Ceban a participat alături de mai mulți primari din țară la o întâlnire cu președinta Maia Sandu. Care au fost principalele subiecte de discuții

Primarul general al mun. Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că a participat alături de alți primari din țară la o întâlnire cu președinta Maia Sandu. Ședința a avut loc în contextul organizării Adunării „Moldova Europeană” care va avea loc la 21 mai curent, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).

3 mai 2023, 20:40Cristian Bolotnicov

Ceban a participat alături de mai mulți primari din țară la o întâlnire cu președinta Maia Sandu. Care au fost principalele subiecte de discuții

Potrivit Președinției, Maia Sandu Maia Sandu s-a întâlnit cu primarii mai multor sate și orașe din cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova, cu care a vorbit despre necesitatea de a lucra împreună pentru europenizarea localităților noastre și asigurarea condițiilor mai bune de trai pentru toți cetățenii, în contextul aderării la Uniunea Europeană.

Șefa statului a subliniat că avem foarte multe exemple unde, cu ajutorul investițiilor europene, au fost renovate școli și grădinițe, au fost reparate drumuri și construite rețele de apă și canalizare în localitățile noastre. Cu fondurile europene sunt realizate proiecte locale pentru îmbunătățirea vieții tuturor cetățenilor, indiferent de culoarea politică a aleșilor locali. Moldovenii merită ca Europa să fie construită în fiecare sat și oraș din țară și vom spune ferm acest lucru pe 21 mai, la Adunarea „Moldova Europeană”.

Autor: comunicat al Președinției

Publicitate

La rândul său, primarul Ion Ceban a precizat că a participat la ședință alături de membrii Consiliului de Administrare a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). În cadrul ședinței, acesta a reiterat disponibilitatea Primăriei Chișinău de a acorda suport pentru logistica de organizare a evenimentelor.

Am vorbit că materialele informaționale realizate de către organizatori și transmise nouă le vom plasa în 100 de stații din oraș, materialele publicitare cu privire la eveniment, care urmează să fie elaborate de Guvern, vor fi în toate cele peste 500 de unități în transportul public.

Autor: Ion Ceban, primarul general al mun. Chișinău.

În același timp, primarul capitalei a subliniat că autoritățile locale oferă posibilitatea ca la 21 mai mașinile să fie parcate pe str. 31 august 1989, pe porțiunile unde lucrările de reparație au fost deja încheiate.

Vom completa rutele transportului public și vom pune la dispoziție în PMAN containere pentru gunoi, cât și blocuri sanitare, va fi asigurată salubrizarea teritoriului, vor fi arborate drapelele Republicii Moldova și ale Uniunii Europene pe bulevardul Ștefan cel Mare, începând cu data de 8 mai 2023.

Autor: Ion Ceban, primarul general al mun. Chișinău

Totodată, Ion Ceban a solicitat autorităților să acorde sprijin, inclusiv financiar Primăriei, pentru a repara porțiunea de drum de la Aeroport până la porțile orașului, în condițiile în care autoritățile intervin pe alte porțiune, printre care și reabilitarea integrală a bulevardului Dacia.

Am comunicat repetat că ar fi binevenit ca porțiunea de drum de la Aeroport până la porțile orașului să fie reparată, deoarece Primăria nu are posibilitatea să facă acest lucru, ținând cont că intervenim pe foarte multe porțiuni până în data de 1 iunie și anume reabilitarea integrală a bd. Dacia (carosabil, trotuare, iluminat, irigare, amenajarea spațiilor verzi), viaduct, str. Ciuflea, multe străzi și trotuare în zona centrală a orașului unde vor fi cazați oaspeții, intervenția mai operativă pe mai multe proiecte în zona centrală a orașului și securizarea șantierelor în lucru.

Autor: Ion Ceban, primarul general al mun. Chișinău

Primarul capitalei a dat asigurări că toate propunerile Autorităților Centrale sunt discutate și, „în măsura posibilităților financiare ale Primăriei Chișinău, le vom da curs”. 

Nu putem interveni doar în situațiile în care se necesită foarte mari cheltuieli din bugetul municipal, iar procedurile de licitații, achiziții sau de rectificare a bugetului ar lua câteva luni bune, despre asta am informat Guvernul, dar și ministerele responsabile.

Autor: Ion Ceban, primarul general al mun. Chișinău

Recent, primarul capitalei a recomandat guvernării să obțină autorizația necesară pentru organizarea Adunării „Moldova Europeană” prin intermediul unei dispoziții a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Sugestia vine în contextul în care există mai multe solicitări din partea unor entități de a organiza evenimente la 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), însă o decizie emisă de CSE ar acorda prioritate solicitării depuse de Cancelaria de Stat. În replică, Guvernul a afirmat că Primăria nu a organizat nici o întrevedere cu reprezentanții Cancelariei de Stat pentru a stabili detaliile rezervării.

Amintim că, la 21 mai, în PMAN va avea loc Adunarea „Moldova Europeană”, organizată la inițiativa președintei Maia Sandu. Șefa statului afirmă că manifestația va reprezenta un prilej „să ne manifestăm, ca popor, decizia clară de a fi parte a familiei europene, bazată pe respect, stabilitate și colaborare economică”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal