Turul doi al scrutinului prezidențial, primele precizări de la CEC  (LIVE)

Turul doi al scrutinului prezidențial, primele precizări de la CEC (LIVE)

Toate secțiile, atât din țară, cât și din afară, și-au început activitatea la ora 07:00. Procesul este monitorizat de funcționarii electorali, observatori și oamenii legii. La o oră de la deschiderea acestora, Comisia Electoral Centrală (CEC) a ieșit în primul briefing de presă, în care precizează că procesul electoral se desfășoară în regim normal.

Olga Scripnic

Autoritatea electorală precizează că, la ora 7.00, cele 1.988 de secții de votare din țară și-au început activitatea, inclusiv cele 30 de secții de votare care au fost organizate pentru cetățenii din stânga Nistrului, una fiind amplasată în municipiul Chișinău.

În listele electorale de bază pentru turul II al alegerilor prezidențiale sunt înregistrați 2.707.641 de alegători.

La o oră de la deschiderea secțiilor de votare, procesul electoral se desfășoară în regim normal.

Autor: Angelica Caraman, președinta CEC

CEC mai precizează că buletinele de vot au fost tipărite în limbile română, ucraineană, bulgară, rusă, găgăuză și romani. Tirajul total a constituit 3.659.696 de bulletine de vot.

În străinătate, cetățenii Republicii Moldova vor putea vota la cele 228 de secții de votare din 37 de țări.  Prima secție de votare din afara țării s-a deschis la ora 7.00, ora locală în Japonia.

La această oră, procesul de votare este în plină desfășurare  în 38 de secții de votare de peste hotare. În timp ce desfășurăm acest briefing de presă, se deschid alte 135 de secții de votare din Europa Centrală și Occidentală.

Autor: Angelica Caraman, președinta CEC

În cazul celor trei secții destinate votului prin corespondență, plicurile cu opțiunile de vot sunt deja recepționate, întrucât procesul de votare, prin corespondență, s-a încheiat ziua la 31 octombrie. Acestea vor fi deschise după încheierea procesului de votare la ora 21.00 a țării gazdă.

 Atenționăm că orice încălcare a secretului votului se pedepsește conform legii. Se interzice fotografierea, plasarea pe rețele de socializare a buletinului de vot cu opțiunea exprimată, plasarea în afara secției de votare sau deteriorarea acestuia, sustragerea ștampilei de vot și efectuarea agitației electorale sub orice formă sunt interzise în această zi. 

Autor: Angelica Caraman, președinta CEC

Amintim că, peste 2,7 milioane de alegători sunt așteptați la cele peste 2,2 mii de secții de vot deschise în țară și diasporă. 

CONTEXT. Astăzi, 3 noiembrie, are loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale din R. Moldova.

 În buletinul de vot, candidați la funcția de președinte se regăsesc în ordinea descreșterii numărului de voturi obținute la 20 octombrie:

  • Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;
  • Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.