Cealaltă sumă de 34 de milioane de euro sunt destinați pentru suport bugetar. Banii vor veni în două tranșe. Prima, în valoare de 30 milioane euro, va fi distribuită după cum urmează:
- 20 de milioane euro pentru achiziționarea gazelor naturale de către Energocom ca ajutor umanitar de urgență destinat regiunii transnistrene a Republicii Moldova, și destinat pentru consumatori casnici, școli, obiective sociale. Din gazul achiziționat pentru malul stâng al Nistrului va fi produsă energie termică pentru blocurile de locuit din regiune și menținută activitatea MGRES/Centrala de la Cuciurgan pentru asigurarea securității energetice a regiunii, inclusiv tranzitul de energie electrică între România, Republica Moldova și Ucraina.
- 10 milioane euro pentru achiziționarea energiei electrice pentru sprijinul oamenilor și necesitățile malului drept al Nistrului, care va fi achiziționat de pe piața liberă de către Energocom;
Detaliile celei de-a doua tranșe de suport bugetar vor fi anunțate ulterior.
Cum vor fi folosiți banii
Guvernul Republicii Moldova
CONTEXT. Întreprinderea rusă Gazprom și-a sistat livrările de gaze către raioanele de este ale Republicii Moldova începând cu 1 ianuarie 2025. De atunci, regiunea transnistreană a rămas fără gaz. Iar localitățile de pe malul drept al Nistrului au rămas fără energia electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan, care funcționa pe bază de gaz.
„Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici”, a reacționat premierului Dorin Recean.
Contractul privind furnizarea gazelor naturale pentru R. Moldova a fost încheiat în decembrie 2006 între SA Moldovagaz și SAP Gazprom, renegociat în octombrie 2021 și valabil până la 30 septembrie 2026. Astfel, compania rusă are obligația de a asigura livrarea gazelor până la hotarul cu Republica Moldova.
La sfârșitul anului 2021, în cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, s-a constatat că țara noastră ar fi acumulat o datorie istorică de peste 700 de milioane de dolari. Compania rusă i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Republicii Moldova și s-o ramburseze în regim de urgență. Prin acordul comun al celor două părți, a fost demarat un audit extern independent. În 2023, auditorii au demonstrat că partea moldovenească trebuie să-i achite Gazpromului o datorie de 8,6 milioane de dolari. Potrivit concluziilor din raport, restul sumei fie nu a fost demonstrată, fie a expirat.
Mai mult, R. Moldova poate înainta pretenții financiare către partea rusă de cel puțin 160 de milioane de dolari. Gazprom nu a acceptat rezultatele auditului.
Cât despre regiunea transnistreană, rămasă fără gaz, Ministerul Energiei din R. Moldova, la 11 decembrie, a fost propus ca Tiraspoltransgaz să considere achiziționarea gazelor naturale de pe bursa BRM, ca alternativă în caz de oprire a livrărilor de la Gazprom.
La 20 decembrie 2024, a fost propusă modalitatea de cooperare prin achiziția de gaze naturale de către Energocom și prelucrarea lor în energie electrică la MGRES.
La 2 ianuarie 2025, Moldovagaz și Energocom i-au propus companiei Tiraspoltransgaz un mecanism de achiziție a gazelor naturale de pe piețele regionale.
Ulterior, președinta Maia Sandu a propus ajutor umanitar, care a fost refuzat de așa-zisele autorități de la Tiraspol. „Tiraspoltransgaz” a refuzat și ajutorul propus de „Moldovagaz” și „Energocom”, așteptând ca Gazprom-ul rusesc să reia livrările de gaze.
Ulterior, Tiraspolul a cerut un împrumut de la autoritățile de la Chișinău în mărime de trei milioane de metri cubi de gaz. Guvernul a anunțat că este gata să ofere regiunii transnistrene un împrumut de trei milioane de m3 de gaze naturale. Cantitatea ar ajunge pentru consumul local până la 31 ianuarie. În cele din urmă, autoritățile separatiste de la Tiraspol au acceptat propunerea Guvernului de la Chișinău prin care urmează să fie livrate volume de gaze naturale procurate din bani europeni.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.