Ziua cu mai multe nume și mai multe înțelesuri. Tabloul manifestațiilor de 9 mai (VIDEO)

Ziua cu mai multe nume și mai multe înțelesuri. Tabloul manifestațiilor de 9 mai (VIDEO)

Zeci de oameni s-au adunat astăzi în centrul capitalei pentru a participa la manifestația dedicată Zilei Victoriei. Echipați cu flori, steaguri dar și panglici bicolore, participanții la manifestație au mărșăluit din Piația Marii Adunări Naționale până la Complexul Memorial Eternitate. 


Irina Soltan

Unii oameni spun că evenimentul ar fi trebuit să fie marcat mai modest argumentând că ziua de 9 mai aduce cu ea amintiri despre mii de oameni căzuți pe front.

„Asta nu-i sărbătoare. Fac rușii sărbătoare că ne-au ocupat. Mă uit că multă lume a venit să-i susțină. Ei spun de memoria buneilor. Ei au căzut, să se ducă în deal, la cimitir, să cheme preotul. Creștinii așa fac”, a spus unul dintre participanții la eveniment.


Publicitate

Ziua Comemorării Victimelor, dar nu se face cu mare serbare.Noi suntem îndurerați după acest război în care au murit milioane și milioane. N-ar trebui să fie așa, cu mare zâmbete, plăcere și bucurie”, a spus un alt participant la manifestație.

Fie că este vorba despre Ziua Victoriei, Ziua Europei sau Ziua Păcii, ziua de 9 mai este percepută diferit de moldoveni.

„Ziua Victoriei. Pentru pace, pentru… Mulțumim oamenilor care ne-au eliberat ca să trăim noi acum”, a spus o femeie.

„Pentru mine ziua asta înseamnă mult în viață.

Ce anume?

Nu înțeleg întrebarea”, a declarat un tânăr.

„Da, susținem Rusia pentru că ne-a fost bine cu ei”, spune o femeie.

Cât despre panglica bicoloră, interzisă de oamenii legii, participanții la manifestație au spus:

Lenta asta, acest steag a fost confirmat de ONU. Banda galbenă e victoria, cea neagră -doliul. Nimeni nu poate interzice istoria”.

AGORA precizează mai mulți oameni au ieșit astăzi la manifestațiile dedicate zilei de 9 mai. În timp ce unii participanți au fost documentați de poliție pentru că purtau panglici bicolore, declarate interzise, alții au arborat drapele roșii dar și albastre. Oamenii au nume diferite pentru manifestația la care au ieșit. Jurnalista AGORA, Irina Soltan, este în centrul capitalei și discută, în direct, cu cei prezenți la manifestație.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul, Dorin Recean au depus flori la Complexul Memorial „Eternitate”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal