Președintele Klaus Iohannis a explicat care sunt următorii pași după ce alegerile prezidențiale au fost anulate. Acesta a spus că după validarea alegerilor parlamentare urmează convocarea noului Parlament, convocarea de consultări cu partidele parlamentare și constituirea noului Guvern al României.
Noul Guvern va stabili noi date pentru cele două tururi ale alegerilor prezidențiale.
Totodată, privind activitatea sa ulterioară, Iohannis a menționat că în Constituția României, articolul 83 alineatul 2 este scris că președintele României își exercită mandatul până la depunerea președintelui nou ales.
Prin urmare, Klaus Iohannis a spus că rămâne în mandat până când va fi ales un nou președinte.
„Nu voi fi prim ministru, nu doresc decât să duc acest mandat la un bun sfârșit”, a adăugat Iohannis. România nu este în dificultate, a adăugat președintele.
CONTEXT. Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, la 6 decembrie, în unanimitate, anularea alegerilor prezidențiale din România, potrivit unui comunicat al CCR. Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitatea, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată.
Judecătorii CCR au decis anularea întregului proces electoral cu privire la alegerea președintelui României, înainte de turul II între Elena Lasconi și Călin Georgescu.
Acest lucru înseamnă că alegerile vor fi luate de la zero, candidații trebuind să se înscrie din nou și trebuind să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central.
Amintim că, primul tur al scrutinului prezidențial din România a fost validat de Curtea Constituțională , la 2 decembrie curent.
Totodată, mandatul lui Iohannis se încheie în 21 decembrie 2024. Potrivit Constituției, mandatul președintelui poate fi prelungit în caz de război sau catastrofă, prin lege organică, sau interimatul este asigurat de președintele Senatului sau al Camerei Deputaților.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.