Conform art. 3, lit. e), a legii nr. 252/2023 cu privire la evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, subiecți ai evaluării externe sunt procurorii procuraturilor specializate, inclusiv cei delegați în cadrul acestora din 1 ianuarie 2017 și până la intrarea în vigoare a legii, pentru un termen mai mare de un an.
Totodată, legea prevede că urmează a fi supuși evaluării externe și procurorii care corespund prevederii sus-menționate și sunt suspendați din funcție.
Comisia vetting nr.3 solicită lista procurorilor din Procuratura Anticorupție cărora le sunt opozabile prevederile legii nr. 252. Lista va fi parte integrantă a hotărârii pronunțate astăzi și va fi remisă comisiei vetting, care ulterior urmează să inițieze procedura de notificare a procurorilor vizați. Consiliul Superior al Procurorilor a hotărât remiterea comisiei de evaluare a procurorilor lista procurorilor din Procuratura Anticorupție, care urmează a fi supuși procedurii de evaluare externă a integrității etice și financiare în condițiile legii nr 252/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative
Autor: Dumitru Obadă, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, în cadrul ședinței din 21 mai 2024 a CSP
CONTEXT. Evaluarea integrității etice și financiare vizează mai multe categorii de subiecți: circa 140 de judecători (toți președinții și vicepreședinții instanțelor, inclusiv cei interimari; toți judecătorii curților de apel), circa 220 de procurori (procurorul general interimar, adjuncții procurorului general, procurorii șefi de secții sau de direcții etc., toți procurorii anticorupție și procurorii PCCOCS, procurorii șefi și adjuncții din procuraturile teritoriale), precum și candidații la eventualele funcții vacante enumerate mai sus, care vor câștiga concursurile până în 2025.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.