În 2018, numele lui Alexandr Stoianoglo apare în ordinul Nr. 172/P, privind aprobarea redobândirii cetăţeniei române.
Conform surselor Ziarului de Gardă, Alexandr Stoianoglo a depus jurământul la Chișinău, la 15 mai 2018 și are pașaport de cetățean român cu domiciliul în străinătate din anul 2019.
În același timp, reprezentanții ANC din România au confirmat că a Stoianoglo figurează în rândul persoanelor cărora li s-a aprobat cererea de cetățenie.
În ceea ce privește obținerea cetățeniei, vă informăm că petentul a optat pentru menținerea domiciliului în străinătate, motiv pentru care informații cu privire la depunerea jurământului le puteți obține doar de la Direcția Consulară din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Autor: Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România
În anexa Comisiei Electoral Centrale, în care sunt incluse la datele biografice ale candidatului, Stoianoglo a indicat faptul că deține dublă cetățenie, însă nu este menționat care.
Datele biografice ale candidatului la funcția de președinte a R. Moldova
Comisia Electoral Centrală
De cealaltă parte, informația nu a fost confirmată de Stoianoglo. AGORA a solicitat precizări din partea purtătoarei de cuvânt a candidatului. Vom reveni cu informații suplimentare în momentul în care vom primi un răspuns.
Precizăm că, din 2009, legislația permite persoanelor care au dublă cetăţenie să ocupe funcţii publice. Una dintre condițiile necesare, pentru ca o persoană să fie aleasă în funcția de președinte în țara noastră, este deținerea cetățeniei R. Moldova.
Cu toate acestea, liderul PSRM, Igor Dodon, formațiunea căruia îl susține în acest scrutin pe Stoianoglo, în 2020, a declarat faptul că, pentru acesta, rămâne o prioritate ca persoanele care a dublă cetățenie să nu fie la conducerea statului.
Ce înseamnă un președinte care are cetățenia altui stat - există riscul ca, la un moment dat, să nu reprezinte doar interesul statului nostru. Rămân ferm pe aceeași poziție. Consider că persoanele care sunt la conducerea țării trebuie să aibă doar cetățenia R. Moldova.
Autor: Igor Dodon
AGORA l-a contactat pe liderul PSRM pentru un comentariu, însă, până la momentul publicării știrii, acesta nu ne-a răspuns la telefon.
CONTEXT. Amintim că la 20 octombrie curent, vor avea loc alegerile prezidențiale, odată cu referendumul republican constituțional.
În buletinul de vot la alegerile prezidențiale se vor regăsi 11 candidați:
- Alexandr Stoianoglo (PSRM),
- Maia Sandu (PAS),
- Renato Usatîi (Partidul Nostru),
- Vasile Tarlev (Partidul pentru Viitorul Moldovei),
- Irina Vlah (c. independentă),
- Ion Chicu (PDCM),
- Andrei Năstase (c. independent),
- Octavian Țîcu (Blocul Împreună),
- Victoria Furtună (c. independentă),
- Tudor Ulianovschi (c. independent),
- Natalia Morari (c. independentă).
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.