Noi ne dorim ca și investitorii să vină cu solicitări, cu inițiative, să ne spună care sunt obiectivele, terenurile, proprietățile pe care ei și-ar dori să le valorifice. Și aici ne interesează nu doar cu inițiativa de a fi cumpărător, dar cu inițiativa de a fi investitor și de a veni cu idei de proiecte investiționale. Avem chiar câteva exemple cu complexe de bunuri din diverse domenii, unde investitorii au identificat direct oportunități interesante, dar au întâmpinat dificultăți în a naviga prin birocrația statului și au apelat la noi.
Autor: Natalia Bejan, directoarea Agenției de Investiții
Mai exact, se dorește transformarea proprietăților publice, precum terenurile și imobilele active sau abandonate, în oportunități economice rentabile. Cele două instituții - Agenția de Investiții și APP - se vor asigura că investitorii au acces rapid la informații, fără birocrație.
Valorificarea activelor statului poate fi atât prin licitații directe, cât și prin parteneriate publice-private. Ne dorim să ne asigurăm că toate procedurile sunt cât se poate de transparente și cât se poate de participative, de aceea în cele ultimele trei licitații pe care le-am organizat în perioada decembrie-ianuarie, ne-am străduit să informăm cât mai multe părți și aici ne-a ajutat și Agenția de Investiții, de aici practic și a pornit acea colaborare.
Autor: Roman Cojuhari, directorul general al APP
Potrivit APP, cele trei licitații organizate în perioada decembrie 2024 - ianuarie 2025, au generat venituri de peste 156 de milioane de lei. Printre aceste tranzacții, se numără un teren al Universității de Stat din Moldova, care nu fusese valorificat timp de mai mulți ani, fiind adjudecat pentru 114 milioane de lei.
Alt bun, un teren al Ministerului Afacerilor Interne, unde se afla pe timpuri un post de poliție și care a rămas azi doar un morman de pământ, a fost vândut pentru 14 milioane de lei. De asemenea, două imobile deținute de ANSA, niște construcții părăsite care se surpau, au generat 2,6 milioane de lei.
Cel mai des, noi identificăm bunurile care se află în așteptarea degradării totale, deoarece ele cândva serveau unui scop ce astăzi nu mai este rentabil. Urmărind principiile economiei de piață, le expunem pentru a fi oferite în mâini bune, celor care au dorința și capacitatea de a investi. Obiectivul nostru este să aducem rezultate în cifre, care să fie ușor de urmărit, transparent și măsurat de cetățeni.
Autor: Roman Cojuhari, directorul general al APP
CONTEXT. Amintim că, la finele lui 2024, premierul Dorin Recean spunea că licitația pentru închirierea spațiilor din zona Travel Retail (magazine) și Food and Beverages (restaurante) la Aeroportul Internațional Chișinău urmează să devină proiect investițional, iar de organizarea acesteia se va ocupa Agenția de Investiții.
VEZI ȘI: Licitația publică de la Aeroportul Chișinău: Procesul a fost anulat
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.