Asociația Judecătorilor, despre reacțiile la deciziile CSJ privind evaluările Comisiei pre-vetting: Fiecare caz trebuie tratat individual
Asociația Judecătorilor din R. Moldova a venit cu o reacție referitoare la ultimele decizii emise de Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Instanța supremă a dispus reevaluarea a 21 de candidați care au picat anterior evaluarea Comisiei pre-vetting, ceea ce a generat mai multe critici din partea unor politicieni și reprezentanți din justiție.
2 august 2023, 16:58 ・ Cristian Bolotnicov
Într-un comunicat de presă, reprezentanții Asociației susțin că recentele decizii ale CSJ trebuie să fie analizate în cadrul legal și al procedurilor legale „fără a trage concluzii pripite sau a genera suspiciuni nejustificate”.
Suntem ferm convinși că fiecare caz trebuie tratat individual și că principiul prezumției de nevinovăție trebuie să fie respectat în întregime. În ceea ce privește procesul de "pre-vetting"/"vetting", Asociația Judecătorilor din Republica Moldova subliniază că acesta trebuie să fie realizat într-un mod transparent, echitabil și respectuos față de drepturile fundamentale ale persoanelor evaluate. O reformă judiciară autentică trebuie să se axeze pe asigurarea integrității și profesionalismului, în timp ce menține independența puterii judecătorești.
Autor: Asociația Judecătorilor din R. Moldova
Asociația își reafirmă angajamentul său ferm față de principiile statului de drept și pentru asigurarea că justiția rămâne liberă de influențele politice. Susținem un proces de reformă judiciară care să consolideze independența instanțelor și să promoveze integritatea profesională a judecătorilor și procurorilor.
În lumina acestor discuții, dorim să subliniem cu fermitate importanța consolidării și independenței sistemului judecătoresc și să accentuăm că influențele politice nu au loc în sfera justiției. Într-o democrație funcțională, puterea judecătorească trebuie să fie complet independentă și să funcționeze fără niciun fel de interferențe politice sau externe. Aceasta reprezintă o condiție esențială pentru asigurarea unei justiții corecte, imparțiale și echitabile pentru toți cetățenii.
Autor: Asociația Judecătorilor din R. Moldova
Amintim că la 1 august curent, CSJ a admis contestațiile a 21 de candidați la funcțiile de membru ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Completul de judecători format din Tamara Chișca-Doneva, Ion Guzun și Mariana Pitic, a dispus reevaluarea acestora.
Deciziile au trezit nemulțumirea premierului Dorin Recean, care în debutul ședinței din 2 august, i-a atenționat că ar participa la un efort de „perpetuarea corupției” și i-a atenționat că vor răspunde conform legislației.
Totodată, într-un comunicat de presă, Comisia pre-vetting a anunțat că a luat act de deciziile CSJ și că se va expune pe marginea acestora după ce le va recepționa.