La Verum Group, această resetare a abordării a definit strategia prin care am decis să dezvoltăm afacerea împreună, formând și consolidând o echipă de oameni cu aceleași idei. Această prerogativă este oglindită plenar în obiectivele pe care ni le-am propus pentru anii 2024-2026. Este un plan ambițios, dar am reușit să trecem de la etapele de formulare a strategiei și de configurare a inițiativei la cea de implementare. Este important ca strategia HR să fie în totală afluență cu strategia de business, să corespundă obiectivelor strategice prin gestionarea, dezvoltarea și motivarea angajaților. La Verum Group înțelegem perfect cât de imperioasă este crearea unui mediu inspirațional și de susținere, în care angajații să poată valorifica oportunitățile și să contribuie la creșterea și dezvoltarea corporației. Pentru a obține rezultatele estimate, a fost nevoie de corelarea exemplară a valorilor pe care se bazează atât capitalul uman, cât și modelul de afaceri în sine pe dimensiunea tuturor celor șapte unități de business, parte a Verum Group. Și aici vorbim de onestitate, responsabilitate, hărnicie, parteneriat și perfecționare continuă.
Este extrem de important să înțelegem că rolul HR nu este doar de angajare și disponibilizare a personalului. Această viziune este depășită demult. La Verum Group, am adoptat modelul Ulrich în definirea rolului HR, model folosit pentru a îmbunătăți eficiența și eficacitatea departamentelor de resurse umane de către companii mari orientate spre clienții din întreaga lume. În consens cu accepția respectivă, departamentul resurselor umane Verum Group își asumă responsabilități incomparabil mai vaste decât ceea ce presupune simpla activitate operațională:
- activează în parteneriat strategic cu toate companiile parte a Verum Group,
- devine un agent al schimbării, anticipând evoluțiile și contribuind plenar la identificarea și plasarea omului potrivit la locul potrivit,
- aplică expertiza administrativă și funcțională în implementarea politicilor și proceselor legate de planul strategic de management al personalului,
- dezvoltă potențialul talentelor, prevăzând provocările și noile realități, oferindu-le o hartă de parcurs profesional în continuă creștere și posibilități reale de a avansa în carieră,
- are rolul de avocat al angajaților, identificând soluții plauzibile, empatice, în orice circumstanțe apărute.
Evident, aceste principii de abordare a rolului HR sunt subordonate unor obiective strategice comune. Formarea echipelor cheie de înalt profesionalism este unui dintre cele mai importante.
Cum îl realizăm în condițiile Republicii Moldova, unde procentul populației apte de muncă scade vertiginos, unde necesitatea de cadre capabile să facă față exigențelor managementului de top al Verum Group (să fie școlite la cel mai avansat nivel, cu experiență relevantă și realizări notabile în proiecte concrete) nu este de departe acoperită de piața care se confruntă cu un deficit acut de cadre? Da, asemenea cadre există și ele pot fi atrase, iar, ulterior, dezvoltate, prin politici eficiente. Spre exemplu, deja am creat o bază de specialiști talentați (candidați) pe diverse direcții: procesare carne, culturi agricole și trading, produse de panificație, băuturi alcoolice tari, zootehnie și furaje, top management etc. Am elaborat și un nou checklist pentru desfășurarea interviurilor și evaluarea candidaților (din numarul total de candidați invitați la interviuri, mai mult de 60% au și fost incluși în rezerva externă de personal), am prezentat Comitetului de Resurse Umane dosare pentru 14 candidați la poziții de top management, am consolidat echipele cheie ale unităților de business etc. Ne bucură dorința profesioniștilor de a se angaja la Verum Group. Dar, suplimentar la atragerea cadrelor din exterior, recurgem și la crearea rezervei proprii de cadre competitive!
