Un militar - la MAI, un președinte de comisie parlamentară - la Educație și un nou-vechi ministru. Cine sunt cei trei membri proaspăt numiți în Guvernul Recean

Din cei trei noi membri ai Guvernului Recean, doar unul are o experiență în Executiv, fiind vorba de Andrei Spînu, vicepremier în Cabinetul condus de Natalia Gavrilița. În același timp, Dan Perciun este un alt deputat care părăsește Parlamentul pentru Guvern, în timp ce Adrian Efros a condus anterior centrul de gestionare a crizei după invazia Rusiei în Ucraina. Iată detalii despre noii membri ai Executivului Recean.

17 iulie 2023, 16:35Cristian Bolotnicov

Un militar - la MAI, un președinte de comisie parlamentară - la Educație și un nou-vechi ministru. Cine sunt cei trei membri proaspăt numiți în Guvernul Recean

Andrei Spânu: Fost vicepremier în Guvernul Gavrilița

Andrei Spînu este absolvent al Academiei de Studii Economice din Moldova, fiind parte a promoției 2010. Are licență în business și administrarea afacerii. Din 2018 urmează programul Master în Guvernare de la Harvard Extension School. A fost co-fondator al Dreamus Innovation Cumps și a altor organizații non-guvernamentale din domeniul media și tineret.

Andrei Spînu a deținut până în prezent funcția de secretar general al Președinției, poziție în care s-a mai aflat între decembrie 2020 - august 2021. Totodată, în Guvernul Gavrilița, Spînu a fost vicepremier, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale. În octombrie 2021, Spînu a condus delegația care a semnat un nou contract cu gigantul rus, Gazprom, pentru o durată de cinci ani. 

De numele său au fost legate mai multe controverse, printre care licitația de la Termoelectrica sau contractele cu Centrala de la Cuciurgan, precum și tariful mare la gaz, rezultat în urma contractului.

În cadrul ceremoniei de depunere a jurământului, președinta Maia Sandu a afirmat că Spînu „și-a asumat o lovitură de imagine, încercând să rezolve probleme extrem de complicate și le-a rezolvat”.

Potrivit ultimei declarații de avere, din salariu și diurne, Spînu a încasat venituri de 360 de mii de lei, sau în medie 30 de mii de lei pe lună. Grosul câștigurilor a venit însă de peste hotare. Funcționarul a declarat dividende de aproape 120 de mii de euro.

...

Andrei Spînu

Partidul Acțiune și Solidaritate

Bine ai revenit la infrastructură, e important să reducem ciclul - de la concepere la darea în exploatare - pe drumuri, poduri, cale ferată, etc. Partenerii sunt gata să ne pună la dispoziție resursele necesare, noi trebuie să avem capacitatea. La fel, e importantă accelerarea programului Satul European, cu posibilitatea pentru mai multe localități de a-l accesa.

Autor: Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova.

Dan Perciun: Șef de direcție în Ministerul condus de Sandu

Dan Perciun este actualmente deputat în Parlamentul Republicii Moldova și președinte al Comisiei protecție socială, sănătate și familie. Este licențiat în științe politice, psihologie și sociologie, fiind absolvent al Universității din Cambridge, Regatul Unit.

Potrivit ultimei declarații de avere, în anul 2022, Perciun a încasat peste 170 de mii de lei, în calitate de salariu de deputat. A mai obținut și cca. 250 mii de lei în calitate de indemniații.

...

Dan Perciun

Parlamentul R. Moldova

Istoria lui Dan la Ministerul Educației începe încă în 2014, când după absolvirea Cambridge a venit în echipa mea de la minister.  Cele mai importante inițiative în domeniul social au fost pornite cu contribuția lui, sistemul de compensații în perioada rece, elaborat în timp record, lăudat și de parteneri, creșterea pensiilor și indemnizațiilor. Am certitudinea că insistența și capacitățile sale ne vor ajuta să accelerăm lucrurile în educație și cercetare.

Autor: Maia Sandu, președinta R. Moldova

Între anii 2014 - 2015 a fost șef al Departamentului E-Transformare în cadrul Ministerului Educației, condus pe atunci de actuala președintă, Maia Sandu. Ulterior a lucrat pentru Centrul pentru Analiza și Evaluarea Reformelor și consultant în mai multe companii și organizații.

Din 24 februarie 2019, Perciun este deputat în Parlament.

Potrivit ultimei declarații de avere, în anul 2022, Perciun a încasat peste 170 de mii de lei, în calitate de salariu de deputat.

Educația universitară trebuie să devină competitivă, care va aduce valoare adăugată în toate domeniile, trebuie să creștem calitatea educației în școli.

Autor: Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova

Adrian Efros - militar la MAI

Colonelul Adrian Efros este fostul șef al Centrului Unic de Gestionare a Crizei. Are o experiență militară de peste 23 de ani, participând în misiuni de pacificare în Irak și Kosovo. Totodată, timp de șase ani a fost comandant al Serviciului de Geniu al Armatei Naționale.

A absolvit Colegiul militar „Alexandru cel Bun”.

...

Adrian Efros

Ministerul Apărării al R. Moldova

Adrian Efros are o experiență vastă în domeniul securității și menținerii păcii. S-a manifestat ca un bun coordonator al Centrului Unic de Gestionare a Crizei. A participat în misiuni de menținere a păcii și știe foarte bine care este prețul păcii. Avem un război în țara vecină, provocările sunt mari, respectiv va trebuie să consolidăm capacitățile pentru ca cetățenii să se simtă în siguranță.

Autor: Maia Sandu, președinta R. Moldova

În același timp, premierul Dorin Recean a notat că experiența acestuia va fi importantă pentru a reduce timpul de intervenție a forțelor de ordine în toate colțurile R. Moldova și a crește încrederea cetățenilor.

Potrivit ultimei declarații de avere, în anul 2022, Efros a încasat 389 de mii de lei, în calitate de salariu pentru funcția deținută în Marele Stat Major al Armatei Naționale.

Funcțiile în Cabinetul de miniștri au rămas vacante după ce vineri, 14 iulie, premierul Dorin Recean a anunțat că își încheie mandatele ministrul Educației Anatol Topală, ministra Afacerilor Interne Ana Revenco și ministra Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija.

Premierul nu a precizat cauza demisiilor. Însă, merită amintit cazul atacului de la Aeroportul Internațional Chișinău din 30 iunie. În timpul incidentului, doi angajați ai aeroportului au fost răniși mortal de un atacator din Tadjikistan. Câteva zile mai târziu, și atacatorul a decedat în urma rănilor primite. În contextul celor întâmplate, mai multe voci au cerut demisia șefilor din sistemul Afacerilor Interne. Totuși, deocamdată nu este menționat sigur dacă demisia Anei Revenco ar avea în spate acest caz.

Amintim că Guvernul condus de prim-ministrul Dorin Recean a fost învestit în funcție cu votul a 62 de deputați la 16 februarie. Prin urmare, miniștrii se află în funcție de jumătate de an.

Asta după ce Guvernul Gavrilița a anunțat demisia in corpore a cabinetului pe care-l conducea. Ana Revenco și Anatol Topală s-au regăsit și în componența Cabinetului de miniștri condus de Natalia Gavrilița.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.