„La noi tariful a fost de 29,27 lei până în luna mai, după care s-a redus la 18,07 lei în iunie. [...] Când treci la un furnizor nereglementat, alegi un preţ care se modifică în fiecare lună, după cum joacă bursa, ori un preţ fix pe unul, doi ani. Poţi să câştigi, dar poţi să o dai în bară dacă nu te pricepi cum se schimbă preţul la bursă. În schimb, tariful se calculează la un preţ mediu pe tot anul şi nu ţine cont de schimbările de pe bursă. Ţi-ai făcut rezervă de gaz vara, când sunt cele mai bune preţuri, şi-l consumi toată iarna”, explică Tofilat.
Acesta mai menționează că Ioniță nu a vorbit despre faptul că multe ţări au extracţie proprie de gaz sau au plafonat preţurile la consumatorii casnici.
„Pe de altă parte, Ucraina a îngheţat tarifele din cauza războiului, dar primeşte ajutor de la întreaga lume să-şi finanţeze bugetul. Ungaria a mers pe populism – a făcut subvenţionare încrucişată: la cei casnici le-a pus un tarif mai mic (0,25 euro/m3), iar diferenţa a pus-o pe spatele agenţilor economici, care achită 1,85 euro/m3. Companiile lor au fost nevoite să majoreze preţurile la produse şi servicii, iar în rezultat inflaţia în Ungaria a fost mai mare ca în UE”, a mai adăugat Tofilat.
CONTEXT. Expertul economic, Veaceslav Ioniță a publicat luni o analiză potrivit căreia, consumatorii din R. Moldova plătesc unul dintre cele mai mari prețuri la gazele naturale în zona țărilor din sud-estul Europei.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.