Membrii PCRM au calificat referendumul drept „profanare a Constituției, cu amendamente inutile și absurde”. Aceștia au adăugat că inițiativa are ca scop „folosirea resurselor administrative în interes propriu”.
Ce știm despre referendumul pentru integrarea europeană?
La finele anului 2023, ajunsă la trei ani de mandat de președinte, Maia Sandu a lansat ideea organizării unui referendum în toamna lui 2024, astfel încât cetățenii să spună dacă își doresc integrarea țării în UE. Tot atunci, a spus că va candida pentru un nou mandat de șef de stat.
Ulterior, s-a intervenit cu modificări la Codul Electoral. Respectiv, noile prevederi permit ca alegerile prezidențiale și referendumul să se desfășoare în aceeași zi.
La 9 aprilie, s-a dat start procedurii de inițiere a referendumului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. În acest sens, deputații PAS au solicitat Curții Constituționale să emită un aviz pe marginea proiectului de hotărâre.
În mai, Parlamentul a aprobat data la care se va desfășura referendumul național. Astfel, pe data de 20 octombrie, cetățenii sunt așteptați să își exprime opțiunea cu refere la aderarea la Uniunea Europeană.
La referendum, cetățenii vor răspunde la întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. De asemenea, se va supune referendumului proiectul de lege pentru modificarea Constituției R. Moldova, exprimat prin întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova prevede completarea acesteia cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și a ireversibilității parcursului european al țării noastre.
CONTEXT. R. Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE în 2014. La 3 martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării noastre la UE.
Uniunea Europeană a acordat, la 23 iunie 2022, statutul de țară-candidat pentru Republica Moldova. La 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.
La 7 iunie 2024, Comisia Europeană le-a transmis ambasadorilor UE că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit condiţiile pentru a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană
La 25 iunie, a avut loc Prima Conferință Interguvernamentală Moldova-UE, la Luxembourg. În cadrul evenimentului, oficial, s-au dat start negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
CITEȘTE ȘI: Încă un pas spre Uniunea Europeană! R. Moldova începe negocierile de aderare la UE (LIVE)
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.