Ultimă oră! CSJ a admis contestațiile mai multor procurori și judecători împotriva Comisiei Pre-Vetting. Aceștia vor fi reevaluați
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis contestațiile depuse de mai mulți procurori și judecători care au picat evaluarea integrității etice și financiare. Potrivit hotărârii instanței supreme, aceștia ar urma să fie reevaluați de Comisia Pre-Vetting.
1 august 2023, 18:25 ・ Cristian Bolotnicov
Potrivit deciziilor publicate la 1 august curent pe portalul CSJ, magistrații Înaltei Curți au admis contestațiile formulate de judecătorii Ion Chirtoacă, Cupcea Veronica, Stanislav Sorbalo și Vitalie Stratan. Au fost admise și contestațiile depuse de procurorii Vitalie Codreanu, Gîrbu Anatolie, Codreanu Vitalie.
Ar urma să fie reevaluați și candidații la funcția de membri în CSM, propuși de Parlament, avocații Angela Popil și Caisin Valentin.
Deciziile, care sunt irevocabile, au fost emise de un complet de judecători, conduși de magistrata Tamara Chișca-Doneva, Marian Pitic și Ion Guzun. Potrivit legislației, deciziile Comisiei pre-vetting urmau a fi examinate de judecătorii CSJ în termen de 10 zile, însă în lunile februarie - martie, o mare parte dintre aceștia și-au dat demisia. Mai exact, un grup de 16 judecători din cadrul Curții Supreme de Justiție (CSJ) și-a anunțat demisia din cadrul instanței supreme. Astfel, începând cu luna aprilie, CSJ urma să rămână în funcție cu doar opt magistrați, dar posturile libere au fost suplinite cu magistrați transferați temporar de la alte instanțe.
Câți candidați au fost evaluați
Datele recente ale Comisiei Pre-Vetting relevă că 67 de candidați la funcții în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor au participat în procesul de evaluare extraordinară, desfășurat de Comisia de Pre-Verificare pentru a stabili eligibilitatea acestora pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sau Consiliul Superior al Procurorilor (SCP). Comisia a finalizat evaluarea a 59 dintre cei 67 de candidați și a emis aproape 90 la sută din numărul total de decizii, deciziile privind grupul II de candidați la CSM din rândul non-judecătorilor, propuși de Parlament fiind în proces de elaborare si aprobare.
Din totalul de 67 de candidați, 36% (24 de candidați) au fost femei și 64% (43 de candidați) au fost bărbați. Din cei 59 de candidați, evaluarea cărora este finalizată la moment, 16 au primit decizii de promovare și 43 au primit decizii de nepromovare. Cele 43 de decizii de nepromovare au vizat 14 situații de retragere din concurs sau de nedepunere a documentelor prevăzute de lege, fapt ce i-a descalificat pe candidați, iar restul 29 de candidați nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting urmare a parcurgerii procesului complet de verificare. Din totalul de 67 de candidați, înscriși în concursurile pentru CSM și CSP, 79 la sută au trecut prin procesul complet de evaluare, adică 52 de candidați.
Pe categorii de subiecți evaluați, din 40 de candidați la CSM, 5 judecători și 3 non-judecători au promovat evaluarea, ceea ce reprezintă o rată de promovare de 18% pentru judecători și 25% pentru non-judecători. Rata privind candidații non-judecători la CSM se poate modifica odată cu emiterea ultimelor decizii privind grupul doi de candidați, propus de Parlament. Din cei 18 candidați înscriși în concursul pentru CSP, 17 procurori și un candidat non-procuror propus de Academia de Științe, opt au promovat și zece nu au promovat evaluarea extraordinară. Prin urmare, rezultatele indică o rată de promovare de 41 % în rândul procurorilor, iar singura candidată din partea societății civile, propusă de Academia de Științe, la fel, a promovat evaluarea. Totodată, în trei din cele zece decizii de nepromovare, candidații s-au retras, iar într-un caz nu a depus la timp Declarația pentru 5 ani.
Amintim că cei cinci judecători în funcție ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) vor fi evaluați de Comisia Vetting, care a inițiat procedurile în acest sens. Este vorba de magistrații Tamara Chișca-Doneva, Ion Guzun, Aliona Miron, Mariana Pitic și Anatolie Țurcan.