ALEGERI 2023 | Ecranele - scena actorilor politici, nu și a succesului la vot. Despre ce vorbesc subtil spoturile electorale
Scena politică din țara noastră și nu doar devine mai agitată, mai pestriț colorată și mai zgomotoasă în prag de alegeri. Iar unul dintre factorii care contribuie la acest aspect este publicitatea politică. Tradusă în termeni general cunoscuți înseamnă vociferarea diverselor scenarii și promisiuni, îndemnuri la vot, istorii lacrimogene sau arătatul cu degetul la ceea ce nu s-a făcut. Miza, în acest context, ar fi atragerea electoratului. Însă, apare întrebarea dacă publicitatea electorală este într-adevăr garantul unui număr mai mare de voturi. Astfel, pornind de la felul în care ecranele au devenit scena actorilor politici, mai ales în campaniile electorale, analizăm, disecăm și aflăm valoarea mesajului „votează ...(X)”.
・ Olga Scripnic
Una dintre verigile publicității politice, utilizată din ce în ce mai mult de la un an la altul, este reprezentată de spoturile electorale. Motiv pentru care, în acest articol, facem o trecere în revistă a creațiilor artistice ale politicienilor din pragul alegerilor. Selecția a fost făcută aleatoriu și cuprinde spoturi realizate în anii 2011, 2015 și 2019. Cea mai mare parte dintre ele sunt din perioada alegerilor locale din Chișinău.
Voturile - pe planul doi. Ce zace de fapt în aceste spoturi
Tot mai multe minute sunt cumpărate de candidații politici pentru realizarea spoturilor electorale în prag de scrutin. Însă, dincolo de miza avută, această strategie și demers nu garantează succesul la alegeri. Regizorul Tudor Pâslaru a explicat pentru AGORA aceste nuanțe, dar și felul în care sunt construite și gândite spoturile electorale.
Chiar dacă spotul este făcut foarte bine, nu este garantat că acest spot va aduce voturi. Chiar dacă are în spate o echipă foarte bună, de la un scenarist care scrie un text interesant și convingător, la un regizor care vizualizează această istorie.
Autor: Tudor Pâslaru, regizor
Aceleași observații se regăsesc în mai multe studii care analizează impactul pe care îl are publicitatea electorală la scrutin. Astfel, o cercetare publicată în anul 2018 în Oxford University Press subliniază faptul că nici rezultatele la alegeri, nici participarea generală la vot nu sunt influențate prea mult de publicitatea electorală.
*Spotul candidatului Alexandr Nesterovski, PSRM, alegeri locale din Bălți 2019. Rezultatul la alegeri 16%.
*Spotul candidatului Renato Usatîi, Partidul Nostru, alegeri locale din Bălți 2019. Rezultatul la alegeri 65%.
Dincolo de aceste aspecte, investițiile în publicitatea electorală totuși nu sunt în zădar. Spoturile contribuie pe termen lung la formarea și consolidarea imaginii politicianului în fața electoratului, precizează regizorul Tudor Pâslaru. Astfel, poate fi asigurat terenul electoral pentru alți ani.
Spoturile pot să întărească, să cimenteze o tendință, o imagine pe care o are acest candidat. Ele consolidează niște lucruri la care deja s-a muncit.
Autor: Tudor Pâslaru, regizor
Cu alte cuvinte, atenția oamenilor este captată de imaginea reală, deja cunoscută a unui politician sau de felul prin care a reușit să iasă în evidență, nu și de portretul schițat în câteva secunde publicitare.
Două scenarii: ori critică, ori varsă o lacrimă
Toate spoturile au în spate câteva șabloane, după care sunt construite și nu este vorba doar de publicitatea din țara noastră, ci sunt câteva scheme general valabile și funcționale la scară largă.
Astfel, regizorul Tudor Pâslaru explică pentru AGORA faptul că aproape 90% dintre toate spoturile încep prin a sublinia aspectele sensibile și dificultățile care sunt în societate, pentru ca mai apoi, la final, candidatul să se prezinte drept salvator și să propună soluții.
