Din est până la vest, de bine și de mai puțin bine, presa internațională a scris despre R. Moldova. Din ce unghiuri a fost reflectat Summitul
Summitul Comunității Politice Europene, care are loc în R. Moldova, a adus țara noastră în atenția presei internaționale. Cu toate acestea, accentele au fost puse diferit. În timp ce unele instituții media se axau pe importanța evenimentului pentru R. Moldova și integrarea europeană, pentru altele a fost pretext de a pune etichete demersului sau chiar de a descoperi istoria locului.
・ Olga Scripnic
Titlurile în presa vestică
The Guardian notează că Summitul Comunității Politice Europene este o șansă pentru R. Moldova de „a face presiuni” pentru a spori procedura de integrare europeană. Totodată, este pus accentul pe enormitatea și importanța acestui eveniment pentru reafirmarea aspirației europene pe care o are R. Moldova.
Despre țara mică care este astăzi centrul, „inima și pulsul Europei”, a scris și publicația Publico. Accentul a fost pus pe confirmarea alinierii vestice a R. Moldova prin care dă dovadă fiind gazda Summitului. Totodată, a fost menționată susținerea pe care o primește țara pentru a rezista amenințării rusești. Este vorba despre invocarea mesajul transmis de cei 47 de lideri europeni - „Moldova nu este singură”.
Comunitatea politică europeană caută să-și găsească scopul, de aceea are loc cea de-a doua reuniune, scrie Le Monde. Republica Moldova a devenit gazda evenimentului pentru a consolida cooperarea între țările europene și cele care nu sunt membre ale UE.
Printre primele mențiuni, pe care le-au făcut o parte dintre instituțiile de presă, este că Rusia și Belarus fac parte din rândul statelor excepție, care nu participă la Summit. Astfel, acest eveniment este așezat sub semnul unei întruniri strategice.
Politico notează „Liderii Europei se întâlnesc în umbra Rusiei”, iar Summitul Comunității Politice Europene are loc în Republica Moldova, într-o regiune pe care Putin o consideră parte a sferei de influență a Moscovei. În acest sens, sunt aduse argumente dacă evenimentul ar avea un potențial de a pune în pericol țara sau de a obține beneficii.
Acestă dimensiune este abordată mult mai adânc de Luxemburg Word. Instituția scrie că „47 de șefi de regii au organizat o întâlnire anti-Putin în Republica Moldova”.
În schimb, pentru G4media, Summitul a fost un motiv de a descoperi inclusiv istoria locului, dedicând un articol spațiului care i-a găzduit pe liderii europeni: „Povestea castelului din Bulboaca, unde liderii Europei au făcut zid comun în fața Rusiei și Belarusului/Singurul castel din Republica Moldova, construit de Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei la finalul secolului al XIX-lea”.
Conflictul din Ucraina
În același timp, o altă parte din presa vestică a optat pentru a pune accent pe faptul că Summitul se desfășoară în apropierea Ucrainei, iar întreg contextul ar gravita în jurul acestui subiect. Mai mult decât atât, unul dintre temele centrale ale discuțiilor ar fi legate de strategiile de război.
Reuters scrie „Liderii europeni se îndreaptă spre Moldova pentru un summit simbolic la ușa Ucrainei”. Iar articolul nuanțează faptul că în timp ce Kievul pregătește o contraofensivă, liderii europeni se întâlnesc în R. Moldova, în semn de susținere pentru țara noastră și pentru Ucraina.
Aceeași manieră de abordare poate fi identificată în articolele AP News și Deutsche Welle.
Despre cum a fost reflectat evenimentul în presa statelor vecine, România și Ucraina, află în acest articol: Capitala Europei este azi la Bulboaca. Ce scrie presa din Ucraina și din România despre Summitul EPC
Reacții din est
O direcție de abordare, care se află la pol opus, a avut o parte din presa rusă.
Unii și-au limitat știrile la mențiunea că astăzi în R. Moldova are loc Summitul EPC, la care a fost prezent președintele Ucrainei, venirea acestuia fiind ținută sub semnul întrebării până în ultimul moment.
Pe de altă parte, o parte dintre titlurile articolelor dedicate acestui subiect sunt: „Europa intră în R. Moldova”, „Erdogan a refuzat să participe la Summitul antirusesc”, „Discuții în afara Uniunii Europene”.
Publicația Politros, citează Politco și traduce titlul „Erdoğan pulls out of European summit” - „Erdogan a refuzat să participe la Summitul antirusesc”. Astfel, au fost oferite etichete care au denaturat esența organizării evenimentului.
Aceeași dimensiune au căpătat-o și articolele de pe EurAsia Day, publicație în care Summitul desfășurat în R. Moldova a făcut titlul mai multor materiale. În unul dintre acestea un "specialist" vorbește despre întărirea iluziilor cu care sunt alimentați cetățenii și speranțele deșarte care sunt create, în acest fel, în rândul oamenilor.
Într-o altă știre - „Românii vicleni - cer sprijin pentru Moldova, dar nu vor lupta pentru ea”, au fost scoase din context declarațiile făcute de președintele României, Klaus Iohannis, iar, într-un final, acestea au fost puse cap la cap în maniera dorită. (Pentru o comparație, vezi declarațiile făcute de președintele României).
O altă instituție de presă de propagandă, Kommersant, notează - „Chișinăul găzduiește cel mai mare summit din istoria țării și speră să iasă iremediabil din sfera de influență a Rusiei”.
În același timp, o parte din propaganda rusă a ales să nu facă nicio mențiune despre eveniment. În schimb, s-au axat pe ce nu se vede la Chișinău. Un exemplu, în acest sens, este portalul Ria Novosti, care scrie despre cât de gol este Chișinău și despre alegerea cetățenilor de a-l părăsi pe perioada Summitului. În același timp, singurele imagini care au fost distribuite de ei sunt cele care surprind niște persoane care poartă tricouri cu mesaje antiguvernamentale.
În aceeași direcție se înscrie și presa care a ales să valorifice "sărbătoarea" organizată la Orhei pentru copii de Partidul „Șor”. Astfel, ziarul Комсомольская правда scrie că „La 1 iunie 2023, Moldova a fost împărțită în două lumi - un Chișinău pustiu, din cauza măsurilor de securitate pentru liderii europeni care soseau la summitul european, și un Orhei plin de adulți și copii, care au venit pentru fastuoasa sărbătoare de deschidere a sezonului estival la OrheiLand”.
Mai mult decât atât, au fost găsiți călăii țării. Purtătoarea de cuvânt a MAE a Rusiei, Maria Zaharova, a scris, în contextul Summitului, pe pagina sa de Telegram: „Noi am avut întotdeauna respect pentru această țară și pentru poporul ei, cu care avem atâtea legături istorice (...) Actuala președintă a R. Moldova, deținătoare a unui pașaport românesc și pseudopoliticieni similari, nu au niciun respect reciproc față de poporul acestei minunate țări, căruia i-a luat până și limba”.
Aceste mesaje au început să apară în spațiul public încă înainte de începerea Summitului. Cu o zi înainte, un diplomat rus acuză UE că va încerca să formeze o coaliție împotriva Rusiei la Summitul Comunității Politice Europene.