Comisia ONU: Nu există încă suficiente dovezi că în Ucraina are loc un genocid

Comisia ONU: Nu există încă suficiente dovezi că în Ucraina are loc un genocid

Comisia internațională de anchetă a ONU privind încălcările din Ucraina nu a primit încă suficiente dovezi pentru a concluziona că în Ucraina are loc un genocid. Președintele comisiei ONU, Eric Mjose, a declarat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă la Kiev, transmite Meduza.io.


Foto simbol

Ana Baciu

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Nu există suficiente dovezi care să demonstreze că în Ucraina are loc un genocid. Cel puțin asta a spus președintele Comisiei ONU. Totodată, el a menționat că ONU va continua ancheta crimelor din Ucraina.

„Suntem conștienți de îngrijorările și recriminările legate de această infracțiune. Prin urmare, investigăm pas cu pas. În momentul de față, nu avem suficiente dovezi care să corespundă calificării legale în conformitate cu Convenția privind genocidul. Vă amintiți că este vorba de o chestiune de intenție, de intenția autorilor. Trebuie să existe o „necesitate” de a distruge un anumit grup. Iar această distrugere, conform Convenției, trebuie să fie fizică sau biologică. Acestea sunt condițiile dificile (pentru recunoașterea genocidului) care au fost confirmate de jurisprudență", a declarat Miose.

Acesta a adăugat că comisia ONU va continua ancheta în Ucraina. Șeful comisiei a menționat că „au existat anumite declarații în mass-media din Rusia care ar putea fi relevante pentru problema incitării la genocid”.

„După cum știți, am găsit un număr mare de crime de război. Am constatat acest lucru pe cel puțin două subiecte, și anume tortura și atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei din octombrie 2022. Întrebarea este dacă acestea ar trebui să fie considerate crime împotriva umanității... Și am stabilit că există indicii că aceasta ar putea fi o crimă împotriva umanității. Deci cred că este util să privim totul în context", a adăugat șeful comisiei ONU.

CONTEXT. În martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al ombudsmanului pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, acuzați de export ilegal de copii ucraineni în Rusia. Actul de acuzare al instanței a calificat acțiunile lui Putin și ale lui Lvova-Belova drept crime de război, mai degrabă decât genocid.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat în aprilie o rezoluție în care a afirmat că practica de a transfera cu forța copii ucraineni în Rusia corespunde definiției internaționale a genocidului. Această rezoluție a devenit primul document de la începutul războiului de amploare în care mutarea forțată a copiilor ucraineni din teritoriile ocupate este etichetată în mod explicit drept genocid.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.