Mai mulți absolvenți licențiați pe piața muncii, profesori (re)calificați gratuit, mai mulți studenți străini în țară și alte obiective ale ministrului Educației, Perciun (LIVE)
Sistemul de învățământ din R. Moldova ar urma să fie reîmprospătat cu cadre didactice noi și recalificate. În acest sens, studenții de la facultatea de pedagogie vor avea o bursă mai mare și condiții de studiu îmbunătățite, iar profesorii vor acces la cursuri de formare gratuite. Mai mult, pentru elevii din mediile defavorizate ar urma să fie acordate facilități care să le permită accesarea studiilor calitative. Iar fenomenul „asociațiilor de părinți” ar urma să fie înlocuit cu un mecanism de „donație transparentă” în școli. Acestea sunt o parte dintre acțiunile și obiectivele care ar urma să fie implementate de noul ministrul al Educației și Cercetării, Dan Perciun, și pe care le-a explicat în cadrul conferinței de presă ținute pe 1 august curent.
・ Olga Scripnic
Studiile la pedagogie puse într-o altă lumină
Prima prioritate, pentru învățământul general, explicată de noul ministru al Educației, Dan Perciun, este creșterea numărului de absolvenți a facultăților pedagogice până la 500, în fiecare an.
Mai mult decât atât, media de admitere la facultățile de pedagogie ar urma să fie de minim 7, iar potrivit ministrului acest aspect ar contribui la creșterea prestigiului profesiei. Menționăm că în prezent, cea mai mare parte dintre cei care se înscriu la pedagogie au o medie de admitere sub 7.
Tot în această direcție, studenții de la pedagogie ar urma să aibă o bursă mai mare. Aceasta ar fi majorată până la echivalentul unui salariu minim pe economie. Iar începând cu anul II de studii, acești ar fi obligați să predea la clase, astfel încât să aplice cele învățate.
Iar după finalizarea studiilor, una dintre acțiunile care urmează a fi implementate de ministerul Educației este introducerea obligativității studenților de a se încadra într-o instituție de învățământ, după finalizarea studiilor de masterat.
Ne gândim să introducem un supliment salarial adițional pentru tinerii specialiști care vor demonstra anumite competențe suplimentare pe lângă absolvirea universității, fie că vorbesc o limbă străină, fie că dețin anumite competențe digitale, iar toate acestea sunt certificate sau au anumite certificate internaționale de excelență în pedagogie.
Autor: Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării
Profesorii - în vizorul noului ministru
Al doilea obiectiv, pentru învățământul general, menționat de Perciun este creșterea calității predării pentru profesorii care sunt deja în sistem.
În acest sens, va fi creat Institutul Național pentru Lidership în Educație până în luna octombrie curent. Acesta va gestiona o rețea de mentori până la 1.000 de persoane și care va fi pusă în aplicare până în 2024. În acest fel, cei mai buni profesori din țară vor oferi susținere și îndrumare pentru alții, pentru a crește calitatea educațională în țară.
În aceeași direcție, cel puțin 3.000 de cadre didactice vor beneficia e cursuri de formare și recalificare profesională gratuită. Iar pentru susținerea profesiei pedagogice vor fi organizate campanii de informare.
Azi avem în sistem 40% de cadre didactice care nu au un grad didactic, din cauza că nu au resursele necesare pentru a urma cursuri de formare.
Autor: Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării
Mai mult, va fi organizat un mecanism de protejare a profesorilor de orice formă de violență.
Ne mai propunem debirocratizarea și digitalizarea proceselor din instituțiile de învățământ. Profesorii trebuie să petreacă cât mai puțin timp cu formulare și hârtii și cât mai mult timp în sălile de clasă.
Autor: Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării
Accesibilitatea învățământului
O altă prioritate, pentru învățământul general, în noul mandat de ministrul al Educației este creșterea accesului elevilor la învățământ. În acest sens, vor fi procurate 100 de unități de transport, astfel va fi facilitat accesul elevilor din școlile mai mici la școli mai mari.
Mai mult, ar urma să fie gândit un mecanism de alocații și susținere financiară pentru familiile din mediul rural, care vor opta pentru școli mai performante. Ar mai urma să fie făcută o reformă a educației incluzive, astfel încât școlile să fie mai prietenoase cu elevii cu dizabilități, anunță ministrul.
Totodată, 300 de instituții de învățământ vor fi dotate cu calculatoare și laboratoare digitale, până la sfârșitul anului. 90% din școli, până la sfârșitul anului 2024, vor avea blocuri sanitare în interior.
Ultima prioritate, pentru învățământul general, este crearea unor comunități democratice mai transparente și participative. În acest sens, va fi adoptat un nou regulament al Consiliului Elevilor. Copiii vor putea să se implice activ în luarea deciziilor în instituțiile de învățământ și vor beneficia de mici granturi, care le va permite să elaboreze un proiect și să-l implementeze.
În același timp, ministrul a menționat despre implementarea unui mecanism de donare anonimă, transparentă, conform unui regulament strict, pe un cont administrat de școală, conform regulamentului de achiziții publice. Asfel încât, fenomenul „asociațiilor de părinți” să dispară, iar cei care vor continua să-l aplice vor primi sancțiuni, spune Dan Perciun.
