Boris Gîlcă a fost reținut în rezultatul perchezițiilor la Primărie. CNA: Au fost delapidate bunuri procurate din fonduri externe, destinate refugiaților

Boris Gîlcă a fost reținut în rezultatul perchezițiilor la Primărie. CNA: Au fost delapidate bunuri procurate din fonduri externe, destinate refugiaților

Ofițerii Centrului Național Anticorupție au constat că mai multe bunuri, achiziționate din fonduri externe și bugetare, destinate refugiaților din Ucraina, ar fi fost delapidate de către persoane publice din cadrul Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău în complicitate cu responsabilii Centrului de plasament temporar pentru refugiați (CTPR) din str. Studenților 7/5. În urma perchezițiilor din dimineața zilei de 4 mai, oamenii legii au ridicat mai multe bunuri, înscrisuri pe ciornă și mijloace bănești. În același timp, CNA a reținut doi angajați ai Direcției pentru 72 de ore.

Baciu Ana

UPDATE: Șeful Direcției Sănătate Chișinău, Boris Gîlca și un subaltern au fost reținuți de CNA. Contactată de AGORA, ofițera de presă a CNA a confirmat informația.

Știrea inițială: Oamenii legii au stabilit că personalul desemnat pentru activitatea CTPR, aflându-se la locul de serviciu, sistematic ar fi sustras produse alimentare și nealimentare (inclusiv electrocasnice mari și mici, obiecte de mobilier, lenjerie de pat etc.) în proporții considerabile care au fost cumpărate din fondurile externe pentru refugiați.

În urma perchezițiilor, la sediile menționate și la domiciliile unor bănuiți, au fost depistate mai multe cutii cu produse alimentare, obiecte și produse de igienă, electrocasnice (cuptoare cu microunde, reșouri electrice, aspirator), saci pentru dormit, veselă și alte bunuri care ar fi fost sustrase din depozitul Centrului de plasament temporar pentru refugiați. Prin urmare doi angajați ai Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău au fost reținuți pentru 72 de ore.

Amintim că, CNA și procurorii anticorupție au desfășurat acțiuni de urmărire penală într-un caz de delapidare a fondurilor externe, destinate refugiaților, inclusiv la Direcția municipală de Sănătate.

La scurt timp, primarul Ion Ceban a făcut un live pe pagina sa de Facebook în care a explicat, în viziunea lui, care ar fi motivele descinderilor ofițerilor CNA la Direcția municipală de Sănătate, condusă de Boris Gîlcă. Edilul a menționat că principala cauză ar fi sustragerea atenției publice de la Forumul Social Urban. Un alt motiv ar fi criticele aduse de Gîlcă ministrei sănătății, Ala Nemerenco.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal