Ce spune legea
În 2022 au fost operate modificări la Legea 54 din 2003 cu privire la contracararea activității extremiste. Astfel, a fost interzisă etalarea, confecționarea și deținerea în vederea difuzării publice a atributelor fasciste, atributelor sau simbolurilor național socialiste naziste, atributelor ori simbolurilor unor organizații extremiste și altele.
Autorii proiectului au explicat că prin noțiunea de atribute și simboluri se subînțelege elemente ca drapele, benzi, panglici colorate așa ca panglica bicoloră negru cu portocaliu, embleme, elemente grafice, litere precum „Z ”, folosită de armata rusă în Ucraina, sau cifre și combinații ale acestora, insigne, uniforme, sloganuri, forme de salut, precum și însemne utilizate de participanții la agresiunile militare, crime de război și crime împotriva umanității.
La fel, au fost operate modificări la Codul Contravențional. Prin urmare, cetățenii care încalcă legea ce interzice afișarea simbolurilor folosite în agresiunea Federației Ruse în Ucraina riscă amenzi de la 4.500 la 9.000 de lei sau 30-60 de ore în folosul comunității.
Pentru persoanele cu funcție de răspundere, amenda este de la 9.000 la 18.000 de lei. Iar persoanele juridice riscă amendă de la 18.000 la 30.000 de lei.
Cazuri documentate: Cum cei care au purtat panglica bicoloră au scăpat de pedeapsă
Deși legea a intrat în vigoare până în luna mai când sunt comemorate victimele celui de-Al Doilea Război Mondial, la marșul din 9 mai 2022, mai mulți politicieni, în mare parte membri ai BCS, au fost văzuți cu panglica bicoloră la piept. Printre ei se numără foștii președinți Igor Dodon și Vladimir Voronin, fosta șefă a Parlamentului Zinaida Greceanîi, deputații Vlad Batrîncea, Petru Burduja, Constantin Starîș, Vladimir Odnostalco, Bogdan Țîrdea și alții.
Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, spunea atunci că pentru tragerea la răspundere privind purtarea simbolului interzis, parlamentarii ar trebui lipsiți de imunitate.
Vezi mai multe detalii aici: Batrîncea și alți deputați BCS, surprinși cu panglica Sf. Gheorghe la piept: Pentru mine aceasta reprezintă pacea și victoria (VIDEO)
Igor Dodon, purtând panglica bicoloră
AGORA
În consecință, printr-un proces verbal emis la 18 mai 2022, Igor Dodon a fost amendat cu 9.000 de lei. Fostul președinte, însă, a contestat decizia la Judecătoria Chișinău.
La 9 mai 2022 nu a utilizat în public atribute general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni, ci am purtat Panglica Sfântului Gheorghe, care este de mai mult timp asociată cu Ziua Victoriei.
Autor: Igor Dodon
Ulterior, printr-o hotărâre luată de judecătoarea Angela Catană de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, amenda a fost anulată.
În decizie se menționează că Dodon „nu a utilizat această panglică în susținerea agresiunii militare și a propagandei, așa cum a fost invocat în procesul-verbal cu privire la contravenție contestat, or, probe sau informații nu au fost prezentate de către agentul constatator în susținerea învinuirii aduse”.
bașcana UTA Găgăuziei, Evghenia Guțul.
Telegram
Despre faptul că a scăpat de amendă scrie și bașcana UTA Găgăuziei, Evghenia Guțul.
Am fost amendată pentru „infracțiunea” de a purta Panglica Sf. Gheorghe. Firește, am depus o contestație în instanță. Procesul verbal a fost anulat, deoarece instanța a constatat că acțiunile mele nu constituie infracțiune.
Autor: Evghenia Guțul
AGORA amintește că marșul de 9 mai este panificat și pentru acest an, fapt despre care a anunțat PSRM. Tradițional, evenimentul se petrece însoțit de atributica dedicată acestei zile. Mai exact, este afișată și panglica neagră-portocalie.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.