Mai întâi este punctat ce merge prost în prezent, cine este vinovat pentru ceea ce se întâmplă astăzi. Este marcată și descrisă foarte clar problema, iar în a doua parte, la sfârșit, candidatul se prezintă ca o soluție.
Autor: Tudor Pâslaru, regizor
A doua schemă din spatele spoturilor este cea fondată pe emoție.
Candidatul încearcă să apeleze la niște valori, la emoțiile electoratului, să vorbească despre familie, copii, educație, despre lucrurile veșnic valabile fără ca să acuze pe nimeni, fără să numească o problemă concretă. Prin aceste spoturi se încearcă să se ajungă la inima spectatorilor, să-i înduioșeze, iar la sfârșit candidatul se poziționează drept garant al acestor valori.
Autor: Tudor Pâslaru, regizor
*Spotul PSRM, alegeri locale din Chișinău 2015. Rezultatul candidatei Zinaida Greceanîi la alegeri - 32%.
*Spotul PDM, pentru alegerile locale din R. Moldova 2015. Rezultatul candidatei Monica Babuc la alegeri din capitală - 2%.
Chiar dacă cele mai multe dintre spoturi sunt construite pe aceste două scenarii, nu toate au același impact. Iar diferența este dată de felul în care sunt gândite, de ideea pe care o au în spate.
Pe aceeași schemă poți să faci un spot foarte interesant, poți să faci un spot memorabil, viral sau poți să faci un spot foarte prost care nu este interesant, pe care lumea nici nu are măcar răbdare să-l vadă până la capăt.
Autor: Tudor Pâslaru, regizor
Prea serioși, prea vagi, prea... multă neatenție
Cea mai lungă cale în toată această ecuație este de la cum și ce este recomandat să fie făcut într-un spot și până la felul în care arată produsul final. Poli între care apar mai multe încurcături.
O mare problemă comună, cred, pentru spoturile electorale de la noi este faptul că se iau prea în serios candidații. De fapt, este o problemă pentru toată lumea, iar când ajung să facă spoturi, devin ridicoli.
Autor: Tudor Pâslaru, regizor
În primul rând, conjunctura și înțelegerea acesteia devine un cârlig care îi diferențiază pe candidați. Astfel, acest aspect poate face diferența dintre un spot bun spre foarte bun sau nereușit spre eșuat.
Mulți merg pe schema clasică - învinuiesc puterea actuală, concurenții și la sfârșit se propun ca soluție. Asta este o greșeală, pentru că în felul acesta ei nu ies în evidență. Dar într-o campanie electorală trebuie să știe să facă asta, de aceea trebuie să înțeleagă foarte bine contextul și să înțeleagă ce simte spectatorul.
Autor: Tudor Pâslaru, regizor
*Spoturile electorale ale candidaților Partidului Șor pentru fotoliul de primar la alegerile din Chișinău și Bălți, din anul 2018, care sunt construite în același fel și pe același scenariu. Rezultatele: Pavel Verejanu - 6%, iar Reghina Apostolova a fost exclusă la cererea CECC, în baza deciziei judecătorești.
Un alt element important este mesajul candidaților. Mai exact, felul în care strecoară în retorica pe care o au problemele pe care le observă și cu care se confruntă societatea. Tot în acest fel, publicul poate fi convins și fidelizat, însă doar dacă adresarea va fi țintită și va viza o porțiune clară din electorat, ne spune Tudor Pâslaru.
Din păcate, la noi foarte rar mesajele electorale sunt bine construite și foarte rar lovesc într-o țintă foarte clară. Iar mesajul electoral care se adresează la toată lumea este prea vag, e despre nimic.
Autor: Tudor Pâslaru, regizor
*Spotul candidatului Igor Dodon, PCRM, alegeri locale din Chișinău 2011. Rezultatul la alegeri 48%.
*Spotul candidatului Serafim Urechean, PLDM, alegeri locale din Chișinău 2015. Rezultatul la alegeri 3%.