Cum o facem? Conform schemei de succesiune, pentru fiecare funcție managerială este pregătit temeinic un dublor, o rezervă de personal. În cadrul procesului de formare a acestei rezerve de personal pentru pozițiile de top management (în prezent, în cadrul Verum Group, ea este constituită din 54 de angajați), au fost elaborate și aprobate Procedura de management al rezervei de personal a companiei, Instrucțiunea privind mentoratul, a fost realizată Evaluarea competențelor tuturor rezerviștilor prin metoda 360, au fost elaborate rapoarte finale și Planuri Individuale de Dezvoltare pentru fiecare rezervist etc. Deci, fiecare rezervist intern, dincolo de faptul că are oportunitatea de a crește în ierarhia profesională, are la dispoziție toate, dar absolut toate, instrumentele de a se perfecționa și a remedia lacunele de competențe prin tot sprijinul oferit de corporație. Inclusiv, prin punerea bazelor Universității Verum, proces care a și început deja prin aprobarea conceptului și realizarea mai multor activități: a fost creată biblioteca online completată pe secțiuni gen Audiobooks, Cărți, Cursuri, au fost desfășurate multiple programe de instruire interactive, seminare, cursuri online, privind leadershipul modern, arta vânzărilor, Inteligența Artificială pentru afaceri etc.
Un alt obiectiv major al HR la Verum Group este creșterea productivității personalului. În acest sens ne-am mișcat pe două direcții complementare: perfecționarea sistemului de management prin obiective și recompense și motivația non-materială. Astfel, politicile de recompense ale corporației au fost reevaluate și, printre multe alte activități, spre exemplu, au fost introduși indicatori de performanță individuali și de echipă. În prezent, recompensa variabilă include KPI lunar, matricea de obiective strategice evaluată trimestrial și un bonus anual în funcție de participare la profit. Absolut toți indicatorii de performanțe sunt racordați la inițiative, scopuri strategice, bugete, astfel încât fiecare angajat să-și manifeste cât mai eficient potențialul în structura generală a Verum Group. Acum suntem la etapa examinării recompensei multianuale racordate la o cotă determinată din capitalul companiei, care se prevede a fi acordată o dată la cinci ani. De fapt, este o viziune revoluționară în domeniul remunerării în cadrul Verum Group care, cu certitudine, sporește eficienta managementului de top și, în consecință, asigură succesul întregului business.
De asemenea, este important și obiectivul de creare și dezvoltare a unui brand de angajator puternic și atractiv, precum și cel de dezvoltare a culturii corporative. Brandul Verum Group devine tot mai vizibil și mai puternic, zi de zi, prin aplicarea unor strategii complexe elaborate și implementate în parteneriat cu echipe de profesioniști din afara corporației. Mai mult decât atât, au fost reglementate, standardizate și unificate nu doar actualele și ulterioarele activități HR, despre care, parțial, am vorbit mai sus, ci și activitatea tuturor celorlalte departamente. Procesul este în derulare și va conduce în scurt timp la atingerea completă a obiectivului de standardizare corporativă unificată. Acest lucru este relevant, dat fiind faptul că Verum Group este format din mai multe companii, unități de business, cu o producție diversificată, care s-au dezvoltat până nu demult în mare parte individual. Standardizarea proceselor de gestiune va conduce la unificarea, consolidarea tuturor acestor entități în baza valorilor comune și va contribui la sporirea progresivă a cifrelor de afaceri. În același context se înscrie și formarea în continuă dezvoltare a structurii de management a companiilor, parte a Verum Group.
De fapt, astăzi, nu mai putem vorbi despre HR în termenii de acum câțiva ani. Tehnologiile în continuă perfecționare ne obligă să fim mereu în pas cu ele, inovația și digitalizarea devenind parte intrinsecă a tuturor activităților de management. Astfel, automatizarea proceselor în domeniul HR este imperios necesară și acum suntem pe ultima sută de metri în vederea implementării acesteia la Verum Group.
În concluzie, îmi exprim convingerea că în prezent HR-ul nu mai este doar un departament, ci pulsul unei organizații care vrea să crească, să inoveze și să reziste în fața provocărilor. Într-o lume în care, după cum se zice „schimbarea este singura constantă”, oamenii sunt cea mai valoroasă resursă, iar strategia HR trebuie să fie mai mult decât un document – trebuie să fie un angajament viu, asumat. Liderii care reușesc să transforme viziunea HR în acțiune nu doar că definesc succesul unei companii, ci modelează viitorul oricăror domenii de activitate. Pentru că, la final, nu procesele sau tehnologiile fac diferența, ci oamenii care le pun în mișcare.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.