Creatorul ChatGPT solicită reglementare internațională pentru inteligența artificială
Sam Altman, creatorul ChatGPT a solicitat o reglementare internațională pentru inteligența artificială (AI) din cauza impactului pe care îl poate cauza acesta peste ani. Experții afirmă că dacă AI va continua să se dezvolte atât de rapid și considerabil, milioane de locuri de muncă din întreaga lume vor fi automatizate, relatează CNN.
・ Diana Latiș
Sam Altman, directorul executiv al producătorului OpenAI, care a creat ChatGPT, a profitat vineri de vizita sa în Coreea de Sud și a solicita o reglementare internațională coordonată a inteligenței artificiale generative, tehnologia care stă la baza faimosului chatbot.
Pe măsură ce aceste sisteme devin foarte, foarte puternice, acest lucru necesită o preocupare specială pentru că are un impact global. Așa că are nevoie, de asemenea, de o coordonare globală.
Autor: Sam Altman, directorul executiv al producătorului OpenAI și creatorul ChatGPT
Altman se numără printre sutele de experți care au avertizat despre riscul ca inteligența artificială să ducă la pierderi umane, afirmând că reducerea acestei posibilități „ar trebui să fie o prioritate globală, alături de alte riscuri la scară socială, cum ar fi pandemiile și războiul nuclear".
El a explicat că îngrijorarea sa nu este „incapacitatea noastră de a ne adapta, ci viteza cu care s-ar putea întâmpla toate schimbările”.
„Dacă studiați istoria revoluțiilor tehnologice, se pare că, aproximativ în două generații, ne putem adapta la aproape orice cantitate de schimbări pe piața muncii. Dar dacă toate aceste lucruri se vor întâmpla în 10 ani, aceasta este o nouă provocare", a spus el.
Într-o declarație de vineri, președintele Coreeei de Sud Yoon Suk Yeol a subliniat importanța standardelor internaționale pentru a preveni „efectele secundare” nedorite legate de platforme precum ChatGPT, afirmând că este necesar să se acționeze „cu un simț al vitezei”.
Luna trecută, înalți oficiali americani și europeni s-au întâlnit în Suedia pentru a discuta despre supravegherea inteligenței artificiale, unde s-au angajat să contribuie la stabilirea unor coduri de conduită voluntară, potrivit secretarului de stat american Antony Blinken. În China, autoritățile vor „iniția, de asemenea, reglementări privind AI”, potrivit lui Elon Musk, care a contribuit la fondarea OpenAI.
Menționăm că ChatGPT, care se poate ocupa de o multitudine de sarcini, inclusiv poate răspunde la întrebări și poate scrie eseuri, a determinat deja multe întreprinderi să regândească modul în care ar trebui să lucreze oamenii.
Impactul asupra locurilor de muncă
Dezvoltarea inteligenței artificiale i-a determinat pe economiști să atenționeze asupra unei schimbări masive pe piața muncii.
Până la 300 de milioane de locuri de muncă din întreaga lume ar putea fi în cele din urmă automatizate într-un fel sau altul de inteligența artificială generativă, potrivit estimărilor Goldman Sachs.
Aproximativ 14 milioane de posturi ar putea dispărea numai în următorii cinci ani, potrivit unui raport din aprilie al Forumului Economic Mondial. Cei mai afectați ar putea fi lucrătorii din domeniul administrativ și avocații.
Ca și alți experți, Altman a subliniat că tehnologia va deschide, de asemenea, mai multe oportunități în ceea ce privește locurile de muncă și industriile „care nu erau posibile înainte".