Victor Parlicov, despre deciziile CSE: Am aprobat ca ANRE poată revizui tarifele în regim cât mai rapid

 Victor Parlicov, despre deciziile CSE: Am aprobat ca ANRE poată revizui tarifele în regim cât mai rapid

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să examineze revizuirea tarifelor la gaze naturale în următoarele zile. O declarație în acest sens a fost făcută de Ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unui briefing privind deciziile adoptate de către Comisia pentru Situații Excepționale cu privire la sectorul energetic.

 

Alina Mîndrilă

„Noi am aprobat ca ANRE în regim mai rapid să poată revizui tarifele, să nu ia atât de mult timp cum prevede procedura clasică. Sperăm ca ANRE să intervină prompt, iar consumatorii să beneficieze de alte tarife. Dar, nu vom pune presiuni, nu vom opera cu cifre exacte, ANRE trebuie să își spună poziția. Un alt subiect ține de introducerea corecții de echitate pentru consumatorii de pe piața gazelor naturale. În esență, tarifele întotdeauna conțin un element de prognoză, pentru că nu știm niciodată care va fi prețul efectiv la o anumită dată. De aia, inevitabil la consumatori apar așa numitele devieri tarifare-sunt acele diferențe care apar între costurile reale suportate de furnizorul de gaze reglementat și costurile incluse estimativ în calculul tarifelor”, anunță Parlicov.

 

Victor Parlicov susține că CSE a introdus un mecanism de corecție care presupune că un consumator atunci când vrea să în piața liberă, trebuie să-și ia cu el și devierile tarifare neachitate.

Aceste devieri tarifare în modul clasic, atunci când toți consumatorii erau în piața reglementată erau gestionate de la an la an. Dacă într-un an au plătit mai mult, atunci în anul viitor această componentă se deduce din tarifele următoare. Atunci când un consumator pleacă din piața reglementată și în piața liberă își găsește un alt furnizor, devierile tarifare, care în mod normal anterior el trebuia să le achite, rămân în prețurile reglementate a celorlalți consumatori, care trebuie să achite ceea ce nu a achitat cândva consumatorul care a plecat în piața liberă. Nu am ajuns cu ANRE-ul la un numitor comun prin ce instrument legal trebuie să intervenim.

Autor: Victor Parlicov, ministrul Energeticii

Amintim că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu mai multe precizări ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public și, în special, în comunicarea Ministerului Energiei referitor la necesitatea stabilirii de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a unor mecanisme de compensare a devierilor tarifare formate în perioadele anterioare de reglementare.

În acest caz, metodologia prevede o componentă de corectare a venitului reglementat (devieri). Conform cadrului metodologic în vigoare, devierile tarifare generate (pozitive/negative) urmează să fie recuperate prin prețurile reglementate în perioada ulterioară de reglementare.

Totodată, ANRE menționează că, începând cu trimestrul I al anului 2023, asistăm la o scădere a prețului de referință pe platformele de tranzacționare (în cazul nostru - Dutch TTF), din cauza condițiilor meteo favorabile pe continent, cât și a identificării de surse energetice alternative, prin aceasta reducându-se considerabil cererea de gaze naturale. În acest sens, au apărut condiții favorabile pentru furnizorii din piața nereglementată (piața liberă) să achiziționeze gaze naturale de la surse externe, spre a fi comercializate, prin negocieri directe, consumatorilor potențiali interesați.

Astfel, începând cu luna martie 2023, unii consumatori au inițiat procedurile de migrare de la furnizorii cu obligația de serviciu public, la furnizori din piața nereglementată.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov a făcut publică scrisoarea expediată la 18 aprilie 2023 către ANRE, în care a solicitat intervenția Agenției pe piața gazelor naturale, pe care a semnalat inechitatea creată de unele companii private. Oficialul a venit cu aceste precizări abia după ce Renato Usatîi a făcut publică lista agenților economici, care beneficiază de un tarif la gaz de două ori mai mic decât restul cetățenilor.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.