Șor și Tauber cer anularea sancțiunilor UE. Au ajuns la Curtea europeană de Justiție

Șor și Tauber cer anularea sancțiunilor UE. Au ajuns la Curtea europeană de Justiție

Oligarhul fugar Ilan Șor și Marina Tauber au depus cereri la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru anularea sancțiunilor impuse lor de UE. Avocații acestora afirmă că măsurile respective ar fi „un abuz de putere din partea UE”. Informația a fost confirmată pentru Europa Liberă.

Olga Scripnic

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Carsten Zatschler și Thierry Bontinck, avocații liderilor partidului Șor, scos în afara legii, au depus la Curtea de Justiție a Uniunii Europene cereri pentru anularea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană celor doi, potrivit ziarul israelian Jerusalem Post. Primirea acestor solicitări a fost confirmată și pentru Europa Liberă de serviciul de presă al Curții.

Sancțiunile europene împotriva lui Șor și Tauber ar reprezenta „un abuz de putere din partea UE” și ar ajuta guvernarea de la Chișinău să persecute opoziția politică, susține avocatul Zatschler. Mai mult, aceștia susțin că acuzațiile împotriva politicienilor au avut ca scop suprimarea opoziției, care face parte din tactica de stat post-sovietică, în care toate pârghiile statului au fost folosite pentru a suprima dușmanii politici. 

Spre deosebire de sancțiunile create în privința Rusiei, Belarusului, Siriei, Iranului și a altor situații similare, măsurile nu urmăresc să exercite presiuni asupra unui guvern străin, ci, dimpotrivă, urmăresc să sprijine acel guvern împotriva forțelor de opoziție. 

Autor: Avocații Carsten Zatschler și Thierry Bontinck, într-un comunicat

Publicitate

CONTEXT. Deputata Marina Tauber și oligarhul fugar Ilan Șor se numără în rândul persoanelor sancționate de Uniunea Europeană pentru tentativele de destabilizare a Republicii Moldova. Decizia finală a fost luată în data de 30 mai curent, de Consiliul Uniunii Europene, la cererea Ministerului Afacerilor Externe al României.

Astfel, Uniunea Europeană le va putea îngheța averea și bloca intrarea în UE persoanelor care subminează procesul politic democratic sau încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență.

Prin decizia Consiliului UE, au fost sancționate următoarele persoane: Ilan Șor, Igor Chaika, Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc. Totodată, în baza regimului de sancțiuni privind Ucraina, dar pentru acțiuni cu efect destabilizator în R. Moldova au fost sancționați Aleksandr Kalinin și Grigore Caramalac.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal