Testul integrității a ajuns și la CSJ. Cei cinci judecători ai instanței supreme vor fi evaluați de Comisia Vetting
Cei cinci judecători în funcție ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) vor fi evaluați de Comisia Vetting, care a inițiat procedurile în acest sens. Este vorba de magistrații Tamara Chișca-Doneva, Ion Guzun, Aliona Miron, Mariana Pitic și Anatolie Țurcan.
27 iulie 2023, 14:40 ・ Cristian Bolotnicov
În acest sens, Comisia Vetting a notificat fiecare din cei cinci judecători despre inițierea procedurii de evaluare și a solicitat magistraților să depună declarația de avere și interese personale, cu datele actualizate pentru ultimii 5 ani care să includă și cheltuielile din perioada respectivă, Chestionarul de Etică, dar și declarația privind lista persoanelor apropiate, care activează sau au activat în ultimii 5 ani în sistemul judecătoresc, al procuraturii și în serviciul public. Aceste documente urmează a fi transmise Comisiei în termenii stabiliți de lege, nu mai târziu de 20 zile din data solicitării.
Ulterior transmiterii, Comisia va examina declarațiile completate și chestionarul de etică, precum și va efectua investigații suplimentare și, eventual, audieri, pentru a întocmi un raport motivat care să reflecte concluzia Comisiei dacă un judecător întrunește sau nu criteriile de integritate financiară și etică, prevăzute de Legea nr. 65/2023. Raportul va conține propunerea privind promovarea sau nepromovarea evaluării de către judecător și va fi transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Lipsa unei justificări rezonabile pentru refuzul de a prezenta sau neprezentarea în termen a declarațiilor ori a chestionarului de etică reprezintă temei pentru constatarea de către Comisie a nepromovării evaluării, potrivit Legii nr. 65/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Judecătorii care depun o cerere de demisie în termen de 20 de zile de la notificarea privind inițierea evaluării nu vor fi supuși procesului de evaluare.
Amintim că, în lunile februarie - martie, un grup de 16 judecători din cadrul Curții Supreme de Justiție (CSJ) și-au anunțat demisia din cadrul instanței supreme. Astfel, începând cu luna aprilie, CSJ urma să rămână în funcție cu doar opt magistrați, ceea ce ar fi tergiversat procesul de examinare a numeroase dosare.
Urmare a acestor plecări, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a constatat situația excepțională existentă la Curtea Supremă de Justiție și a decis adoptarea unei măsuri extraordinare temporare de suspendare a cererilor de demisie a judecătorilor, pe un termen de 30 de zile, în vederea asigurării funcționalității instituției. Decizia CSE a intrat în vigoare la data de 31 martie 2023. Din acel moment, șapte judecători care urmau să plece din funcții în baza cererilor de demisie au fost nevoiți să rămână. Nici magistrații care nu au depus cereri de demisie nu nor avea dreptul să plece, atât timp, cât va fi în vigoare decizia CSE.