma angajamentul Republicii Moldova de a proteja spațiul informațional național și regional”, a declarat secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

De menționat că „MIR” este o structură media a Comunității Statelor Independente (CSI) și fondatoarea posturilor de televiziune „Mir TV” și „Mir 24”, care nu deține licență de emisie eliberată de Consiliul Audiovizualului și, respectiv, nu este furnizor de servicii media aflat sub jurisdicția Republicii Moldova.

Mai mult, în prezent, retransmiterea acestor posturi TV este suspendată pe perioada stării de urgență, după emiterea unei dispoziții în acest sens de Comisia pentru Situații Excepționale. Potrivit documentului, pe perioada țării de urgență, în Republica Moldova este interzisă difuzarea sau retransmisia programelor produse în statele care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu anumite excepții.

Precizăm că, Guvernul a aprobat în ședința din 4 aprilie alocarea a 66,5 milioane lei pentru plata cotelor de membru la organizațiile internaționale din care Republica Moldova face parte. În același timp, a fost dispusă anularea finanțării postului de televiziune a organizației Comunității Statelor Independente (CSI), MIR, pe motiv că acest canal difuzează știri false și propagandă.

Reprezentanții televiziunii neagă și acuzațiile că postul ar fi un „element de propagandă și dezinformare”.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal