Zece lucruri pe care nu le știai despre Japonia: De ce evită japonezii cifra 4 și cum au ajuns dinții strâmbi să fie considerați semn al frumuseții

poză simbol

Zece lucruri pe care nu le știai despre Japonia: De ce evită japonezii cifra 4 și cum au ajuns dinții strâmbi să fie considerați semn al frumuseții

Japonia este o țară insulară din Asia de Est și este amplasată pe un lanț de insule aflate între Oceanul Pacific și Marea Japoniei. Cunoscută și ca „Țara Soarelui Răsare, se spune că Japonia a fost creată de zei.

Stat membru al ONU, G7 și G20, Japonia este considerată o mare putere întrucât deține treia cea mai mare economie a lumii și este al cincilea cel mai mare exportator și importator. Fiind una cele mai educate țări din lume, cea mai mare parte dintre japonezi dețin studii superioare. În pofida faptului că a renunțat oficial la dreptul de a declara război împotriva altor țări, Japonia menține o forță militară modernă și are al optulea cel mai mare buget militar din lume. Mai jos îți propune un set din zece curiozități despre această țară.

Irina Harea

Cel mai mare producător de automobile din lume

Pentru al treilea an consecutiv, brandul japonez Toyota este cel mai mare producător auto din lume. Datele oficiale arată că grupul japonez a reușit să vândă 10.483.024 de mașini noi la nivel mondial în 2022. Prin comparație cu 2021, vânzările grupului nipon au scăzut cu numai 0.1%.

În general, industria auto din Japonia este una dintre cele mai mari industrii din lume. Japonia a fost în primele trei dintre țările cu cele mai multe mașini fabricate din anii 1960, depășind Germania. Industria auto din Japonia a crescut rapid din anii 1970 până în anii 1990 (când era orientată atât pentru uz intern, cât și pentru exportul mondial), iar în anii 1980 și 1990, a depășit SUA ca lider de producție cu până la 13 milioane de mașini fabricate pe an și exporturi semnificative. 

Unele dintre cele mai cunoscute mărci de automobile japoneze sunt Toyota, Honda, Nissan, Suzuki și Mazda. 

Țara în care se consumă cel mai mult pește

Japonezii mănâncă mai mult peşte decât orice alt popor, aproximativ 17 milioane de tone pe an. Japonia este de asemenea cel mai mare importator de fructe de mare. O masă tipică japoneză constă în produse bogate în proteine, peștele fiind de bază. Pa lângă pește, mai consumă orez în cantități uriașe, aproape la fiecare masă, precum și soia și multe legume. Supa miso este și ea nelipsită din dieta japoneză, algele marine fiind parte importantă din panul alimentar al acestui popor.

Dinții strâmbi sunt un must

Dacă, pentru noi, lipsa simetriei dinților pot fi motive serioase pentru a merge la ortodont, pentru japonezi lucrurile stau diferit. Astfel, japonezii au reușit să asimileze atât de profund aspectul dinților strâmbi, încât aceștia au ajuns să fie considerați ca fiind un plus de frumusețe și originalitate.

Yaeba, sau dinții strâmbi, poziționați pe straturi multiple, asimetrici, sunt o caracteristică unică de frumusețe în rândul femeilor japoneze. O femeie care afișează un zâmbet împodobit cu „colțișori”, ușor ieșiți în afară, este considerată mult mai simpatică și atrăgătoare. Acest aspect al dinților, în forma lui naturală, poate fi rezultatul unei guri mult prea înguste sau al unor dinți de lapte care pur și simplu nu au căzut încă.

...

Japoneză

poză simbol

Cât mai puțină interacțiune cu cifra 4

Spitalele, hotelurile, școlile și alte instituții publice din Japonia nu au etajul 4 și nici birouri sau alte spații cu acest număr. Numerele de telefon care se termină cu 4 sunt considerate cu ghinion și sunt mult mai ieftine decât restul numerelor.

În japoneză una dintre lecturile hieroglifei „patru” este în consonanță cu lectura hieroglifei „moarte”. Prin urmare, tot ceea ce include numărul 4 este considerat ghinionist și aduce eșec.

În țările din Asia de Est, și în special în Japonia și China, există chiar și o astfel de boală – tetrafobia. Acesta este numele științific pentru frica irațională de cifra 4.

...

Tofugu

poză simbol

Fără încălzire centralizată

Cele mai multe dintre blocurile de apartamente japoneze nu au încălzire centralizată. Respectiv, în perioada sezonului de iarnă temperatura aerului din spațiile de locuit este de 9-14 ° C.

Explicația este simplă: Japonia este o țară insulară cu foarte puține resurse potrivite pentru utilizare ca material combustibil. Prin urmare, întreținerea unui sistem de încălzire centrală pentru stat este un lux inaccesibil.

Totuși, în Japonia există case cu încălzire (cu boiler sau pe gaz). Dar, de regulă, acestea sunt clădiri premium, disponibile doar pentru persoanele cu venituri mari.

...

Imgur

poză simbol

Fără femei de serviciu în școli

În Japonia există personal special care să se ocupe de curăţenie doar în aeroporturi, acolo unde este un flux mare de turişti străini. De personal de serviciu au parte şi în marile corporaţii. În rest, în toate institutiile publice, funcţionarii se ocupă de această activitate.

140 de specii de animale

În Japonia sunt identificate în jur de 140 de specii de animale. Singura specie de primată este macacul japonez ce poate fi întâlnit și în nord.

Există 32 de specii de carnivore, printre care: ursul brun, hermina, nurca, ratonul, vulpea, lupul, morsa și foca. În ape se găsesc crabi și creveți.

Mari grupuri de pești migratori sunt direcționate spre Japonia de către Curentul Japoniei și Curentul Kuril. Speciile de insecte sunt variate și în număr mare. Aici trăiesc peste 250 de specii de păsări și 8 specii de reptile. Fauna aparține subregiunilor euro-siberiană și chino-manciuriană (ursul japonez, maimuța japoneză, cocoșul japonez). Diversitatea și unicitatea peisajului arhipelagului japonez a determinat considerarea a numeroase regiuni drept parcuri naționale.

 Japonia are cea mai mare rată de sinucideri din lume

Se estimează că peste 20.000 de oameni își iau viața în fiecare an în Japonia, din cauza stresului, depresiei, presiunii sociale sau altor motive. Există chiar și o pădure, Aokigahara, cunoscută sub numele de Pădurea Sinucigașilor, unde mulți oameni merg să se spânzure sau să se otrăvească.

Țara cu cea mai mare cultură a karaokelui din lume

Japonia este țara cu cea mai mare cultură a karaokelui din lume. Karaoke este o formă de divertisment în care oamenii cântă melodiile preferate pe fundalul unei înregistrări muzicale. Karaoke a fost inventat în Japonia în anii ’70 și a devenit foarte popular atât în Japonia, cât și în alte țări.

...

Karaoke

poză simbol

O rată a natalității foarte scăzută

Rata natalității din Japonia este atât de scăzută, încât scutecele pentru adulți sunt vândute mai mult decât cele pentru copii.

Japonia are o populație de aproximativ 127 milioane de locuitori. Rata fertilității în Japonia este de 1,4 copii născuți per femeie. Rata natalității este de 9,37% iar rata mortalității este 9,17%. Îmbătrânirea populației este o problemă pe termen lung. În Japonia se află cea mai mare zonă urbană din lume.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.