Priorități în învățământul superior
Un obiectiv, legat de învățământul superior, este creșterea cu 10% a numărului de elevi care aleg să continue studiile superioare în R. Moldova. Mai mult, un scop ar fi și creșterea cu 10% a angajării studenților după terminarea studiilor de licență.
În acest sens, este făcută reforma învățământului superior. Care presupune atât dotarea cu echipamente materiale, cât și lansarea programelor noi de licență și master. Iar curricula universitară ar urma să fie racordată la necesitățile pieții muncii.
Ministrul anunță faptul că universitățile care vor avea o rată mare a studenților care se angajează după finisarea studiilor ar urma să beneficieze de o finanțare adițională.
O altă prioritate, referitoare la învățământul superior, este creșterea integrității academice. În această direcție, ar urma să fie majorate salariile cadrelor didactice universitare. Mai mult, pentru verificarea integrității academice ar urma să fie făcută o evaluare în fiecare jumătate de an a universităților, iar rezultate ar urma să fie făcute publice.
Internaționalizarea universităților este un alt obiectiv pentru ministrul Educației. Mai exact, acest fapt presupune o deschidere și oferirea de mai multe locuri pentru studenții străini în țara noastră. Dar, în același timp, și facilitarea accesului studenților din R. Moldova la programe de studii peste hotare.
Studenți la școli profesionale și locuri în grădinițe - alte priorități
Unul dintre obiectivele pentru învățământul profesional tehnic este încadrarea a 2.000 de tineri în învățământul dual la admiterea din 2024, ceea ce ar presupune a creștere aproape dublă.
Mai mult, o altă prioritate este creșterea ratei de angajare cu 10% a absolvenților școlilor profesionale și colegiilor. Iar pentru creșterea calității de învățământului în acest domeniu, ar urma să fie formate gratuit cel puțin 1.000 de grade didactice. Totodată, ar urma să fie implementat un mecanism de finanțare în acest domeniu.
Vor fi deschise 3.000 de locuri în grădiniță până la sfârșitul anului 2024, această fiind o altă prioritate în noul mandat al ministrului Educației. Iar cadrele didactice din grădinițe vor beneficia de formări profesionale gratuite.
Cine este Dan Perciun
Este licențiat în științe politice, psihologie și sociologie, fiind absolvent al Universității din Cambridge, Regatul Unit.
Potrivit ultimei declarații de avere, în anul 2022, Perciun a încasat peste 170 de mii de lei, în calitate de salariu de deputat. A mai obținut și cca. 250 mii de lei în calitate de indemniații.
Istoria lui Dan la Ministerul Educației începe încă în 2014, când după absolvirea Cambridge a venit în echipa mea de la minister. Cele mai importante inițiative în domeniul social au fost pornite cu contribuția lui, sistemul de compensații în perioada rece, elaborat în timp record, lăudat și de parteneri, creșterea pensiilor și indemnizațiilor. Am certitudinea că insistența și capacitățile sale ne vor ajuta să accelerăm lucrurile în educație și cercetare.
Autor: Maia Sandu, președinta R. Moldova
Între anii 2014 - 2015 a fost șef al Departamentului E-Transformare în cadrul Ministerului Educației, condus pe atunci de actuala președintă, Maia Sandu. Ulterior a lucrat pentru Centrul pentru Analiza și Evaluarea Reformelor și consultant în mai multe companii și organizații.
Din 24 februarie 2019, Perciun este deputat în Parlament.
Potrivit ultimei declarații de avere, în anul 2022, Perciun a încasat peste 170 de mii de lei, în calitate de salariu de deputat.
Educația universitară trebuie să devină competitivă, care va aduce valoare adăugată în toate domeniile, trebuie să creștem calitatea educației în școli.
Autor: Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova
Anterior, ministrului Afacerilor Interne, Adrian Efros, la început de mandat și-a prezentat prioritățile și angajamentele pentru noua funcție. Printre acestea se numără un timp mai scurt de intervenție în cazul situațiilor de criză, reducerea corupției și creșterea încrederii cetățenilor în sistemul afacerilor interne. Totodată, va fi continuat demersul fuziunii cu instituțiile europene. În perioada următoare, cetățenii vor avea parte de o mai mare siguranță în trafic, de mai multă liniște și securitate în timpul odihnei. Trei campanii ar urma să fie pornite, de la „nopțile albe” la raliuri interzise.
Amintim că, din cei trei noi membri ai Guvernului Recean, doar unul are o experiență în Executiv, fiind vorba de Andrei Spînu, vicepremier în Cabinetul condus de Natalia Gavrilița. În același timp, Dan Perciun este un alt deputat care părăsește Parlamentul pentru Guvern, în timp ce Adrian Efros a condus anterior centrul de gestionare a crizei după invazia Rusiei în Ucraina. Iată detalii despre noii membri ai Executivului Recean.
Citește și: Cine sunt cei trei membri proaspăt numiți în Guvernul Recean.