Despre faptul că Valeriu Pleșca este menționat printre persoanele care au editat cartea semnată de patriarhul rus Kiril, cunoscut pentru susținerea inițiativelor Kremlinului, a sesizat One TV. Cartea a fost editată în 2018 la Tipografia Centrală. Semnele de întrebare apar în contextul în care Pleșca este în prezent candidat anunțat pentru alegeri prezidențiale din partea unui partid pro-european - PSDE.
Mențiune din ediția în limba română
ONE TV
AGORA l-a contactat pe Valeriu Pleșca care a confirmat că a finanțat editarea edițiilor în limba română. Însă a precizat contextul în care s-a întâmplat acest lucru. Mai mult, a precizat că „Categoric condamn războiul declanșat de către regimul de la Kremlin împotriva Ucrainei!”.
Am ajuns la credința prin convingere proprie, pe fundalul unor evenimente prin care am trecut și datorită cărora am găsit aceasta cale. Împreună cu feciorul am construit un sfânt lăcaș, unde am adus Sfânta icoana Maica Domnului Portărița, ctitoresc alte biserici, am organizat pentru credincioși pelerinaj la Sf. Munte Atos, permanent am grija oamenilor neputincioși si bolnavi. Chiar daca aceste lucruri rămân doar în intimitatea mea cu care nu fac bravade, am fost nevoit să dau aceste detalii. Eu am avut diverse ocazii sa susțin atât Mitropolia Basarabiei, cât și a Moldovei, de altfel aceste doua entități nici canonic nu au careva neînțelegeri. Cartea Patriarhului Kiril „Gânduri, cugetări, raționamente“ a fost editata în anul 2018, până la agresia Rusiei în Ucraina și tradusă în limba română de către doi profesori de la Universitatea A. Russo din Bălți. Plata pentru serviciile de traducere către profesorii am efectuat din resurse proprii.
Autor: Valeriu Pleșca
În plus, Pleșca afirmă că pledează pentru integrarea Republicii Moldova în comunitatea europeană.
AGORA a cerut reacție și pe marginea declarațiilor din cadrul partidului prin care mai mulți membri PSDE și-au exprimat dezacordul față de candidatura lui Pleșca la alegerile din toamnă.
Cu referință la unele neînțelegeri în cadrul PSDE, acestea rămân în agenda internă a partidului și sunt convins că în scurt timp vor avea soluții.
Autor: Valeriu Pleșca
CONTEXT. Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu referendumul național.
Încă anul trecut, actuala președintă, Maia Sandu, a confirmat că va candida pentru încă un mandat. Și Renato Usatîi spunea că se va înscrie în cursa prezidențială.
Vor să fie șefi de stat fostul premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență, ex-premierul Ion Chicu, ex-ministrul de Externe din Guvernul PDM Tudor Ulianovschi, și fostul premier din perioada comunistă Vasile Tarlev.
Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunțat că se retrage în favoarea candidaturii fostului procuror general Alexandr Stoianoglo.
Mai aspiră la fotoliul de președinte fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, ex-jurnalista de televiziune Natalia Morari, fostul președinte al Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, și vicepreședintele Partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Ștefan Savițchi. La fel, cu „porumbelul păcii" și de la Tiraspol, Victoria Furtună s-a lansat în lupta pentru Președinți.
La fel, se vrea șef de stat și fostul Ministru al Apărării, Valeriu Pleșca, care a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din toamnă din partea Partidul Social Democrat European.
Fostul deputat socialist Vasile Bolea, de asemenea, va candida la alegerile prezidențiale din partea blocului „Victorie”. Anunțul a fost făcut de către oligarhul fugar Ilan Șor într-o conferință online.
Și Octavian Țîcu va candida pentru șefia țării, la alegerile din toamnă. Cel puțin acesta a fost anunțul blocului „Împreună”, care, la 4 august curent, a organizat o conferință de presă în acest sens.