Acțiunea are drept scop să transmită un mesaj de susținere a jurnaliștilor al căror drept la libera exprimare este suprimat și pentru a accentua consecințele războiului din Ucraina asupra presei libere și independente. Aceasta este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent.
La eveniment participă reprezentanții comunității media, activiști pentru drepturile omului și membri ai societății civile.
Prin această acțiune, vom sublinia încă o dată importanța condițiilor de securitate în care jurnaliștii să-și desfășoare activitatea, precum și impactul cenzurii de amploare asupra libertății de exprimare.
Autor: Centrul de Jurnalism Independent
Ziua Mondială a Libertății Presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1993, în urma unei recomandări adoptate la cea de-a douăzeci și șasea sesiune a Conferinței Generale a UNESCO din 1991.
Acesta servește drept ocazie de a informa cetățenii cu privire la încălcările libertății presei - o reamintire că, în zeci de țări din întreaga lume, publicațiile sunt cenzurate, amendate, suspendate și închise, în timp ce jurnaliștii, editorii sunt hărțuiți, atacați, reținuți și chiar uciși.
Este o dată pentru a încuraja și dezvolta inițiative în favoarea libertății presei și pentru a evalua starea libertății presei la nivel mondial.
Citește și: R. Moldova se menține printre țările cu un nivel ridicat al libertății presei. Iată locul pe care îl ocupă pe harta globală
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.