CE S-A ÎNTÂMPLAT. După ce a primit un refuz din partea Consiliului Electoral Bălți și s-a plâns la CEC și Procuratură, Marina Tauber mai încearcă o dată să se înscrie la alegerile din 5 noiembrie.
Vineri, deputata a primit listele de subscripție în vederea colectării semnăturilor pentru susținerea sa în calitate de candidat independent.
DE CE ASTA CONTEAZĂ. Unda verde a fost dată după ce ieri, 28 septembrie, Curtea Constituțională a suspendat prevederile Codului electoral privind interdicția aplicată unor persoane asociate partidelor politice declarate neconstituționale să candideze la alegeri.
Într-o primă reacție, autoarea legii, deputata PAS Olesea Stamate a spus că posibilitatea de înscriere e temporară, până se pronunță CC la 3 octombrie.
În condițiile în care CC va menține legea, dar în cursă deja vor fi înregistrați candidați ai forței neconstituționale, situația trebuie examinată, dar cel mai probabil, aceștia vor fi excluși din electorale, spune Stamate la emisiunea DESCIFRAT.
„Totuși, în așa condiții, din punctul meu de vedere, aceste persoane trebuie retrase din cursă. Dacă legea rămâne în vigoare, interdicția se păstrează și ele nu se pot regăsi în listă”, declară deputata.
CONTEXT. Nu este prima încercare a Marinei Tauber de a candida la șefia Primăriei Bălți. Tentativa anterioară a avut loc în noiembrie 2021, când a fost însă exclusă la scurt timp din campania electorală, după ce CEC a depistat mai multe nereguli privind finanțarea formațiunii.
Iar la 21 septembrie, Consiliul Electoral de Circumscripție Bălți a emis o decizi prin care a fost respinsă cererea Marinei Tauber de a fi admisă în cursa electorală pentru alegerile din 5 noiembrie în calitate de candidat independent și de a-i fi înmânate listele de subscripție.
Încercarea Marinei Tauber de a candida la Bălți vine pe fundalul unei noi legi inițiate de deputata PAS Olesea Stamate. Mai exact, pe 31 iulie, deputații au aprobat în a doua lectură un proiect de lege prin care, membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale.
Ulterior, Marina Tauber a depus la Comisia Electorală Centrală o cerere de contestare. Dar CEC a respins cererea Marinei Tauber.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.