De la milionari ruși, la companii din Singapore. Uzina Mezon, prin ale cui mâini s-a perindat și cine este proprietarul

Colaj Agora

De la milionari ruși, la companii din Singapore. Uzina Mezon, prin ale cui mâini s-a perindat și cine este proprietarul

Terenul de peste 12 hectare din sectorul Râșcani al municipiului Chişinău, pe care se află fosta uzină militară sovietică Mezon, ar urma să devină, în scurt timp, un mare proiect imobiliar. Dincolo de discuțiile și controversele care au existat în spațiul public, jurnaliștii RISE Moldova, în urma unei investigații află că însă spatele proiectului se află o companie din Singapore, controlată de un cetățean din România, originar din R. Moldova. Uzina a fost preluată de la un milionar rus, încă în toamna anului 2021.

Olga Scripnic

Compania Silver Wings PTE Ltd din Singapore în toamna anului 2008 a privatizat S.A. Mezon, achitând pentru pachetul de 91,84% de acţiuni deţinute de stat - 91 de milioane de lei, echivalentul a 6,3 milioane de euro.Fondatorul şi administratorul Silver Wings PTE Ltd era Mihail Poliakov, un investitor din Rusia. 

În aceeași perioadă, concomitent cu Mezon, Poliakov a cumpărat, la un alt concurs comercial, şi pachetul de 72,11% de acțiuni deținut de stat la S.A. Micron, o altă fostă uzină de microelectronică din Chişinău, pentru care a plătit 25 de milioane de lei.

RISE Moldova scrie că, la scurt timp după privatizarea uzinelor Mezon şi Micron, în februarie 2009, Poliakov şi soţia sa au primit cetăţenia R.Moldova, aceasta fiind oferită prin decret de preşedintele Vladimir Voronin. Datele publice arată că aceştia până în prezent sunt cetăţeni ai țării noastre.

Igor Grigoriev, în acea perioadă director al Agenţiei Proprietăţii Publice (APP), deşi susţine că privatizarea uzinei Mezon a fost coordonată de Vladimir Voronin, mai spune că a fost organizat un concurs comercial în toată regula şi că nu s-au admis încălcări, iar investitorul era unul „de bună credință”.

Însă, potrivit RISE Moldova, în septembrie 2021, Mikhail PolIakov cesionează compania Silver Wings Pte Ltd, iar noul unic asociat devine Ala Sîreţanu, care figurează ca cetățean al României. Valoarea reală a tranzacţiei nu a fost însă dezvăluită.

Mai mult, la începutul lunii aprilie 2020, Silver Wings Pte Ltd a vândut şi pachetul de 72,1% de acţiuni de la uzina Micron, pentru o sumă de circa 30 de milioane de lei.

Ala Sîreţanu, beneficiara actuală din acte a Silver Wings Pte Ltd și, implicit, a Mezon, este originară din R. Moldova şi a deţinut anterior o mică afacere la Chişinău. Ea are în prezent un teren în vecinătate cu unul din imobilele construite de fostul deputat democrat Constantin Ţuţu, într-un cartier select de pe strada Grenoble din capitală.

În România, Ala Sîreţanu apare ca reprezentant legal al firmei VVV Cons İnşaat Ve Turizm Ticaret Anonim Sirketi din Turcia, unic asociat la companiei Venus Crown Residence Estate SRL, implicată în afaceri imobiliare de peste Prut.

Svetlana Luchianţeva, contabilă-şef de mai mulţi ani la Mezon şi Micron, a declarat că nu cunoaşte cine este acum proprietarul întreprinderii, menţionând că informaţia trebuie solicitată la registratori şi la instituţiile statului.

Avocatul Ion Briceag, care reprezintă interesele Mezon, a declarat într-un interviu că proprietarii companiei „sunt rezidenți ai Uniunii Europene”, fără însă a menţiona exact cine este beneficiarul final al acestui proiect imobiliar şi nici sursa de bani pentru a realiza o astfel de investiţie.

*Analiza integrală poate fi citită pe RISE Moldova.

CITEȘTE ȘI: Proiect ce se clatină pe mina Chișinău? În locul spațiului industrial Mezon, se planifică un complex locativ cu 3.000 de apartamente și de ce acest PUZ stârnește atât de multe semne de întrebare.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.