În țara noastră, experiența ultimelor alegeri a accentuat o anumită predilecție pentru „capetele vorbitoare”, scrie într-o lucrare Aurelia Peru-Balan, doctor în ştiinţe politice. Chiar și în acest fel, ceea ce contează este ritmul de povestire al istoriei, felul în care este montat spotul și opțiunea aleasă pentru a capta atenția din prima secundă. Astfel, prin aceste metode poate fi înlăturată impresia de staticism, potrivit regizorului Tudor Pâslaru.
Mai ales acum, când ritmul e mult mai rapid și atenția e mult mai scurtă. Dacă în primele câteva secunde nu ai agățat spectatorul, l-ai pierdut.
Autor: Tudor Pâslaru, regizor
*Spotul electoral al candidatului Andrei Năstase, Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, pentru alegerile locale din Chișinău 2018. Rezultatul - 32%. Precizăm că, Partidul Acțiune și Solidaritate a susținut candidatul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la alegerile anticipate din Chişinău.
Ieșitul din casă tot trebuie motivat
O categorie aparte a spoturilor care sunt rulate în perioada electorală este cea a spoturilor sociale. Doar că acestea au o altă miză și încearcă să determine oamenii să iasă la vot, să-i facă pe cei indeciși să participe la scrutin. Iar, în acest caz, impactul publicității este măsurat în numărul de voturi.
Mesajele de mobilizare a tineretului au devenit distincte în campania pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 din Republica Moldova. Miza pe votul „inteligent” al tineretului a fost atât de mare, încât Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova a lansat şi o campanie de Educaţie Civică a Tinerilor „Votez, deci, contez!”.
Pentru mobilizarea electoratului, în special a generaţiei tinere, au fost create patru spoturi: „Valera Votează”, „Bătrânii Decid”, „Şeful a spus” și „Spot final” – cu genericul comun: „Viitorul tău e în mâinile tale. Nu-i lăsa să aleagă în locul tău”.
Spoturile sociale sunt ceva mai eficiente, pentru că întotdeauna la alegeri există această categorie, oameni care nu vor să voteze sau sunt indeciși, sau sunt dezamăgiți, care nu au o viziune politică clară. Iar atunci când este făcută o campanie care cheamă lumea la vot, este țintit anume acest public.
Autor: Tudor Pâslaru, regizor
Unul dintre spoturile realizate în acest sens în 2010 este „Valera Votează”, regizat de Viorel Mardare.
Piața publicitară - „drept în jos”
De la un an electoral la altul, întreaga piață publicitară nu înregistrează o evoluție, ci invers, o degradare a produselor media. Observație care rămâne valabilă și în cazul spoturilor electorale, spune regizorul Tudor Pâslaru.
Publicitatea, în general, a suferit foarte mult. În spoturi acum totul este mult mai plat, mai scurt, mai rapid, mai neinteresant. Asta e situația, deci lucrurile sigur n-au devenit mai bune, dar mai proaste și se mișcă în direcția spre a fi și mai proaste. Noi acum, foarte sigur, mergem direct în jos.
Autor: Tudor Pâslaru, regizor
Cu toate acestea, cheltuielile pentru publicitate și materiale promoționale în campaniile electorale, de regulă, oscilează în jur de 70-80% din bugetul alocat pentru campanie, cel puțin așa arată datele publicate de Promo-Lex, după alegerile locale din 2019 și 2015.
De cealaltă parte, aflăm de la Pâslaru faptul că cele mai multe dintre spoturi sunt făcute „pe ultima sută de metri”, dar și cu resursele financiare insuficiente. Astfel, de puține ori, în spatele unui spot electoral sunt oameni profesioniști.
Eu cred că le lipsește cel mai mult curajul candidaților electorali să facă un spot bun și ceva mai deosebit.
Autor: Tudor Pâslaru, regizor
Acest material este realizat în cadrul Proiectului „Creșterea interacțiunilor cu conținutul media electoral prin dezvoltarea conținutului interactiv pe rețele sociale și integrarea elementelor de gaming pe platforma web” implementat de AGORA, cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul articolului aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia Asociației Promo-LEX și a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).