„Așteptăm să fim auziți și înțeleși”: Fermierii protestează în peste 20 de raioane din țară
Agricultorii au ieșit la protest. Membrii Asociației „Forța Fermierilor” susțin că au recurs la proteste, deoarece Guvernul nu răspunde cererilor de ajutor. Fermierii au ieșit la protest în mai multe raioane ale țării, având cu ei și utilajele agricole.
・ Diana Latiș
UPDATE 13:20 La acest moment, la protest participă 527 de agricultori din diferite zone ale țării. Drumul național Căușeni este blocat pentru că agricultorii merg încet cu tehnica agricolă.
Fermierii din peste 20 de localități din țară au ieșit la protest pentru că sunt nemulțumiți de faptul că Guvernul nu le satisface cerințele și nu îi sprijină. Aceștia au ieșit cu utilaje agricole și sunt pregătiți pentru a întreprinde anumite acțiuni drastice.
La acest moment nu se prevăd blocări ale traseului. Toți agricultorii stau pe poziții, sunt în stare de alertă, dar în privința anumitor mișcări mai radicale urmează să luăm decizii. De la acest protest așteptăm un lucru simplu: să fim auziți și înțeleși.
Autor: Ion Plămădeală, președinte și responsabil pentru raioanele Leova și Cantemir
În urma evidenței prealabile, la protest sunt prezenți 527 de agricultori cu utilaje tehnice. La moment, este blocat drumul Căușeni din motiv că agricultorii merg încet cu tehnica agricolă. Revendicările pe care le așteptăm în urma acestui protest sunt aceleași care au fost expuse pe 17 mai.
Autor: Alexandru Slusari, director executiv al asociației „Forța fermierilor”
Revendicările solicitate de fermieri:
Alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță, etc.);
Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarea-soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană a prelungit această restricție pentru țările din Europa de Est până pe 15 septembrie.
Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;
Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor pentru subvențiile pentru anul 2022;
Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) a legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiari și sumele achitate.
Amintim că, în data de 6 mai, premierul Dorin Recean a au avut o întrevedere cu reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor", însă cele două părți nu au ajuns la o înțelegere. Guvernul a menționat că, pentru a sprijini agricultorii afectați de crizele regionale, s-au alocat suplimentar peste 530 de milioane de lei, dintre care peste 430 de milioane de lei vor fi distribuite pentru restituirea TVA, iar alte 100 de milioane de lei, pentru pierderile cauzate de creșterea prețurilor la motorină și fertilizanți.